Sijoitusuutiset

Ay-liike kuittasi miljoonien eurojen verottomat tulot Kojamon listautumisesta

Asuntosijoitusyhtiö Kojamon eli entisen VVO-yhtymän listautumisanti ylimerkittiin ja listautuminen toteutuu.

Kaupankäynnin Kojamon osakkeilla odotetaan alkavan Helsingin pörssin pre-listalla huomenna perjantaina.

Listautumisannissa tarjottavien osakkeiden lopulliseksi hinnaksi tuli 8,50 euroa, mikä on yhtiön ennakoiman hintahaarukan alapäässä. Alustava hintaväli oli 8,50–10,00 euroa osakkeelta. Kojamon mukaan tarjoushinta vastaa noin 2101 miljoonan euron markkina-arvoa välittömästi listautumisannin ja -myynnin jälkeen.

Kiinteistöyhtiö laskee liikkeeseen 17,7 miljoonaa uutta osaketta, mikä vastaa noin 7,1 prosenttia yhtiön ulkona olevien osakkeiden kokonaismäärästä listautumisannin jälkeen.

Yhtiö saa listautumisannista noin 150 miljoonan euron bruttovarat ja myyjät saavat noin 406 miljoonan euron bruttovarat olettaen, että Lisäosakeoptio käytetään täysimääräisesti.

Yhtiön vanhat omistajat päätyivät myymään vähimmäismäärän eli 39 miljoonaa osaketta. Enintään omistajat olisivat voineet myydä yhteensä 54 miljoonaa osaketta.

Omistajat keräävät listautumismyynnistä yhteensä noin 333 miljoonaa euron tulot. Jos antiin liittyvät vakauttamistoimet toteutetaan täysimääräisesti, omistajat saavat yhteensä noin 406 miljoonan euron bruttotulot.

Eläkeyhtiöiden Ilmarisen ja Varman jälkeen Kojamon suurin omistaja on Teollisuusliitto noin 16 prosentin omistuksellaan. Muita suurimpia omistajia ovat omistajat ovat työntekijäjärjestöt JHL, Rakennusliitto, palvelualan PAM, Ammattiliitto Pro ja opettajien OAJ.

Ei ole tiedossa, kuinka paljon kukin omistaja listautumisesta saa bruttotuloja. Omistajat eivät ole kertoneet, paljonko ne ovat myyneet osakkeita.

Ammattiliitot saavat pörssilistautumisesta tulevat yhteensä satojen miljoonien eurojen sijoitustulot verottomana, koska ne ovat yleishyödyllisiä yhdistyksiä.

Kojamo on Suomen suurin kiinteistösijoittaja, joka omistaa yli 35 000 vuokra-asuntoa. Yhtiön sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli tänä vuonna 4,9 miljardia euroa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös