Markkinakommentit

Reuters: Tuloskasvuodotusten romahdus voi johtaa kurssiralliin

Yhdysvalloissa tällä viikolla alkava tuloskausi tulee kertomaan onko rima asetettu jo liiankin alas.

Muutaman korkean profiilin yrityksen tulosvaroitukset ovat saaneet sijoittajat varovaisuksi. Applen tulosvaroitus oli ensimmäinen lähes 20 vuoteen. Yhtiö ennakoi liikevaihdon jäävän 10 prosenttia aiemmin ennustettua heikommaksi vuoden 2018 viimeisellä vuosineljänneksellä.

Applen heikot näkymät saivat sijoittajat huolestumaan globaalin talouden heikentymisestä. Teollisuusjätit Caterpillar ja 3M aiheuttivat huolta jo lokakuussa niiden ilmoitettua heikoista tulevaisuuden näkymistä.

Reutersin Caroline Valetkevitch kertoo, että joulukuun kurssilaskun myötä markkinat hinnoittelevat nyt entistä heikompia tuloksia. Tällä oletuksella tulosjulkistuskausi toisi mukanaan selkeän kurssinosteen, mikäli tulokset eivät olisikaan odotetun heikkoja.

Esimerkiksi General Motorsin kurssi nousi yhdeksän prosenttia yrityksen kerrottua aiempaa positiivisimmista tulevaisuuden näkymistä. Tätä ennen yrityksen tulosennusteita oli laskettu 12 prosentilla lokakuusta laskien.

Vielä lokakuun alussa analyytikot odottivat keskimäärin 10,2 prosentin tuloskasvua, mutta nyt tuloskasvuodotukset S&P500 indeksin yrityksille vuodelle 2019 ovat 6,4 prosenttia. Kun rima on asetettu alas, on se helpompi ylittää. 

Bloombergin Justina Lee ei ole yhtä optimistinen tuloskauden suhteen. Heikosti kehittyneen joulukuun jälkeen sijoittajat ovat saaneet helpotusta keskuspankin viestittyä kuuntelevansa markkinoita, Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan liennyttyä. Markkinoita edesauttoi myös Yhdysvaltojen vahva työllisyysdata. Lee siteeraa JPMorgan Chasen Churam Chaudryä, jonka mukaan palautusliike ylimyydyiltä markkinoilta ei kuitenkaan tarkoita sitä, että noste jatkuisi helmikuulle asti.

Voimakkattaita näkemyksiä löytyy puolin ja toisin ja on oletettavaa, että osakemarkkinoiden heilunta jatkuu vuonna 2019. 

Lue myös Tammikuu on positiivisten tuottojen kuukausi – vai onko sittenkään?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös