Kumppaniblogit

Trump vastaan Clinton: taloudelliset vaikutukset

usa-presidentinvaalit-lippu-112016

Presidenttiehdokkaiden suunnitelmat Yhdysvaltojen taloudelle eroavat toisistaan merkittävästi. Mitkä nämä erot ovat ja mitkä olisivat jommankumman valinnasta syntyvät seuraukset Yhdysvalloille?

Verot, työpaikat ja sääntely

Trump haluaa yksinkertaistaa verotuksen ja madaltaa veroastetta kauttaaltaan. Yhteisöveron hän madaltaisi 39 prosentista 15 prosenttiin. Veroalennukset hän rahoittaisi velkaa ottamalla. Clinton haluaa korottaa yli $5 miljoonaa dollaria vuodessa tienaavien verotusta. Lisäksi hän haluaa estää yritysveropakoilun estämällä pääkonttorien siirtämistä ulkomaille.

Trump haluaa vähentää energiantuotantoa koskevaa sääntelyä luodakseen työpaikkoja kaivos- ja energiasektorille. Lisäksi hän katsoo, että Obamacaren lopettaminen toisi kaksi miljoonaa työpaikkaa seuraavan 10 vuoden aikana. Clinton loisi työpaikkoja antamalla verohelpotuksia pitkäjänteisille sijoituksille ja uusille rekrytoinneille.

Trump haluaa kumota vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa syntynyttä rahoitusalan sääntelyä (Dodd-Franck Act). Sääntelyn tavoitteena on lisätä rahoitusalan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta, suojata piensijoittajia ja lopettaa pankkien pelastaminen veronmaksajien rahoilla (”bailout”). Clinton puolestaan tukee lisääntyvää rahoitusalan sääntelyä.

trump-clinton-taloudesta

Taloudelliset vaikutukset

Moody’sin talousviisastelijat ovat arvioineet miten presidenttiehdokkaiden taloussuunnitelmat vaikuttaisivat Yhdysvaltain talouteen, mikäli ne toteutuisivat vaalilupausten mukaisesti. Trumpin kohdalla positiiviset vaikutukset olisivat nopeita mutta lyhyitä. Bruttokansantuote kasvaisi hieman, mutta työllisyystilanne huonontuisi ja hinnat nousisivat.

Lisäksi ilmeinen ongelma on verohelpotusten rahoittaminen lisälainaa ottamalla. Trumpin presidenttikautena Yhdysvaltojen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen kasvaisi 76 prosentista 103 prosenttiin. Vertailun vuoksi Suomessa ollaan huolestuneita nykyisestä 64 prosentin (edelleen kasvavasta) velkatasosta. Euroalueella velan suhde BKT:hen on lähtenyt 92 prosentista laskuun.

trump-vs-clinton-taloudelliset-seuraukset

Clintonin presidenttikauden johdosta velkaantuneisuus kasvaisi hieman, yltäen noin 80 prosenttiin. Myös kulutus- ja asuntohinnat nousisivat, mutta maltillisemmin kuin Trumpin jäljiltä. Työttömyystilanne pysyisi kuitenkin nykyisellä 5 prosentin matalalla tasolla ja BKT kasvaisi enemmän kuin Trumpin aikakautena. Clinton olisi siis taloudelle se pienempi paha.

Osakemarkkinat

Trumpin yllätysvoitto olisi myrkkyä osakemarkkinoille. Suurin syy tähän on kuitenkin hänen persoonansa tuoma epävarmuus maailman vaikutusvaltaisimman viran hoitoon. Osakemarkkinoilla Trump edustaa arvaamattomuutta ja suurta riskiä, mikä heijastuisi osakemarkkinoille kurssilaskuna. Lisäksi Trumpin muureja pystyttävä, protektionistinen maailmankatsomus kääntyy taloustieteessä kalliiksi tehottomuudeksi.

Joten..

Vähentynyt kilpailu huonontaa tuotteita ja tekee niistä kalliita, mikä ajan mittaan synnyttää työttömyyttä. Siksi Trumpin malli ei toimi. Clinton ei yleisesti ottaen ole mikään talouskasvun riemuvoitto hänkään, mutta selkeästi se parempi vaihtoehto näistä kahdesta. Clinton on lisäksi johdonmukaisempi. Siksi hänen valintansa on osakemarkkinoille se toivottavampi.

Sijoita Nordnetin superrahastoon!
Nordnet Superrahasto Suomi on markkinoiden ensimmäinen, aivan uusi ja täysin kuluton indeksirahasto. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

• merkintä- ja lunastuspalkkio 0 €
• hallinnointipalkkio 0 €
• säilytys 0 €

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös