Oma talous

Rahan lainaaminen ystävälle tai perheenjäsenelle

Moni meistä on ollut tilanteessa, jossa hyvä ystävä tai perheenjäsen pyytää rahaa lainaksi. Läheisten pyynnöille on usein vaikea sanoa ei.

Maailma on kuitenkin pullollaan tarinoita rahan takia rikkoutuneista ystävyys- ja perhesuhteista, minkä vuoksi läheisille lainaaminen voi epäilyttää. Vaikka luottaisi lainanpyytäjään sataprosenttisesti, on lainaamiselle hyvä asettaa muutamat perussäännöt kummankin osapuolen mielenrauhan takaamiseksi. Tutustu ohjeisiimme ja vältä pahimmat karikot, joita rahan lainaamiseen läheisille liittyy.

Lainaa rahaa vain, jos se todella sopii sinulle

Jos ajatus rahan lainaamisesta läheiselle herättää epäilyksiä tai ristiriitaisia tunteita, voi se tarkoittaa, että lainapyyntö on parempi torjua. Jos päätyy lainaamaan rahaa vasten tahtoaan, siitä seuraa usein katkeruutta ja katumusta, mikä voi helposti pilata välit lainanpyytäjään.

Lainapyynnön evääminen ei tee kenestäkään itsekästä tai ikävää ihmistä. Oikeat ystävät ymmärtävät ja hyväksyvät kieltäytymisen. Parhaassa tapauksessa lainaamatta jättäminen voi jopa pelastaa koko ystävyyssuhteen. Kannattaa muistuttaa lainanpyytäjää, että vaihtoehtoisia laina- ja rahanhankintamuotoja on aina olemassa.

Lainaa vain sen verran kuin sinulla on varaa menettää

Vaikka olisi varma, että läheinen maksaa lainan takaisin, kannattaa silti lainata vain sen verran rahaa kuin on pahimmassa tapauksessa valmis menettämään. Yllättäviä asioita voi tapahtua, ja taloudellisen katastrofin kohdatessa ystävältä lainattu raha tuskin on maksuprioriteettilistan kärjessä.

Lisäksi, jos lainanpyytäjä on lainannut rahaa sinulta ennenkin eikä ole vielä maksanut edellisiä velkoja pois, ei ole järkevää lainata lisää rahaa tälle. Jos läheisellä on vakavia ongelmia oman talouden hallinnassa, häntä voi neuvoa hakeutumaan velkajärjestelyyn.

Laatikaa takaisinmaksusuunnitelma

Maksusuunnitelman laatiminen voi kuulostaa yltiöviralliselta, mutta silti se kannattaa. Yksi isoimmista virheistä, mitä voi tehdä, kun lainaa rahaa ystäville tai perheelle, on olettaa, että heillä on samat näkemykset lainan takaisinmaksusta kuin sinulla. Ensinnäkin, voitko olla varma, että he aikovat maksaa lainan takaisin? He saattavat esimerkiksi pitää lainattua rahaa lahjana, eivätkä ymmärrä, että odotat saavasi rahat takaisin.

Konkreettinen takaisinmaksusuunnitelma ei pelkästään lisää mahdollisuuksiasi saada lainattu raha takaisin, vaan edesauttaa myös välien pysymistä hyvinä. Selkeä, kummankin osapuolen hyväksymä takaisinmaksusuunnitelma tuo mielenrauhaa molemmille ja takaa, että molemmat tietävät lainauksen pelisäännöt.

Tehkää kirjallinen sopimus

Suullinen sopimus lainasta ei riitä edes läheisten kesken, varsinkaan, jos kyseessä on yhtään suurempi lainasumma. Hyvin todennäköisesti eri ihmisillä on eri muistikuvat siitä, mitä kauan sitten on sovittu lainasta ja sen takaisinmaksusta. Kun lainaa rahaa ystävälle tai perheenjäsenelle, on tärkeää, että lainasta sovitaan kirjallisesti erimielisyyksien välttämiseksi. Parasta on kirjoittaa lainasopimus yhdessä, niin että se miellyttää molempia osapuolia. Muistakaa myös allekirjoittaa sopimus!

Kirjallinen sopimus tekee lainasta myös virallisemman tuntuisen ja lainanpyytäjä todennäköisesti suhtautuu lainan takaisinmaksuun vakavammin sopimuksen myötä.

Lainaan ei ole pakko suostua

Jos ei halua lainata rahaa, kieltäytyminen on täysin sallittua, koska jokainen saa tehdä omilla rahoillaan aivan mitä haluaa. Kieltäytyminen kannattaa toki tehdä mahdollisimman ystävällisesti. Voit esimerkiksi vastata, että tahtoisit todella auttaa, mutta juuri nyt sinulla ei ole yhtään ylimääräistä rahaa, tai että sinulla on odottamattomia kuluja maksettavana itselläsi. Kysy, onko sinun mahdollista auttaa läheistäsi muilla tavoin kuin rahallisesti.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Kommentoi
Ylös
>