Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö varoittaa: Osakemarkkinoilla ”harhaanjohtavan tyyntä”

Sijoittajilla on monia huolenaiheita, varoittaa Pictet Wealth Management -yhtiön sijoitusjohtaja Cesar Prez Ruiz.

Vaikka keskuspankkiirien mielestä alhaisten korkojen aika alkaa olla ohi, alhainen volatiliteetti on pitänyt pintansa osakemarkkinoilla ja joukkolainamarkkinat ovat edelleen käyttäytyneet hyvin. Tyynen pinnan alla alkaa kuitenkin olla liikehdintää, Ruiz toteaa Pictet-varainhoitoyhtiön loka-marraskuun Perspectives-katsauksessa.

Sijoittajilla näyttää olevan monia huolenaiheita, Ruiz toteaa.

”Näistä ehkä tärkeimpiä ovat edelleen pinnalla olevat geopoliittiset riskit. Pohjois-Korea jatkaa ydinohjelmaansa Yhdysvaltojen uhkauksista välittämättä. Vaikka emme pidä sotilaallista yhteenottoa todennäköisenä, virhearvioinnin vaara on olemassa. Lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välit voivat häiriintyä.”

Ruizin mukaan Trumpin hallinto on yhä huolestuttavan huonosti toimiva ja arvaamaton. Koska Trump ei ole saanut aikaiseksi mitään merkittävää lainsäädäntörintamalla, hän voi yrittää vahvistaa laskevaa suosiotaan turvautumalla protektionistisiin toimenpiteisiin.

Ranskassa puolestaan presidentti Macronin suosio on laskenut, mutta tämän ei pitäisi sijoitusjohtajan mukaan huolestuttaa markkinoita, kunhan hän saa aikaan uudistuksia, ja käynnissä oleva työmarkkinoiden uudistamishanke näyttää lupaavalta.

Brexit-neuvotteluissa aika on loppumassa: vajaassa vuodessa pitäisi saada aikaiseksi sopimus Ison-Britannian lähdöstä EU:sta, jotta sopimus on valmis ratifioitavaksi maaliskuuhun 2019 mennessä. Muuten Iso-Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta.

”Uskomme, että siirtymäajan sisältävä sopimus saadaan aikaan ja että sen mukaan Iso-Britannialla on edelleen pääsy yhteismarkkinoille. Riskit kuitenkin ovat suuret”, Ruiz varoittaa.

Myös luonnonkatastrofien riski on kasvussa ilmastonmuutoksen takia. Suuret hurrikaanit ovat lisänneet epävarmuutta Yhdysvaltojen talouslukujen suhteen, vaikka luonnonmullistusten vaikutus Yhdysvaltojen talouteen on yleensä hyvin rajallinen.

Sijoitusmarkkinoilla on rauhallista

Huolenaiheista huolimatta osakemarkkinat pysyvät tyynenä. Indeksien volatiliteetti on yhä historiallisen alhainen, ja VIX-indeksi (S&P 500 -indeksin implisiittinen volatiliteetti) on noin 10.

Tyyneys on kuitenkin harhaanjohtavaa, Ruiz varoittaa.

”Jotkin trendit viittaavat siihen, että taustalla oleva volatiliteetti on jo alkanut lisääntyä. Valuutat osoittautuvat heikoimmaksi lenkiksi. Esimerkiksi suuret dollarin kurssiheilahtelut muita valuuttoja vastaan ja Sveitsin frangin heilahtelu euroa vastaan ovat aiheuttaneet sijoittajille päänsärkyä tänä vuonna. Osoituksena paineista valuuttamarkkinoilla valuuttojen implisiittinen volatiliteetti lähti heinäkuussa eri suuntaan kuin korkomarkkinoiden volatiliteetti, kun ne normaalioloissa kulkevat käsi kädessä.”

Valuutat näyttävät olevan sijoitusjohtaman mielestä markkinoiden varaventtiili, jota ilman paine markkinoilla kasvaisi laajalla rintamalla.

Vaikka osakkeiden volatiliteetti pysyy indeksitasolla matalalla, eri toimialojen välillä on huomattavia eroja, Ruiz huomauttaa. Esimerkiksi vuoden alusta S&P 500 -indeksissä teknologiaosakkeet ovat nousseet noin 30 prosenttia, kun taas öljy- ja kaasuosakkeet ovat laskeneet noin 15 prosenttia (Yhdysvaltojen dollareissa laskettuna).

Toimialoja mullistavat innovaatiot ja yritysjärjestelyt ovat aiheuttamassa muutoksia myös toimialojen sisällä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Amazonin ruokakauppiaille luoma paine yhtiön ostettua Whole Foods -yhtiön.

Kaikesta huolimatta Pictet uskoo osakemarkkinoiden vakauteen.

”Uskomme kuitenkin osakemarkkinoiden jatkavan vakaalla pohjalla loppuvuonna 2017 ja vuonna 2018, kunhan talouskasvu ja yritysten tulosten nousu ovat terveellä pohjalla, eikä sijoittajilla ole muita houkuttelevia vaihtoehtoja”, Ruiz ennustaa.

Pictet odottaa silti volatiliteetin kaiken kaikkiaan nousevan.

”Viime vuosien matalan volatiliteetin syynä pidetään keskuspankkien voimakkaita tukitoimia. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa. Joukkoa johtaa Yhdysvaltojen keskuspankki Fed, joka vahvisti syyskuussa aloittavansa taseensa purkamisen lokakuussa. Odotamme myös EKP:n aloittavan tukiostojen alasajon vuonna 2018.”

Ruizin mielestä sijoittajien onkin tärkeää suojautua hyvin geopoliittisilta riskeiltä. Tähän on kaksi tapaa: kulta tai osakeallokaatioiden suojaaminen.

”Koska uskomme edelleen osakkeisiin ja koska uskomme kullan hinnannousun tänä vuonna johtuneen pitkälti dollarin heikkenemisestä, olemme ostaneet suojauksia osakkeille täyden valtakirjan salkuissamme.”

Pictetin näkemyksiä sijoituskohteista

Markkinat

Geopoliittiselta riskiltä voi suojautua kahdella tavalla: ostamalla kultaa tai suojaamalla sijoitussalkut. Pictet suosii jälkimmäistä, sillä siten voi hyötyä alhaisesta volatiliteetista. Lisäksi kullan nousu tänä vuonna johtuu dollarin arvon heikkenemisestä.

”Pidämme kehittyneiden markkinoiden osakkeista, erityisesti euroalueella ja Japanissa. Olemme neutraaleja yhdysvaltalaisten osakkeiden suhteen, alipainossa brittiläisissä osakkeissa ja valikoivia sveitsiläisissä osakkeissa”, Pictet toteaa..

”Osakkeet ovat uusia joukkolainoja” alhaisen volatiliteetin ja parantuneiden osinkotuottojen takia. Tämä voi kuitenkin muuttua, kun keskuspankit vähitellen lopettavat tukitoimenpiteensä.

Alhaiset korrelaatiot ja toimialoja muuttavien yritysjärjestelyjen elpyminen suosivat aktiivista salkunhallintaa.

Kehittyvien markkinoiden paikallisen valuutan joukkolainat näyttävät edelleen houkuttelevilta. Mikäli markkinat pehmenevät lyhyellä aikavälillä, tämä voi olla tilaisuus ostaa tätä omaisuuslajia.

Hyödykkeet

Pictetin mielestä öljyn tasapainohinta on 55 dollaria barrelilta, ja varainhoitoyhtiö uskoo hinnan pysyvän tällä tasolla seuraavat 12 kuukautta.

Osakkeet

Osakemarkkinat vetävät todennäköisesti henkeä ennen seuraavan markkinakatalysaattorin ilmestymistä. Loppuvuonna 2017 markkinat keskittyvät yhä selvemmin yritysten tulosnäkymiin vuonna 2018.

Pictet odottaa 4 – 6 prosentin tuloskasvua ensi vuonna, mikä on edelleen hyvä taso mutta vähemmän kuin vuonna 2017.

Valuutat

Pictet uskoo edelleen Yhdysvaltain dollarin hieman nousevan loppuvuonna 2017. Euro/dollari-kurssin ennuste vuoden 2018 lopulle on 1,24, kun se elokuun lopussa oli 1,19.

Korkotuotteet

Pictet on korjannut Yhdysvaltojen valtionlainojen tuottotavoitetta 2,8 – 3 prosentista 2,5 prosenttiin loppuvuodeksi. Koska Pictett odottaa tuottojen edelleen nousevan, pitää se alipainon keskeisissä valtionlainoissa ja lyhyessä duraatiossa.

Huolimatta eurooppalaisten yrityslainojen kalleudesta varainhoitoyhtiö suosii niitä yhdysvaltalaisiin verrattuna, sillä taloussyklit ovat eri vaiheissa, Fedin tukipolitiikan kiristäminen ei saa markkinoita hermostumaan ja Pictet uskoo EKP:n osto-ohjelman alasajon tapahtuvan vähitellen.

Pictet uskoo Yhdysvaltojen high yield -lainojen spreadien kasvavan elokuun lopun 385 korkopisteestä noin 420 korkopisteeseen vuoden 2017 loppuun mennessä.

Vaihtoehtoiset omaisuusluokat

Olosuhteet suosivat edelleen hedge-rahastoja, erityisesti long/short-osakestrategioita

Pääomasijoitusten arvostukset, kilpailu ja pääomavirrat pysyvät korkeina, mutta tästä huolimatta ne tarjoavat hyviä sijoitusmahdollisuuksia ja houkuttelevia tuottoja. Kiinaa on yhä vaikeampi jättää huomiotta.

Sijoittajien kannattaa olla varovaisia sijoittaessaan kiinteistöihin. Heidän kannattaa tutkailla aliarvostettuja vähittäiskaupan ja logistiikkakiinteistöjä, sillä ne voivat hyötyä kaupan muuttuvista trendeistä.

Kommentoi
Ylös
>