Talouden trendit

Luke: Metsäteollisuuden kotimaisen raakapuun käyttö nousi uuteen ennätykseen

Stora Enso Oulu Nuottasaari paperitehtaat talous metsäteollisuus
Stora Enson paperitehtaat Oulun Nuottasaaressa.

Metsäteollisuuden raakapuun käyttö jatkoi kasvuaan vuonna 2018 jo kuudetta vuotta peräkkäin, kertoo Luonnonvarakeskus Luke.

Luken mukaan raakapuun käyttömäärä rikkoi 70 miljoonan kuutiometrin rajan ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Metsäteollisuus jalosti kotimaista raakapuuta enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja myös tuontipuun kulutus kääntyi kasvuun. Eri toimialoista eniten puuta käytti selluteollisuus.

”Metsäteollisuus käytti raakapuuta vuonna 2018 kaikkiaan 74 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli lähes neljä miljoonaa kuutiometriä enemmän kuin vuotta aiemmin ja neljänneksi eniten kautta aikojen. Eniten, 76 miljoonaa kuutiometriä, raakapuuta käytettiin vuonna 2006”, kertoo yliaktuaari Esa Ylitalo Lukesta.

Ylitalon mukaan raakapuun lisäksi metsäteollisuus käytti tuotantotoimintaansa erilaista sahahaketta ja purua lähes 10 miljoonaa kuutiometriä, eli saman verran kuin vuonna 2017.

Raakapuun kysyntä heijastui myös tuontipuun käyttöön, sillä tuontipuun kulutus kasvoi edellisvuodesta viidenneksellä yhdeksään miljoonaan kuutiometriin. Neljän edellisen vuoden aikana tuontipuun käyttö oli supistunut.

Raakapuun käyttö kasvoi Luken mukaan vuotta aiemmasta kaikilla raakapuutavaralajeilla ja kaikilla toimialoilla puolikemiallista massateollisuutta ja muuta puutuoteteollisuutta lukuun ottamatta. Toimialoista eniten raakapuuta hyödynsi selluteollisuus, kaikkiaan yli 35 miljoonaa kuutiometriä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös