Sijoitusuutiset

Syksyn finanssimarkkinoiden turbulenssin vaikutus tämäkin – kotitalouksien luotonkysyntä ja sijoitushalukkuus hiipuu

Kotitalouksien luotonkysyntä kuluvalla ja seuraavalla vuosineljänneksellä

kotitaloudet luotonkysyntä luotot

Kotitalouksien luotonkysyntä kuluvalla ja seuraavalla vuosineljänneksellä.

Finanssiala ry:n tuoreen Pankkibarometrin mukaan kotitalouksien luotonkysynnän kasvu on hidastumassa.

Erityisesti sijoitustoimintaan ja sijoitusasuntojen hankintaa varten otettavien lainojen kysynnän odotetaan vähenevän. Barometrin mukaan myös yritysten luotonkysynnän kasvu laimenee. Etenkin investointeja varten otettujen lainojen kysynnän odotetaan vähenevän.

Barometrikysely IV/2018 tehtiin marras-joulukuun vaihteessa.

Pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien luotonkysynnän olleen loka-joulukuussa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa hiukan vahvempaa, mutta kasvun odotetaan hiipuvan merkittävästi vuoden 2019 alkupuolella.

Sijoitustoimintaa varten ei kysytä lainoja enää viime vuoden tahtiin, mutta oman kodin peruskorjaukseen ja remontointiin vielä panostetaan. Oman kodin hankintaan kysytään vielä hiukan enemmän lainaa kuin vuosi sitten, mutta tahti hidastuu.

Yritysten luotonkysynnän kasvun arvioidaan niin ikään hidastuvan. Investointeja varten kysytään lainaa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Kysynnän muutos näyttää melko voimakkaalta verrattuna edellisiin barometrikyselyihin.

Kotitaloudet ovat tulleet selvästi aiempaa varovaisemmiksi sijoittajiksi. Osake- ja rahastosijoitusten suosio on tällä hetkellä hyvin laimeaa ja kiinteistösijoitusten suosio on vähentynyt. Ainoastaan talletusten arvioidaan lisäävän suosiotaan sijoitusmuotona tällä hetkellä.

“Sekä kotitalouksien luotonkysyntä että sijoitushalukkuus näyttävät heikentyneen. Sijoittamisen suosioon vaikuttanee rahoitusmarkkinoilla syksyn aikana nähty turbulenssi. Talletusten suosion lisääntyminen kertoo turvallisuushakuisuudesta. Luotonkysyntä on hyvinkin maltillista siihen nähden, että talous kasvaa, työllisyystilanne on parantunut ja korot ovat alhaiset”, arvioi Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Elina Erkkilä.

Osakemarkkinoiden lasku alkoi lokakuun alussa ja sen jälkeen esimerkiksi USA:n S&P 500 -osakeindeksi on vajonnut yli yhdeksän prosenttia.

Osakemarkkinoille on odotettavissa nopeita käänteitä ja vauhdikkaita tilanteita myös ensi vuonna, ennustaa LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.

”Useat eri epävarmuustekijät pitävät sijoittajat varpaillaan ja hermostuneisuus lisää osakekurssien heiluntaa ympäri maailmaa”, Kinnunen uskoo. Hänen mukaan lyhyellä aikavälillä realisoituvat tuotot osakemarkkinoilla saattavat jäädä vaatimattomiksi.

Finanssiala ry kysyy Pankkibarometrissään neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös