Kasvuosakkeet

Analyytikko: Kemira ylitti odotukset kirkkaasti

Kemianyhtiön osakekurssi pomppasi perjantaina rajusti tulosyllätyksen siivittämänä.

Kemiran liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa kuusi prosenttia edellisvuodesta 647,8 miljoonaan euroon. Myyntihintojen korotukset jatkuivat kaikissa yhtiön tuoteryhmissä globaalisti. Liikevaihto paikallisissa valuutoissa yritysostot ja -myynnit pois lukien nousi kaksi prosenttia myyntihintojen kasvun ansiosta.

Operatiivinen liikevoitto nousi ensimmäisellä kvartaalilla huikeasti, peräti 48 prosenttia edellisvuodesta 50,1 miljoonaan euroon. Kemiran mukaan huikea tulosparannus johtui pääasiassa korkeammista myyntihinnoista. Liikevoitto kasvoi 44 prosenttia ja oli 47,0 miljoonaa euroa. Operatiivisten ja raportoitujen lukujen välinen ero selittyy vertailukelpoisuuteen vaikuttavilla erillä.

Osakekohtainen tulos nousi 31 prosenttia 0,18 euroon edellisvuoden 0,14 eurosta.

Tulos ylitti odotukset reippaasti

Huima tulosparannus oli myös yllätys analyytikoille, joiden konsensusennuste tammi-maaliskuun operatiiviselle liikevoitolle oli 39,9 miljoonaa euroa.

”Q1-luvut ylittivät sekä meidän että konsensuksen odotukset niin liikevaihdon kuin myös kannattavuuden osalta. Kemira toisti odotetusti vuoden 2019 ohjeistuksensa, jonka mukaan sen operatiivinen käyttökate kasvaa edellisvuodesta”, toteaa Inderesin analyytikko Petri Gostowski

”Vuosi 2019 alkoi hyvin. Orgaaninen kasvu jatkui, erityisesti myyntihintojen korotukset alkavat näkyä. Tehokas kustannusten hallinta yhdessä korkeampien myyntihintojen kanssa nostivat operatiivisen käyttökateprosentin 14,8 %:iin”, Kemiran toimitusjohtaja Jari Rosendal kommentoi tulosraporttia.

Rosendalin mukaan Pulp & Paper -segmentissä hinnankorotukset nostivat kannattavuutta. Markkinakysyntä on toimitusjohtajan mukaa tällä hetkellä melko hyvällä tasolla, ja pidemmän aikavälin markkinaympäristö näyttää positiiviselta monien suurien sellu- ja paperiyhtiöiden ilmoittamien kapasiteettilaajennusten ansiosta.

Kemira viimeistelee parhaillaan AKD-vahan tuotantolaitoksen rakentamista Kiinassa. Rosendalin mukaan ee on maailman suurin AKD-vahan tuotantolaitos, jonka avulla Kemira nousee kyseisessä tuotteessa markkinajohtajaksi. AKD-vahan pääainesosa perustuu uusiutuvaan raaka-aineeseen, ja sitä käytetään pääasiassa kartongin tuotannossa estämään nesteiden imeytyminen.

Industry & Water -segmentissä Oil & Gas -liiketoiminnan orgaaninen liikevaihdon kasvu oli 26 prosenttia, vaikka markkinoiden kasvu on Rosendalin mukaan hidastumassa lyhyellä aikavälillä.

”Oil & Gas -liiketoiminnan katteet olivat hinnoittelun ja tuotemixin ansiosta hyvällä tasolla. Vedenkäsittelyssä markkinat olivat vakaat, ja olemme paremmissa asemissa kohtaamaan jatkuvat inflaatiopaineet. Korkeammat myyntihinnat ja raaka-ainehintojen suotuisat lyhyen aikavälin vaihtelut nostivat segmentin operatiivisen käyttökateprosentin ensimmäisellä neljänneksellä ennätyksellisen korkealle 16,8 %:iin.”

Ohjeistukseen ei muutoksia

Kemiran kuluvan vuoden ohjeistus säilyi odotuksien mukaisesti ennallaan ja yhtiö odottaa operatiivisen käyttökatteen kasvavan edellisvuoden 323,1 miljoonasta eurosta vertailukelpoisesti IFRS 16 -standardin vaikutus pois lukien.

Analyytikko Petri Gostowski arvioi, ettei markkinakommenteissa ollut suuria yllätyksiä. Pulp & Paperissa markkinakysyntä on melko hyvällä tasolla, kun taas Oil & Gas-liiketoiminnassa markkinan kasvu on hidastumassa lyhyellä aikavälillä.

Gostowskin mukaan volyymikasvun puute vaikuttaa enemmän kuin kompensoituvan hintojen korotuksilla, mikä tukee yhtiön kannattavuutta. Siten Kemiralla ei pitäisi olla ongelmia saavuttaa ohjeistustaan kuluvana vuonna, analyytikko uskoo.

Markkinat palkitsivat Kemiran rajun tulosparannuksen peräti 10,8 prosentin osakkeen kurssinousulla perjantaina.

Inderesin suositus Kemiran osakkeelle on edelleen vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 10,75 euroa.

Yllä olevalla videolla Kemiran toimitusjohtaja, Jari Rosendal, kommentoi lyhyesti Kemiran vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen tulosta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös