Makrotalous

POP Pankki: Palkansaajien tulotaso nousee ‒ mutta niin nousevat hinnatkin

Asuntovelalliset voivat edelleen nukkua yönsä rauhallisina, jos on uskominen POP Pankin tuoretta kansalaissuhdanne-ennustetta.

Pankin ennuste lupaa talouden kasvua myös ensi vuodelle, mutta aiempaa maltillisempana.

Suomessa talouden kasvu on nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin, mutta nopeimman kasvun ajat ovat toistaiseksi ohi. POP Pankin mukaan tänä vuonna talouskasvu hidastuu viime vuoden 2,8 prosentista 2,2 prosenttiin ja vuonna 2019 kasvun ennustetaan jäävän 1,8 prosenttiin.

”Euroopassa talouden kasvua hidastaa muun muassa maailmantalouden epävarma tila. Tämä heijastuu toki myös Suomeen ja näkyy esimerkiksi viennin kasvun hidastumisena”, analysoi johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä.

Talouden kasvua varjostavat kuitenkin monet riskit. Pankin mukaan erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan tullien nostot ja uhkaava kauppasota heikentävät näkymiä.

Palkat ja hinnat nousevat

Talouskasvu nostaa edelleen työllisyysastetta ja palkkoja. Tosin työllisyysasteen paraneminen on ensi vuonna selvästi tätä vuotta hitaampaa, pankki ennustaa.

”Hidastuva talouskasvu näkyy työllisyyden kehityksessä. Helpoimmin työllistyvät työttömät saivat töitä ensimmäisinä, joten työllisyysasteen parantaminen ei ole enää yhtä helppoa kuin aiemmin”, Hulkko selittää työllistymisen kasvun hidastumista.

Pankin mukaan ripeä talouskasvu näkyy myös kuluttajahintojen nousuna. Suomessa ruuan hinta nousee nyt muun Euroopan kanssa samaa tahtia. POP Pankki ennustaa, että tänä vuonna hinnat nousevat 1,1 prosenttia ja ensi vuonna todennäköisesti 1,4 prosenttia.

Raakaöljyn hinnan aleneminen näkyy polttoaineen hinnassa viiveellä. Siksi kuluttaja voi odottaa, että lasku bensapumpuilla pienenee vielä ensi vuoden puolellakin. POP Pankki ennustaa bensan litrahinnan laskevan vuonna 2019 1,46 euroon, kun keskimääräinen litrahinta tänä vuonna on 1,52 euroa.

Öljyn hinnan lasku vaikuttaa myös inflaatioennusteeseen. Hulkon mukaan Inflaatio olisi ensi vuonna selvästi korkeampi, jos öljyn hinta ei laskisi.

Keskuspankki ei kiirehdi korkojen nostojen kanssa

Asuntovelalliset voivat edelleen nukkua yönsä rauhallisina. Euroalueen matalat korot ovat osaltaan tukeneet talouden elpymistä, joten jyrkkää nousua koroille ei ole odotettavissa tulevan vuoden aikanakaan, POP pankki ennustaa.

Hulkon mukaan Euroopan keskuspankki lähtee nostamaan korkoja varovasti, jotta euroalueen talouskasvu ei vaarannu.

”Korot kuitenkin hyvin todennäköisesti jatkavat nousuaan tulevina vuosina, joten asuntolainan korkosuoja voi olla hyvä idea”, Hulkko toteaa.

Jos maailmantalouden kasvu jatkuu ilman suurempia häiriöitä, ennustaa pankki 12 kuukauden euriborkoron olevan yhden koronnoston jälkeen noin 0,5 prosenttia vuoden 2019 lopulla.

POP Pankin mukaan korkojen nousu painottunee loppuvuoteen, jolloin vuoden 2019 keskikorko olisi noin 0,2 prosenttia.

Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti tänään pitävänsä ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan 0,0 prosentissa. EKP:n mukaan korko pysyy nollassa ainakin ensi kesän yli.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös