Oma talous

Pessimismi on hyväksi raha-asioissa

Usein optimismia pidetään hyvänä piirteenä ja pessimismiä vähemmän toivottavana ominaisuutena. Raha-asioissa pessimismistäkin voi kuitenkin olla hyötyä.

Usein optimismia pidetään hyvänä piirteenä ja pessimismiä vähemmän toivottavana ominaisuutena. Onneksi pessimismistäkin voi kuitenkin olla hyötyä, nimittäin raha-asioissa.

Optimisteilta saattaa helposti unohtua pahan päivän varalle säästäminen, kun taas pessimistit ovat todennäköisemmin keränneet sukanvarteen pientä pesämunaa yllättävien menojen varalle. Raha-asioissa jos missä kannattaa uhrata muutama hetki pahimman mahdollisen skenaarion ajatteluun ja tehdä toimintasuunnitelma katastrofin varalle. Alkuun pahan päivän varalle säästämisessä optimistitkin pääsevät alkamalla säästämään puskurirahastoa. Myös säästötilien korkoja on hyvä vertailla.

Foliohattuiluun ei kuitenkaan kannata ryhtyä. Pahimpaan mahdolliseen varautumisessa riittää, että pysyy realistissa uhkakuvissa. Pessimismin puuskassakaan ei siis tarvitse varautua zombien ylösnousemukseen tai avaruusolioiden saapumiseen. Järkevämpää on miettiä, miten selviytyy taloudellisesti, jos joutuu työttömäksi tai vaikka sairastuu vakavasti.

Omien heikkouksien tunnistaminen

Pessimistit tunnistavat omat heikkoutensa usein paremmin kuin optimistit. Pessimisti tietää, että säästötilille pitää siirtää rahaa heti palkkapäivänä, koska muuten rahat tulee tuhlattua turhuuksiin. Optimisti puolestaan uskoo hallitsevansa impulssejaan ja pitää itsekontrolliaan hyvänä, ja suunnittelee siirtävänsä rahaa säästötilille vasta lähempänä seuraavaa palkkapäivää. Todellisuudessa rahaa jää tällä taktiikalla säästettäväksi vain harvoin.

Velanotto perustuu optimismiin

Usein kun ihminen ottaa velkaa, hän suhtautuu tulevaisuuteen optimistisesti. Hän uskoo voivansa maksaa velan pois ajallaan, työnäkymät vaikuttavat loistavilta eikä auto hajoa tai kukaan sairastu. Optimistinen suhtautuminen voi saada yliarvioimaan oman maksukyvyn ja johtaa liian suuren velan ottamiseen. Pessimisti puolestaan suhtautuu velkaan varauksellisemmin ja ehkä pidättäytyy kokonaan velan ottamisesta tai ainakin arvioi maksukykynsä maltillisemmin kuin optimisti.

Olipa sitten pessimisti tai ei, joskus lainaa voi olosuhteiden pakosta joutua ottamaan. Tällöin on tärkeää muistaa vertailla lainoja edullisimman lainan löytämiseksi. Lainojen vertailun ei onneksi tarvitse olla vaikeaa.

Huijauksiin haksahtaminen

Pessimistit eivät haksahda huijauksiin yhtä helposti kuin optimistit. Siinä missä pessimisti suhtautuu epäluuloisesti kaikkeen, mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, optimisti uskoo ihmisten hyvyyteen ja voi menettää rahansa mitä erilaisemmissa rahahuijauksissa.

Vaikka pessimistisen asenteen omaksumisesta voikin olla hyötyä raha-asioiden hoitamisessa, liian synkkiin tunnelmiin ei kuitenkaan kannata vaipua. Pessimismin voisi oikeastaan kuvailla tässä jutussa tarkoittavan varautumista tulevaan ja asioiden suunnittelua ennalta. Talousasioissa hyödyllisen pessimismin ei myöskään kannata antaa synkistää koko ajattelutapaa, vaan muihin elämän osa-alueisiin kannattaa suhtautua hymy huulilla.

Varoitus pessimisteille: Älkää innostuko tästä tekstistä liikaa ja muuttuko optimisteiksi.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös