Talouden trendit

Karut madonluvut talousongelmista – maksuhäiriöissä 12% kasvu

Alkuvuonna Suomen Asiakastieto Oy on rekisteröity henkilöille yli 100 000 maksuhäiriömerkintää enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viime vuonna.

Maksuhäiriöitä on tällä hetkellä hieman alle 373 000 henkilöllä, Suomen Asiakastieto kertoo tiedotteessaan.

”Maksuhäiriöitä on tullut yli 12 % viime vuoden tammi-kesäkuuta enemmän. Vastaavaa kasvua ei ole ollut yli viiteen vuoteen. Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä ei ole kuitenkaan juurikaan muuttunut viime vuonna saavutetusta ennätystasosta, joten suuri osa merkinnöistä on tullut jo ennestään maksuhäiriöisille”, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Luottotietomerkintöjen lisääntyminen on ollut nähtävissä, eli yllätyksenä se ei suinkaan tullut, Muhonen kertoo.

”Henkilöillä on useita luottoja ja moni yrittää yhä paikata huonoa taloustilannettaan uudella lainalla. Osa kuluttajista ottaa yksinkertaisesti liikaa luottoa suhteessa tuloihin. Kun lainaa alkaa olla moneen suuntaan ja lyhennykset liian vaativia, korttitalo sortuu. Ensimmäinen maksuhäiriö aiheuttaa sen, että uutta lainaa ei enää saa, jonka jälkeen maksuhäiriöitä tulee lisää.”

Maksuhäiriöt eivät monessa tapauksessa anna tarpeeksi kattavaa kuvaa kuluttajan tilanteesta. Jos lainaa myönnetään henkilölle, jolla on vaikeuksia nykyisten lainojensa kanssa, on vain ajan kysymys milloin luotot alkavat jäädä maksamatta.

Kommentoi
Ylös
>