Toimituksen blogi

Donald Trump ei ole sijoittajan ystävä

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Kuva: Gage Skidmore

Donald Trump on nolojen tilanteiden mies. Markkinat odottivat häneltä talousuudistuksia, mutta sen sijaan hän ajoikin hallintonsa muutamassa kuukaudessa sekasortoon.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen 45. presidentiksi ei ollut vain yllätys politiikan tutkijoille vaan myös sijoitusammattilaisille. Vastoin odotuksia Trumpin valinta siivitti osakemarkkinat kovaan nousukiitoon – niin kovaan, että alettiin puhua Trump-rallista.

Markkinoiden logiikka meni seuraavasti: Donald Trumpin odotettiin laskevan roimasti yritysverotusta ja lisäävän infrastruktuuri-investointeja (muitakin kuin muuri Meksikon rajalle). Veroalennukset ja jätti-investoinnit olisivat tukeneet varsinkin USA:n kotimarkkinoilla toimivia pörssiyrityksiä.

Vaikka Trump jo vaalitaiston aikana esitti voimakkaan protektionistisia näkemyksiä, ei niillä sijoittajien kannalta ole niin väliä. Onhan Yhdysvallat suuri sisämarkkina, jolle ulkomaankaupan merkitys on huomattavasti vähäisempi kuin vaikkapa piskuiselle Suomelle.

Silti sijoittajien ja markkinoiden innostus Trumpin vaalivoitosta kummastuttaa.

On nimittäin vaikea nähdä, miten Donald Trump voisi olla sijoittajien kannalta ideaalinen presidentti. Trumpin talouspoliittisessa linjassa on merkittäviä valuvikoja.

Ensimmäinen ongelma on Yhdysvaltojen liittovaltion velka.

Jo Barack Obaman presidenttikaudella nähtiin, kuinka vaikeassa tilanteessa supervallan liittovaltion talous on. Maan velkataakka on kasvanut rajusti jo Ronald Reaganin kaudelta lähtien. Obaman aikana rajat tulivat vastaan, ja Obaman sai tehdä hartiavoimin töitä republikaanienemmistöistä edustajainhuonetta vastaan, jotta hän olisi saanut läpi valtion velkataakkaa nostavia hankkeita.

Alla oleva kuvaaja osoittaa, kuinka kestämättömällä tiellä maailman suurimman talouden velkataakan kehitys on. Kyse ei ole siis vain velan dollarimäärästä, eikä edes velan bkt-osuudesta, vaan velka-bkt -suhteen muutoksesta. Velan kulmakerroin on jyrkkä.

USA liittovaltion velka ennuste

Vaikka Trumpilla onkin takanaan oman puolueen enemmistö edustajainhuoneessa, voi hänelle olla hankalaa saada läpi veroalennuksia, jotka väistämättä pahentaisivat liittovaltion budjettialijäämää ja nostaisivat velkataakkaa.

Trumpin toinen ongelma on hänen korviensa välissä.

Kun Trump päätti erottaa FBI:n johtajan, James Comeyn, teki hän ilmeisen hätiköidyn ja kenties kohtalokkaan päätöksen. Vaikka presidentillä on juridinen oikeus erottaa FBI:n johtaja, oli erottaminen suora hyökkäys maan demokratiaa ja hyvää hallintotapaa vastaan.

Trumpin päätos erottaa Comey, ja siitä seuranneet valkoisen talon ja Trumpin ristiriitaiset selittelyt päätöksen motiiveista, ovat ajaneet presidentin nurkkaan. Amerikkalaislehdistössä verrataan jo varsin avoimesti Comeyn erottamista Richard Nixonin Watergate-skandaaliin. Erotuspäätös herättää aiheellisen epäilyn siitä, yrittääkö Donald Trump peitellä hänen ja avustajiensa Venäjä-kytköksiä.

Comeyn erottamisesta syntynyt poliittinen sekasorto tekee Donald Trumpista heikon presidentin. Heikkous tarkoittaa talouspolitiikan kannalta sitä, että hänen saattaa olla aiempaa vaikeampaa saada läpi vaalikampanjassaan lupailemiaan talousuudistuksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös