Osakeanalyysit

Outokumpu ylitti odotukset – tulevaisuuden näkymät on kysymysmerkki

Teräsyhtiö teki odotuksia paremman tuloksen kolmannella vuosineljänneksellä. Lähiajan näkymiin liittyy kuitenkin epävarmuutta.

Teräsyhtiön osakekurssi on noussut hurjasti kuluvan vuoden tammikuun aallonpohjasta. Tuolloin yhtiön markkinanoteeraus kävi vain 2,2 eurossa, jonka jälkeen osakkeen hinta on noussut aina 6,4 euroon saakka.

Outokummun kolmannen kvartaalin tulos oli kolmannella kvartaalilla selvästi odotuksia vahvempi, arvioi Evli aamukatsauksessaan. Oikaistu EBIT konsernitasolla oli 32 miljoonaa euroa, kun Evlin odotus oli 13,5 miljoonaa euroa ja konsensusennuste oli 16,5 miljoonaa euroa.

Vahva vuosineljännes

Teräsyhtiön toimitusjohtaja Roeland Baan kommentoi tulosta seuraavasti: “Edistyimme jälleen merkittävästi kolmannella neljänneksellä: oikaistu liiketuloksemme nousi selvästi positiiviseksi. Americas-liiketoiminta-alue teki jälleen toimitusennätyksen ja paransi kannattavuuttaan entisestään. Liiketoiminta-alueen tappio laski seitsemään miljoonaan euroon. Europe-liiketoiminta-alueen vakaa kehitys jatkui, ja Europe teki kaikkien aikojen parhaan kolmannen neljänneksen tuloksen.

Evli kiinnittää huomiota myös yhtiön vahvaan operatiiviseen kassavirtaan joka oli 61 miljoonaa euroa, Nettovelka laski 1,4 miljoonaan euroon.

Myös Outokummun markkinakommentit olivat suhteellisen optimistisia. Yhtiö odottaa perushintojen parannuksella olevan lievä myönteinen vaikutus neljännen neljänneksen kannattavuuteen. Ruostumattoman teräksen kysynnän Outokumpu odottaa pysyvän hyvänä neljännellä neljänneksellä sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Evlin mukaan neljännen vuosineljänneksen toimituksiin vaikuttavaa normaali kausiluontoisuus, erityisesti Yhdysvalloissa aktiviteetti hiljenee merkittävästi joulukuussa.

”Jakelijoiden varastotasot ovat kuitenkin verrattain alhaisella tasolla, ja uskomme nousevien raaka-aineiden (nikkeli, kromi) käynnistävän varastojen täytön 2017 alun aikana”, Evli uskoo.

Kuitenkin merkittävä heikennys neljännen kvartaalin odotuksiin tulee ferrokromioperaatioiden ongelmista. ”Q3:n huollon jälkeinen tuotannon nosto täyteen kapasiteettiin viivästyi lokakuun. Täten Q4 tuotanto on alhaisemmalla tasolla, eikä Outokumpu pääse hyötymään nousseesta ferrokromin hinnasta. Nettovaikutus Q3.n verrattuna on nolla, hintojen kompensoidessa alemmat volyymit.”

Tuotantokustannukset huolena

Nordea suhtautuu Evliä epäilevämmin Outokummun näkymiin.

Nordean mukaan ohjeistus vuoden viimeiselle neljännekselle oli yllättävän varovainen. ”Pienenä huolenaiheena voidaan pitää yhä korkeita tuotantokustannuksia Yhdysvalloissa, jotka yhtiönkään mukaan eivät vielä ole optimaalisella tasolla. Outokumpu näkee toisaalta markkinaolosuhteet suotuisina niin Pohjois-Amerikassa kuin Euroopassa. Euroopassa voidaan jopa nähdä pieniä perushinnan korotuksia lähitulevaisuudessa”, pankki toteaa markkinakommenteissaan.

Hieman koholla olevat tuotantokustannukset Pohjois-Amerikassa jäävät näillä näkymin suurimmaksi huolenaiheeksi, Nordea toteaa.

Nordea Marketsin suositus Outokummun osakkeelle pysyy silti tasolla Osta muuttumattomalla 7,50 euron tavoitehinnalla. Evli pitää puolestaan Outokummun vuosien 2017 – 18 ennusteet lähes muuttumattomina ja tavoitehinta säilyy 7 euron tasolla. Suosituksen Evli laskee tasolta Osta tasolle Lisää.

”Uskomme yhtiön kertovan lisää pitkän tähtäimen näkymistään marraskuun 29 CMD:llä. Laskemme suosituksemme tasolle ”Accumulate” noussutta osakekurssia vasten”, Evli perustelee suosituksen laskua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös