luokittelematon

Analyytikko: Helsingin pörssi kirii loppuvuonna +17,23%

Nonsense Asset Capitalin pääanalyytikko Tauno Turhatietonen ennustaa Helsingin pörssin pääindeksin yltävän tänä vuonna vielä kaksinumeroisiin lukemiin.

Turhatietoinen kertoo kehittämänsä laskentamallin ennusteiden osuneen oikeaan 97 prosentin varmuudella. Ennustemalli perustuu niin sanottuun sopeutettujen tuottojen ennustealgoritmiin. Mallissa tuottoennusteet oikaistaan toteutuneilla tuotoilla.

Pääanalyytikko kertoo, että oikaisemalla ennusteet toteutuneisiin tuottoihin, saadaan mallilla lasketut tuotot hyvin lähelle jo toteutuneita tuottoja.

Turhatietoisella on pitkä historia erilaisten sijoitus- ja makroennusteiden laadinnassa. Vuonna 2010 hän ennusti aivan oikein USA:n S&P-indeksin seuraavan vuoden tuottoindeksin poikkeavan edellisen vuoden tuotoista.

Sijoittajat ovat pitkään arvuutelleet, mihin Turhatietoisen pitkiin aikasarjoihin perustuvan regressiomallin huikea ennustevoima perustuu. Viime vuoden huhtikuussa pääanalyytikko kertoi, että mallissa hyödynnetään auringonpilkkujen lisäksi tähtikarttoja ja Nygvistin vakiota.

Turhatietoisen ennustemallia on hyödynnetty tuloksellisesti myös muualla kuin osakemarkkinoilla. Sitä on esimerkiksi hyödynnetty myös kesän hukkumisennusteissa. ”On tunnettu tosiasia, että jäätelön syönti lisää hukkumistodennäköisyyttä. Tätä tietoa hyödyntämällä voimme ennustaa juhannuksen hukkuneiden määrän”, Turhatietoinen kertoo ylpeänä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös