Asunnot ja kiinteistöt

Mistä ostaa ensimmäinen sijoitusasunto?

Kun aloitimme asuntosijoittamisen, fokuksessamme oli ostaa sijoitusasunto mahdollisimman korkealla vuokratuottoprosentilla emmekä osanneet arvioida tulevien remonttien vaikutusta sijoitusten tuottoon.

Tämän seurauksena teimme sijoituksissamme joitain täysiä huteja ostamalla muutaman asunnon yliopistokaupungin reuna-alueilta. Vuokratuottoprosentti oli hyvä, mutta vuokrattavuus huono ja jälleenmyytävyys sitäkin huonompi.

Vuokratuottoprosentin lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ostat sijoitusasunnon kasvavasta kaupungista ja kaupungin sisällä kasvavalta alueelta. Kasvu on tärkeää kahdesta syystä: ensinnäkin vuokrattavuus säilyy hyvänä jatkossakin, koska asuntojen kysyntä lisääntyy. Toiseksi asunto on tarpeen tulleen myytävissä ja parhaassa tapauksessa sen arvo on voinut nousta kysynnän kasvun ansiosta, jolloin saat myytäessä myyntivoittoa.

Yliopistopaikkakuntien keskustat, keskustan välittömässä läheisyydessä olevat alueet ja yliopiston läheisyys ovat varmoja vaihtoehtoja. Varsinkin kun olet hankkimassa ensimmäistä sijoitusasuntoa, kannattaa pitäytyä edellä mainituilla alueilla. Ensimmäisen sijoitusasunnon osto on kuin ensitreffit. Jos ne menevät pieleen, tuskin tulee seuraavia. Lue esimerkiksi muutamia vuosia sitten kirjoittamamme teksti ”Hinnat laahaavat lähiöissä”, joka on edelleen enemmän kuin validi.

Hyviä paikkakuntia ostaa sijoitusasunto (väkiluvultaan suuruusjärjestyksessä):

  1. Helsinki ja Helsingin seutukunta
  2. Tampere
  3. Oulu
  4. Turku
  5. Jyväskylä
  6. Kuopio
  7. Joensuu
  8. Lappeenranta
  9. Vaasa
  10. Rovaniemi

Muita kiinnostavia paikkakuntia ovat alueelliset maakuntakeskukset kuten Seinäjoki ja Suomen kasvukäytävässä Helsinki-Tampere pääjunaradan varressa sijaitsevat Hyvinkää, Riihimäki ja Hämeenlinna. Uudellemaalle sijoitettaessa kannattaa suosia raideyhteyden läheisyydessä olevia paikkoja ja selvittää, minkälainen saavutettavuus niistä on suhteessa Helsingin keskustaan ja lähellä oleviin kauppa- ja toimistokeskittymiin.

Tilastokeskus jakaa kaupunkeja 1-4 alueeseen riippuen kaupungin koosta. Ykkönen tarkoittaa keskustaa ja sen lähialueita. Kakkonen etäämmällä olevia kaupunginosia (Tarkan rajauksen kaupunkien numeroinnista löytää Tilastokeskuksen sivuilta). Asuntojen hintojen kehitys on kautta tilastohistorian ollut parempaa keskustassa ja sen liepeillä kuin lähiöissä. Alla kehitys 2010-luvulta. Listan 16 kaupungista ainoastaan Helsingissä ykkösalue ei ollut parempi kuin kakkosalue.

Hintakehitys alueittain

Kaupungit alueittain asuntojen hinnat kerrostalot asuntosijoittaminen talous

 

Joonas Orava, Olli Turunen

Joonas Orava ja Olli Turunen ovat aktiivisia asuntosijoittajia. He ovat kirjoittaneet vuonna 2013 ilmestyneen asuntosijoittamista käsittelevän kirjan nimeltä Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum) ja kirjoittavat kaksi kertaa kuussa julkaistavaa blogia www.ostavuokraavaurastu.com -sivustolla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös