Kumppaniblogit

Omistaja jää yksin

omistaja Ville Tolvanen

Perustin taannoin avoimen Facebook-ryhmän Omistajat.org.

Ryhmän ajatuksena on vaihtaa ajatuksia omistajuudesta ja kehittää omistamista Suomessa. Iskulauseemme on ”Suomi ansaitsee parempia omistajia”.

Omistajat.org synty ponnistaa muutamasta oivalluksesta:

  1. Omistaja jää yrityksensä kanssa yksin. Kaikki kysyvät omistajalta mitä tehdään seuraavaksi. Konsultit, Tilintarkastajat, Yrityspalvelut ja Työntekijät kaikki haluavat elantonsa omistajalta. Maksa niin tapahtuu.
  2. Pääomasijoittajan idea on yrittää aiempaa omistajaa paremmin. Aika moni pääsijoittaja, jopa röyhkeästi, kertoo omistajalle olevansa tulevaisuudessa yritykselle parempi omistaja. Aika huono idea lähestyä yritystä toteamalla, että luovu omistuksestasi, niin tehdään siitä parempi?
  3. Jos haluat yhteistä tulevaisuutta, kannattaako mennä avioon ennen seurustelua? Eikö parempi idea ole yhdessä sopia tulevasta, haaveilla ja sitten jakaa riskiä, vastuuta ja mahdollisuuksia? Omistajien kanssa käydään yleensä kauppaa ilman yhteistä näkemystä tulevasta.

Aidot Omistajat voisivat tehdä asian toisinpäin. Jakaa tietoa paremmasta omistajuudesta, verkottaa omistajia ja järjestään treffejä. (Tinder?!) Omistajat.org voisi olla paremman omistamisen ajatushautomo. Halukkaille voitaisiin järjestää treffejä tai retkiä parempaan tulevaan. Haluaisitko sinä tehdä suunnitelman paremmasta huomisesta?

Yritysten kehittäminen vaatii omistajilta näkemystä huomisesta ja sen tekemisestä. Omistaja on aika yksin ilman luotettua kumppania. Sellainen voi löytyä tapailemalla kandidaatteja hallitukseen tai rahoittamiseen. Omistuspohjaa voi laajentaa, jos rahaa tarvitaan tai riskejä halutaan jakaa. Rahoittaminen ei koskaan saisi olla jutun juju vaan parempien yritysten ja omistajuuden rakentaminen. Hyvät ideat ja tiimit löytävät aina rahansa.

Hyvää kumppania hakiessa kannattaa käyttää aikaa huolella yhdessä. Tulevasta kannattaa sopia ja kirjoittaa siitä sopimus. Omistajillakin voi olla sopimus omistamisesta ja sen hoitamisesta. Johtaminen ja yhtiön kehittäminenkin onnistuisi helpommin kun omistajilla on selkeä sopimus tulevasta. Hyvään suunnitelmaan löytyy sopivat henkilöt hallitukseen ja tahot omistamiseen.

Omistamisen, johtamisen ja kehittämisen kolmio on kiinnostava ja Suomessa aliravittu. Suurin osa yrittäjistämme ja omistajista on yksin. Rahan imuroimisen sijaan saattaisi olla hyvä idea etsiä kumppania paremmalle huomiselle.

Ville Tolvanen

Kirjoittaja on pitkän linjan yrittäjä, yritysjohtaja ja Digitalist Groupin toimitusjohtaja. Omistajat.org-ryhmän löydät Facebookista. Tervetuloa seuraamaan ja osallistumaan.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Keijo Sara

    5.3.2019 at 21:35

    Onko tämä sama taho joka aikoinaan arvosteli mm. Jollaa ja ihannoi Aplea?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös