Markkinakommentit

Ennakoiko Google taantumaa?

Google Trends -tilasto Yhdysvalloista hakusanalla ”recession” eli taantuma, viimeiset 5 vuotta.

Odotukset kurssiromahduksesta saattavat olla itseään toteuttava profetia, varoittaa taloustieteen dosentti Teemu Alexander Puutio Kauppalehdessä.

Puution mielestä laman laukaisuun välttämättä tarvita kauppasotaa, päälaelleen pyörähtänyttä korkokäyrää tai pankkisuhteiden jäätymistä. Kauppalehden artikkelissaan Puutio väittää, että kuluttajien odotuksia seuraavat taloustieteilijät osaavat pitää silmällä jotain Trumpia, korkokäyrää tai VIX:iä välittömämpää taantumaindikaattoria. Tällainen taantumaindikaattori on Puution mielestä yksikertaisesti hakukonejättiläinen Google.

”Amerikasta tehdyt kyselyt hakusanalle ”lama” ovat olleet marraskuusta lähtien räjähdysmäisessä kasvussa. Samanlainen piikki osui myös vuoden 2008 taantuman kohdalle vahvana signaalina tulevasta”, dosentti toteaa. Hänen mukaansa tutkimustulosten valossa Googlen hakudata on todistettu käyväksi työkaluksi muun muassa epidemioiden ennakoinnissa.

”Viimeistään Richard Thalerin Nobel-palkinnon jälkeen ei olekaan syytä odottaa, että ”malaise économique” poikkeaisi taudinkuvaltaan juurikaan henkilöstä toiseen tarttuvasta syysflunssasta.”

Omaa sijoitussalkkuaan ei silti kannata Googlen hakutrendien perusteella vielä heittää laidan yli. Puution mielestä on kuitenkin selvää, että laman mahdollisuus askarruttaa alati suurempaa osaa markkinoihin osallistujista.

”Toivoa sopii, että hakujaan näpyttelevät massat ovat tällä kertaa väärässä, vaikka meille Benjamin Grahamin sijoitustyyliin sitoutuneille osakemarkkinoiden alennusmyynnit olisivatkin romahduksen tullessa vasta alussa.”

Hakusanalla ”recession” (eli taantuma) Google Trends näyttää selvää nousua Yhdysvalloissa. Myös koko maailman alueella taantuma-sanan haut ovat kasvaneet. Lamaa tarkoittava ”depression” saattaa antaa virheellisiä tuloksia, koska sanaa viittaa laman lisäksi psykologian masennus-termiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös