Oma talous

Warren Buffettin 5 tapaa

Onko maailman menestyneimmällä sijoittajalla vapaa-aikaa ja miten hän sen hyödyntää?

Onko sinulla hyviä tapoja, jotka takaavat menestyksen pitkällä aikavälillä? Vai oletko huonojen tapojen orja, joka tekee huonoja ratkaisuja?

Sanotaan, että Warren Buffett on maailman menestynein sijoittaja. Warren Buffettin nettovarallisuus on kasvanut huimaan 76,1 miljardiin dollariin. Vertailun vuoksi Bill Gatesin nettovarallisuus on 88,7 miljardia dollaria, Amazonin Jezz Bezoksen 82,5 miljardia dollaria ja Facebookin Mark Zuckerbergin 63 miljardia dollaria.

Suurin osa sijoittajista häviää vertailuindeksille, mutta jos olisit sijoittanut Warren Buffettin Berkshire Hathawayhin 10 000 dollaria vuonna 1966, olisi sinulla nyt 160 miljoonaa dollaria. Tämä on toki pitkä aika, mutta S&P500 indeksiin sijoittamalla olisi nykyinen varallisuutesi ”ainostaan” 0,14 miljoonaa dollaria.

Sijoittajalegendan opit ovat kirjaimellisesti kullanarvoisia. Buffettin kanssa voi päästä maksua vastaan lounaalle. Hintakin on kohdallaan ja huutokaupan voittaja maksoi viimeisestä lounaasta 2,68 miljoonaa dollaria. Vaikka lounaan tuotto meneekin hyväntekeväisyyteen, on tavalliselle tallaajalle astetta realistisempi vaihtoehto lukea mitä Warren Buffettilla on tapanaan tehdä ja mikä hänen menestyksensä salaisuus on ollut.

Business Insider on listannut mitä maailman menestynein sijoittaja Warren Buffett tekee töiden jälkeen. Kokeilepa huviksesi miltä tuntuu toteuttaa Warren Buffettin 5 tapaa.

1. Lue 500 sivua päivässä

Kysyttäessä miten tulla fiksummaksi Omaman oraakkeli vastasi, että lukemalla 500 sivua joka päivä. Ymmärrys kasvaa Buffettin mukaan lukemisen myötä ja lukeminen toimii kuin korkoa korolle efekti.

Buffettin arvion mukaan hänen valveillaoloajastaan menee kahdeksankymmentä prosenttia lukemiseen. Töissä Buffett lukee talouden tunnuslukuja ja raportteja, kotonaan taas uutisia ja kirjoja.

Lukeminen auttaa Buffettin mukaan tekemään parempia tietoon perustuvia päätöksiä hätäisten tunteen pohjalta tehtyjen päätösten sijaan.

2. Liiku hiukan joka päivä

Buffettin salaisuus nuorena pysymiseen on syödä kuin kuusivuotias. Tähän sisältyy päivittäiset viisi pulloa Coca-Colaa ja Buffett pitää myös hampurilaisista ja pihveistä.

Buffettin lääkäri oli tosin antanut sijoittajalegendalle kaksi vaihtoehtoa. Joko ruokatottumuksia tulisi muuttaa tai sitten pitäisi alkaa harrastamaan liikuntaa. Buffett valitsi liikunnan, joka hänen mukaansa on kahdesta huonosta vaihtoehdosta se pienempi paha.

3. Ole kiitollinen, älä tuhlaileva

Warren Buffett on maailman suurimpia hyväntekijöitä. Yhdessä Bill Gatesin ja Melinda Gatesin kanssa Warren Buffett on ottanut tavoitteekseen saada Forbes 400 listan jäsenet luovuttamaan puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Warren Buffett on luvannut elinaikanaan luovuttaa 99 prosenttia omasta omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

4. Pelaa kärsivällisesti

Warren Buffett pitää peleistä ja myöntää hoitavansa omaisuuttaan kuin pelaisi peliä. Warren Buffett pelaa mielellään taloudellisia ajatusleikkejä ja myös bridgeä, joka muuten on todella pitkä peli. Buffettin mukaan bridge on maailman paras ajatusharjoite, jossa joutuu jatkuvasti laskemaan todennäköisyyksiä.

5. Harrasta huvin vuoksi

Wall Streetillä, tehdään usein sadan tunnin työviikkoja. Siihen pohjaan on hiukan hankala liittää harrastuksia, mutta Warren Buffett pitää harrastuksistaan. Warren Buffett soittaa Ukulelea ja on säveltänyt omia lauluja. Jos maailman rikkaimmalla miehellä on välillä aikaa hassutella, pitäisi meillä muillakin riittää siihen aikaa

Tosin ihan jokaiselle ei tarjoudu mahdollisuutta tehdä hyväntekeväisyyskeikkaa Jon Bon Jovin kanssa.

Kommentoi
Ylös
>