Makrotalous

Taloustieteen professori: Suomen velkaongelmaa ei ymmärretä – “desimaalipilkun paikka on hukassa”

Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén varoittaa Suomen hurjasta velkaantumistahdista. Ongelmia ei professorin mukaan ratkaista rakentamalla raitiotie Nurmeksesta Lieksaan.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi 22.9, että Suomen talous on vihdoin kasvu-uralla. Professorilta ei optimismia Suomen tilanteeseen löydy.

Sipilän väitteiden tukena ovat kuitenkin vain yhden kuukauden kokonaistuotannon kasvuluvut, Virén muistuttaa. ”Kulutus (autokauppa) ja asuntobisnes kyllä porskuttavat, mutta niiden varaan ei kasvua voi rakentaa. Samalla tavalla Kreikankin talous ”kukoisti” ennen romahdusta 2009”, Virén lataa blogissaan.

”Ne jotka toivorikkaana tulkitsevat kansantalouden tilinpidon lukujen desimaalitason muutoksia, unohtavat helposti sen, että nykyinen ”kasvu” ei olisi mahdollista ilman jatkuvaa velkaantumista.”

Kotitaloudet, valtio ja kunnat velkaantuvat jatkuvasti ja rahoittavat kulutustaan lisävelalla. Virénin mukaan valtion ja kuntien yhteenlaskettu alijäämä tänä ja ensi vuonna on runsaat kahdeksan miljardia euroa ja yhteenlaskettu velka lähentelee 120 miljardia euroa. ”Yleensä tämän tiedon jälkeen kiirehdintään sanomaan, että se ei ole mitään: monessa maassa luvut ovat vielä suurempia, mutta meitä ongelma suhteellisuus ei paljon lämmitä. ”

Virénin mukaan Suomi on ajautunut tilanteeseen, jossa se kykenee hädin tuskin säilyttämään kulutustasonsa lainaamalla jatkuvasti lisää ja luottamalla siihen, että nollakorkoregiimi Euroopassa jatkuu ”ikuisesti”. ”Eihän tässä ole mitään järkeä, vai voiko olla niin, että julkisen talouden alijäämä voidaan poistaa vain saamalla aikaiseksi talouskasvua, mutta talouskasvu saadaan aikaiseksi vain ottamalla lisää velkaa.”

Politiikkojen toimet ovat Virénin mukaan hyödyttömiä.

”Poliitikot suoltavat aina vaan uusia tavoitteita työpaikkojen määrälle, viennin kasvulle, huoltosuhteelle, työllisyysasteella jne. Mitä hyötyä niistä on, jos niihin ei liity mitään konkreettisia toimia. Konkreettisilla toimilla en tarkoita sitä, että annetaan kaksi miljoonaa euroa pienten yritysten innovaatiotoimintaan, tai rakennetaan raitiotie Nurmeksesta Lieksaan.”

Suomen ongelmien ydin on siinä, että desimaalipilkun paikka on hukassa, Virén kiteyttää.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös