Sijoitusideat

Jääkö osinkokevät pian historiaan Suomessa?

Kotimaiset pörssiyhtiöt ovat viimeinkin siirtymässä ulkomailta tuttuihin osinkokäytäntöihin. Onko tämä hyvä vai huono asia piensijoittajan kannalta?

Suomalaiset piensijoittajat tuntevat hyvin termin ”osinkokevät”. Lumien sulamisen lisäksi varma kevään merkki osakkeenomistajille onkin ollut jo vuosia osinkojen näkyminen omalla arvo-osuustilillä.

Kuumin osinkokausi käydään maaliskuun alusta aina toukokuun alkuun välisenä aikana. Vuonna 2018 noiden 64 päivän sisään osinkonsa maksoi 107 Helsingin pörssin yhtiötä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikista kotimaisista yhdessä erässä osinkoa jakavista yhtiöistä peräti 86 prosenttia jakaa osinkonsa tuon kahden kuukauden välisenä aikana.

Onko osinkokevät kuitenkin katoavaa kansanperinnettä? Kuluva vuosikymmen on muuttanut paljon kotimaisten pörssiyhtiöiden perinteistä osinkopolitiikkaa. Kaikkien yhtiöiden kohdalla ei voi puhua enää vain osinkokeväästä.

Tällä hetkellä jo 14 kotimaista yhtiötä on siirtynyt jakamaan osinkonsa useammin kuin kerran vuodessa. Käytännön pioneeri oli Orava Asuntorahasto, joka maksoi Suomessa ensimmäisenä kvartaaliosinkoa jo vuonna 2014.

Malli ulkomailta

Nämä osinkokäytännöt eivät ole missään mielessä uusia, vaan pikemminkin päinvastoin. Ne ovat olleet käytössä ulkomailla jo vuosikymmeniä. Vasta viime vuosina ne ovat rantautuneet myös Suomeenkin asti.

Puolivuotisosinkoja, eli kahdesti vuodessa jaettavat osingot ovat olleet yleisiä erityisesti Iso-Britanniassa. Briteissä osa yhtiöistä käyttää myös kvartaaliosinkoja.

Sen sijaan Yhdysvalloissa osinko jaetaan vähintään kvartaaleittain. Amerikkalainen osinkosijoittaja onkin jo tottunut vähintään kolmen kuukauden välein tihkuviin osinkoihin.

Myös tiheämpiäkin vaihtoehtoja on olemassa. REIT-kiinteistöyhtiöstä kiinnostunut piensijoittaja saattaa löytää jopa joka ikinen kuukausi osinkoa maksavia yhtiöitä. Kenties tunnetuimpia kuukausittain osinkonsa maksavia yhtiöitä ovat Realty Income (O) ja Stag Industrial (STAG).

Viimeinkin meillä Suomessa

Myös suomalainen piensijoittaja voi nykyään saada osinkotuottonsa tasaisemmin ympäri vuotta. Tällä hetkellä osinkonsa kahdessa erässä maksavat Ahlström-Munksjö, Aspo, Cargotec, Fiskars, Harvia, Neste, Rapala, Sanoma, Telia, Tikkurila, Uponor ja Wärtsilä.

Vielä pidemmälle osinkopolitiikkansa ovat vieneet kiinteistöyhtiö Citycon ja kulutustavaroita myyvä Verkkokauppa.com. Nämä molemmat maksavat osinkonsa kvartaaleittain, eli peräti neljä kertaa vuodessa.

Edellä mainittu lista pitää sisällään hyvin erilaisia yhtiöitä eri toimialoilta, eikä niiden välillä löydy selvää yhteistä trendiä. Sen pohjalta voisikin todeta, että tiheämmin jaetut osingot sopisivat lähes kaikille yhtiöille.

Luultavasti myös muut yhtiöt tulevat hiljalleen seuraamaan muiden avaamaa reittiä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun suomalaiset piensijoittajat havahtuvat tiheämmän osingonjaon hyötyihin, aihe alkaa varmasti nousemaan puheenaiheeksi yhtiökokouksissa.

Paljon hyötyjä kaikille

Onko useasti jaettavasta osingosta sitten mitään muuta hyötyä piensijoittajalle, kuin vain useammat ”palkkapäivät”? Kyllä on.

Mikäli sijoittajan tarkoituksena on joskus elättää itsensä puhtaasti osinkotuloilla, osinkojen olisi hyvä jakautua tasaisesti läpi vuoden. Käytäntö siis helpottaa taloudellisen riippumattomuuden jo saavuttaneita henkilöitä.

Suuri kertaluontoinen osinko ei sekään rasittaisi yhtiöitä jatkossa. Nykyisessä mallissa koko vuoden osinko maksetaan yhdellä kertaa, joten yhtiöiden tileiltä on lähtenyt hetkessä osinkoina suuret määrät rahaa.

Mikäli osinko jakautuisi neljään tai edes kahteen osaan, pienentäisi se myös ns. osinkodipin suuruutta. Osinkoa irtoaisi osakkeesta aiempaa pienempi määrä, eikä osingon irtoaminen vaikuttaisi enää niin radikaalisti osakekurssiin.

Raha kiertäisi myös aiempaa nopeammin. Nykyisessä mallissa esimerkiksi Sammon tammikuussa 2019 tekemästä tuloksesta maksetaan osinko vasta vapun 2020 jälkeen.

Hyötyjä siis riittäisi kaikille osapuolille. Aika näyttää miten osinkopolitiikka tulee Suomessa kehittymään tulevina vuosina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös