Makrotalous

Insinööriliitto: Suomi menettää jatkuvasti kannattavaa liiketoimintaa

Insinööriliiton puheenjohtajan mielestä on huolestuttavaa, että globaalien yritysten vähentäessä työntekijöitä valinta osuu lähes poikkeuksetta Suomen toimintoihin.

Salon mukaan yksi selittävä tekijä on irtisanomisen helppous ja halpuus verrattuna moneen muuhun maahan. ”Todennäköisesti Suomi on tästä syystä menettänyt esimerkiksi Saksalle vuosien varrella tuhansia työpaikkoja”, Salo toteaa.

Yhdysvaltalainen monialayhtiö General Electric ilmoitti torstaina karsivansa energialiiketoiminnastaan Suomessa 200 työpaikkaa. Työpaikkojen vähennykset osuvat pääosin Tampereelle, jossa yrityksellä on noin 60 vuotta toiminut kondensaattoritehdas.

Yhtiön mukaan suunnitelmat johtuvat energiamarkkinoiden haasteista eri puolilla maailmaa. Fossiilisten polttoaineiden voimaloiden kysyntä on heikentynyt, ja yhtiö supistaa toimintojaan parantaakseen kannattavuuttaan. Marraskuussa yhtiö puolitti osinkonsa. Kyseessä oli vasta toinen kerta 1930-luvun laman jälkeen, kun yhtiö leikkasi osinkoaan.

Salon mukaan Tampereen tehdas on taloudellisesti kannattava yksikkö, joka joutuu ison amerikkalaisen yhtiön kulukuurin kohteeksi. GE aikoo vähentävänsä maailmanlaajuisesti 12 000 työpaikkaa, minkä avulla yhtiö tavoittelee ensi vuonna miljardin euron kustannusten karsimista.

”Toimintatapa on hyvin tyypillinen. Jos tuloskehitys ei ole omistajien mielestä riittävää, yhden pienen yksikön kannattavuus on sivuseikka. Omistajan etu ensin, osingot ennen työllisyyttä, se on pelin henki”, Salo sanoo.

General Electricillä on Suomessa kaikkiaan noin 1100 työntekijää, joista suurin osa työskentelee yhtiön terveydenhuoltolaitteita valmistavassa yksikössä.

Irtisanomissuojan tiukentamisen hyödyistä ei ole kuitenkaan olemassa yksimielisyyttä. Korkea irtisanomissuoja voi kyllä vähentää kansainvälisten yritysten irtisanomisia, mutta samalla se vaikeuttaa uusien työpaikkojen syntyä. Työnantajat eivät välttämättä uskalla rekrytoida vakituista henkilökuntaa, jos irtisanominen on esimerkiksi suhdannekuopassa tehty vaikeaksi.

Esimerkiksi Tanska poisti irtisanomissuojan, ja maassa on vain 5,7 prosentin työttömyysaste. Tanskan mallissa yhdistyvät irtisanomisen helppous, tehokas työttömien aktivointi ja alhainen kynnys palkata lisää työvoimaa.

OECD:n laatiman mittarin mukaan työntekijän irtisanominen on kehittyneistä teollisuusmaista vaikeinta Saksassa. Tosin Saksassakin työttömyysaste on alhainen.

Käytännössä irtisanomissuoja tarkoittaa sitä, että irtisanomiselle tulee olla asiallinen ja painava syy. Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus on mahdollista irtisanoa ainoastaan silloin, kun asiallinen ja painava syy on olemassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös