Osakesäästäjien aamupala

UBS: Aktiiviset rahastot voittaneet passiiviset Euroopan markkinoilla

Sveitsiläispankki UBS:n analyytikko Michael Werner tutki yli 27 000 eurooppalaisrahaston kehitystä vuosien 2000-2016 välillä. Mielenkiintoista tutkimuksen mukaan on, että eurooppalaisrahastot pärjäsivät passiivisia rahastoja paremmin kyseisellä aikavälillä.

Werner jakoi eurooppalaisrahastot vertailussa neljään eri kategoriaan kulujen jälkeisen tuoton suhteen:

  1. Aktiivisten rahastojen tuotto vastaan vertailuindeksin tuotto
  2. Aktiivisten rahastojen tuotto (pois lukien USA ja maailma) vastaan vertailuindeksin tuotto
  3. Aktiivisten rahastojen tuotto vastaan passiivisten rahastojen tuotto
  4. Aktiivisten rahastojen tuotto (pl. USA ja maailma) vastaan passiivisten rahastojen tuotto.

Eniten ylituottoa (noin 1,1 %) kulujen jälkeen suhteessa passiivisiin tekivät eurooppalaisrahastot, joissa ei ollut mukana USA:ta ja maailmaa. Näin ollen eurooppalaisrahastoista Eurooppaan sijoittavat rahastot olivat sijoittajille eniten lisäarvoa passiivisiin rahastoihin verrattuna tuottava valinta.

Aktiivinen osakevalinta näyttää siis tuovan USA:ssa heikommin ylituottoja kuin Euroopassa. Tätä voi selittää yleisesti se tosiasia, että USA:n osakemarkkinat ovat erittäin seurattu markkina. Toisaalta viime vuosina USA:n indekseissä suurilla painoilla olevat teknologiayhtiöt ovat kehittyneet erityisen vahvasti, mikä omalta osaltaan on vaikeuttanut indeksien voittamista.

S&P:n tutkimusten mukaan sitä vastoin passiiviset rahastot voittavat aktiiviset keskimäärin niin USA:ssa kuin Euroopassa. UBS:n mukaan S&P:n tutkimukseen liittyy kuitenkin kaksi heikkoutta. Ensinnäkin S&P vertaa jokaista aktiivista rahastoa saman markkinan S&P:n indeksiin, mikä ei ole aina paras mahdollinen vertailuindeksi. Lisäksi tutkimus luokittelee virheellisesti fuusioituneet ja suljetut rahastot.

 

Osakesäästäjät on valtakunnallinen sijoittajien yhteisö, joka auttaa jäseniään ja yhteiskuntaa vaurastumaan järkevän taloudenpidon ja tuottavan säästämisen avulla.

Yhteisö tarjoaa sijoittajille lisäarvoa riippumattoman ja arvokkaan tiedon, sijoitusosaamisen ja rahanarvoisten etujen muodossa sekä toimii linkkinä sijoittajien ja sijoituskohteiden välillä. Yhteisön jäseneksi voit liittyä tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös