Kumppaniblogit

Pankkisektorin rahanpesu-uutisointi lietsoi yksityissijoittajat pankkiosakkeiden massiivisiin ostoihin helmikuussa

Kuukausien ajan suomalaisten yksityissijoittajien jatkuvasti kasvavasta suosiosta nauttinut Nordea sai helmikuussa seuraa muista pohjoismaisista pankeista.

Loppuvuoden kurssiturbulenssin jälkeen odotettu tilinpäätöskausi tarjosi tilaisuuden huokaista helpotuksesta ja yksityissijoittajat nostivat sijoitustensa painoa merkittävästi. Ostot kohdistuvat nyt niin osinko-osakkeisiin kuin syklisiin vientiyhtiöihinkin.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea ja Pohjola) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto piristyi helmikuussa 7,2 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto kuitenkin hiipui 9,7 prosenttia vuodentakaisesta helmikuusta. Online-välittäjien kauppamäärät laskivat edelliskuusta euroissa mitattuna 14,6 prosenttia. Koko pörssin kaupankäynti vilkastui tammikuusta euroissa 6,1 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät putosivat 26,7 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja puolestaan toteutettiin 14,7 prosenttia viime vuoden helmikuuta vähemmän. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti putosi viime kuusta 4,6 prosenttia. Yksityissijoittajilla kappalemääräisen kaupankäyntitahdin osalta koettiin hidastumista tammikuusta 11,1 prosenttia.

Pankkisektorin rahanpesu-uutisointi näyttäytyy mahdollisuutena

Helmikuussa suomalaiset yksityissijoittajat tankkasivat julkisuutta saaneita pohjoismaisia pankkiosakkeita. Viimeaikainen rahanpesu-uutisointi näyttäytyy valtaosalle sijoittajista uhan sijaan mahdollisuutena. Tästä osoituksena helmikuun kahdenkymmenen vaihdetuimman ulkomaisen osakkeen joukkoon kiilasivat Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa SwedbankDanske Bank ja SEB.

Kuvaavaa on sekin, että yksistään kotimaiseksi laskettavan Nordean osakkeella käytiin yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien asiakkaiden keskuudessa vaihdolla mitattuna kauppaa lähes kaksinkertainen määrä kestosuosikki Nokiaan nähden. Massiivisen kiinnostuksen saanut Nordea haukkasi yli puolet, noin 40 MEUR, kaikista Nordnetin suomalaisasiakkaiden netto-osakeostoista helmikuussa ja ostot ovat jatkuneet nyt kuun vaihteessa.

Tuloskausi johti helpotuksen huokaukseen ja ostoralliin

Huomioiden niin osakekaupat kuin myös rahastokaupat Nordnetin suomalaisasiakkaat ylipäätään lisäsivät sijoituksiaan kuukauden aikana nettomääräisesti yli sadalla miljoonalla eurolla. Näen tämän helpotuksen huokauksena, kun tuloskausi osoittautui hyväksi eivätkä näkymätkään kasvun suhteen lisänneet huolia odottamattomasti.

Yksityissijoittajille on tarjolla kaikkien aikojen osinkokevät

Helsingin pörssissä jaetaan tänä vuonna ennätyksellinen liki 14 miljardin euron osinkopotti. Kun Amer Sportsin käynnissä oleva ostotarjoushanke sivuutetaan laskuista, on historiallista havaita, että Outokumpua lukuun ottamatta kaikki Helsingin pörssin 25 suurinta yhtiötä joko nostavat tai säilyttävät ennallaan osakekohtaisen osinkonsa vuodentakaisesta. Tulkitsen tämän myönteisenä ja myös markkinatunnelmia rauhoittelevana signaalina vuodelle 2019.

Online-välittäjien 10 ostetuinta ja myydyintä osaketta – helmikuu 2019

Ostetuimmat osakkeet
YhtiöNetto-ostoarvo (EUR)
Nordea118 433 181
Outokumpu24 285 334
Stora Enso R21 087 077
Nokian Renkaat14 556 478
Outotec9 282 030
Metsä Board B4 825 167
Citycon3 666 310
Orion B3 548 838
Lassila & Tikanoja2 533 991
Kone2 275 360
Myydyimmät osakkeet
YhtiöNettomyynti-arvo (EUR)
Amer Sports-26 785 783
Valmet-23 238 957
Huhtamäki-14 882 803
Nokia-11 146 955
Cargotec-7 490 299
Finnair-3 754 608
Tikkurila-1 161 682
Marimekko-1 154 389
Wärtsilä-1 022 186
Orion A-556 953

Katso myös Sharevillen top-sijoittajien osake- ja rahastovalinnat helmikuussa.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Ramppis

    31.3.2019 at 10:48

    Virhe artikkelissa:
    Nokian osinko laskee 0,2 – > 0,15.

    Eli kaikkien suurten osinko ei nouse tai pysy ennallaan.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös