Talouden trendit

Hillary Clinton on suomalaisten sijoittajien ylivoimainen suosikki

Jännitys tiivistyy, kun ensi tiistaina amerikkalaiset äänestävät, kenestä tulee maailman vaikutusvaltaisin ihminen seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Viimeaikaisten gallup-kyselyjen mukaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleista on sittenkin tulossa jännittävän tasaiset. Viimeisimpien kyselyiden mukaan ero kahden pääehdokkaan, Hillary Clintonin ja Donald Trumpin välillä on vain kolme prosenttiyksikköä. Vielä pari viikkoa sitten Clinton johti gallupeissa selvästi.

Sijoittajien suosikki vaaleissa on selvä. Kun FBI nosti yllättäen Hillary Clintonin sähköpostisotkun uudelleen otsikoihin, lähtivät osakekurssit monta päivää kestävään laskuun Yhdysvalloissa. FBI:n johtaja James Comey kertoi kongressin jäsenille, että FBI oli saanut tietoa uusista sähköposteista, jotka saattavat sisältää salaiseksi luokiteltua tietoa. Comey kertoi FBI:n aikovan tutkia sähköposteja uudelleen.

S&P 500 -osakeindeksi on ollut laskussa jo useita päiviä.

S&P 500 -osakeindeksi on ollut laskussa jo useita päiviä.

Markkinoiden reaktio Comeyn ilmoitukseen kielii siitä, että sijoittajat pelkäävät arvaamattoman ja populistisen Donald Trumpin vaalivoittoa.

Sijoittajien toiveista kertoo myös tuore Danske Bankin TNS Sifo Prosperalla teettämä kyselytutkimus.

Kyselyn mukaan suomalaisista sijoittajista valtaosa on Hillary Clintonin takana Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Suomalaisista sijoittajista peräti 78 prosenttia äänestäisi Hillary Clintonia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ja vain kahdeksan prosenttia Donald Trumpia

Clintonin kannatus on tasaista koko Suomessa.

”Vaikka Suomessa Clintonia kannatetaan selkeästi enemmän kuin Trumpia, yhdysvaltalaisten näkökulmasta ehdolla on kaksi harvinaisen epäsuosittua kandidaattia, jotka tällä hetkellä kisaavat lähestulkoon rinta rinnan. Markkinoiden näkökulmasta eniten epävarmuutta aiheuttaisi tilanne, jossa Trump voittaisi vaalit Clintonin kannatuskyselyissä pitämästä etumatkasta huolimatta”, ekonomisti Henna Mikkonen toteaa.

Lähes puolet vastaajista (47 %) uskoo, että vaaleilla on vaikutusta Suomen talouteen ja kolme neljästä näkee, että Clintonin voitto olisi Suomen taloudelle parempi vaihtoehto kuin Trumpin. 64 prosenttia ei usko vaalituloksen vaikuttavan sijoituksiinsa.

”Pitkässä juoksussa presidentin vaikutus osakemarkkinoiden tuottoon on pieni. Pitkäjänteisen sijoittajan ei kannatakaan liikaa vaivata päätään USA:n vaaleilla. Sijoitusmarkkinat tyypillisesti heiluvat merkittävien tapahtumien edellä. Tyypillistä myös on, että heilunta pikku hiljaa vähenee vaalien jälkeen, kun voittaja on selvillä ja kuva hänen poliittisesta linjastaan tarkentuu”, Mikkonen sanoo.

”Fiksu välttää nytkin ylireagointia. Monelta suomalaiselta sijoittajalta puuttuu USA salkustaan kokonaan. Suosituksemme mukaan sitä on kuitenkin hyvä olla noin 20 prosenttia osakesijoituksista, valitusta presidentistä riippumatta”, Mikkonen päättää.

Danske Bankin ja TNS Sifo Prosperan kyselytutkimus toteutettiin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kaikissa maissa Clintonin kannatus on korkealla tasolla. Kaikista eniten kannatusta hänellä on Tanskassa, jossa 88 prosenttia vastaajista äänestäisi häntä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös