Sijoitusuutiset

Analyytikko: Eläkevarojen osakepainotus on turvallinen strategia

Lähde: Työeläkevakuuttajat TELA ry

Suomalaisten eläkevarat kestävät markkinoiden ajoittaiset kovatkin heilahtelut, lupaa Työeläkevakuuttajat.

Suomalaisten työeläkevaroja oli viime vuoden lopussa 193,4 miljardia euroa. Vuonna 2018 eläkevarat supistuivat kokonaisuudessaan 6,4 miljardia. Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan tilastoanalyysistä.

Työeläkevakuuttajat TELA ry on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Erityisesti osakkeiden heikko kehitys ja korkosijoitusten vaatimaton tuotto käänsivät sijoitusvarojen reaalisen kokonaistuoton 3,5 prosenttia miinukselle. Osakesijoitusten reaalinen sijoitustuotto oli -5,7 prosenttia, ja korkosijoitusten -2,3 prosenttia. Sen sijaan kiinteistösijoitusten reaalinen sijoitustuotto oli 4,7 prosenttia.

”Markkinoiden epävarmuus vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä aiheutti sen, että etenkin listattujen osakesijoitusten arvostukset laskivat voimakkaasti. Kurssit laskivat jopa epätavallisen paljon vuoden lopussa”, toteaa Telan analyytikko Kimmo Koivurinne.

Varojen pienestä supistumisesta huolimatta työeläkejärjestelmän rahoitus on Telan mukaan kestävällä pohjalla. Yhden vuoden muutoksilla ei ole suurta merkitystä vaan sijoitustuottojen kehitystä on tarkasteltava pitkällä aikavälillä. Loppujen lopuksi eläkevarat kasvavat pitkälti talouskasvun ja inflaation mukana, muistuttaa Koivurinne.

”Vaikka loppuvuoden osaketuotot jäivät miinukselle, osakepainotus on toteutuneiden tuottojen valossa turvallinen strategia. Toisaalta kiinteistösijoitusten hyvä tuotto kompensoi viime vuoden tavallista heikompia osaketuottoja. Alkuvuoden tietojen perusteella osakkeet ovat jälleen tuottaneet hyvin”, toteaa Kimmo Koivurinne.

Työeläkevaroista oli vuoden 2018 lopussa sijoitettuna euroalueen ulkopuolelle 55,6 prosenttia, Suomeen 24,5 prosenttia ja muulle euroalueelle 19,9 prosenttia. Eläkevarat on hajautettu laajasti eri omaisuuslajeihin, ja siten ne ovat suojassa suuremmalta laskulta. Hyvän vakavaraisuuden ansiosta eläkevakuuttajat kestävät hyvin markkinoiden ajoittaista heilahtelua, Tela vakuuttaa.

Työeläkevarojen reaalinen tuotto eli tuotto ilman inflaation vaikutusta on 22 vuoden aikana ollut keskimäärin 4,0 prosenttia vuodessa. Kymmenen vuoden tarkastelujaksolta reaalituotto on ollut 5,1 prosenttia ja viiden vuoden jaksolta 4,0 prosenttia.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Ossi Tiihonen

    6.3.2019 at 23:25

    ”Hyvän vakavaraisuuden ansiosta eläkevakuuttajat kestävät hyvin markkinoiden ajoittaista heilahtelua, Tela vakuuttaa.”
    Mitähän yo. lause tarkoittaa? Mikä vakavaraisuusaste on? Paljonko on velkaa?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös