Sijoitusideat

Kiinnostaako metsäsijoittaminen? Näin ostat metsätilan

Metsä on ollut viime vuodet suosittu sijoituskohde, mutta mistä myytäviä metsätiloja kannattaisi lähteä etsimään?

Metsäsijoittaminen on nostanut päätään viimeisen kymmenen vuoden aikana. Osakkeiden pitkä nouseminen sekä matalat korot ovat saaneet monet etsimään rahoilleen suojaa metsästä.

Metsän ostamisessa piilee hyvin pitkälle samat pelisäännöt kuin kiinteistöihin sijoittamisessa. Suurin osa tilistä tehdään ostohetkellä. Sijoittajan löytää helmet yleensä ”tiskin alta”, ja metsätilaan tulee perehtyä huolella ennen ostopäätöstä.

Netti tarjoaa mahdollisuuksia

Internet on tehnyt metsäpalstojen selaamisen helpoksi. Omalta kotisohvalta käsin voit nähdä ympäri Suomen myynnissä olevia metsätiloja, sekä tutkia niiden sisältöä. Myynti-ilmoituksissa on yleensä liitettynä tila-arvio tai vähintäänkin karttoja, kasvupaikkatietoja, puumääriä, rakennustietoja sekä selvityksiä kaavoituksesta, rantarakentamismahdollisuuksista ja tiestöstä. Näistä saa irti tilan arvoa määrittäviä tekijöitä.

Yksi helpoin paikka metsätilojen etsimiseen ovat perinteiset kiinteistönvälitykseen keskittyvät sivustot. Esimerkiksi varmaan kaikille tutuista sivustoista Etuovi ja Oikotie on mahdollista etsiä myös metsätiloja.

Metsänhoitoyhdistykset välittävät metsätiloja omilla sivuillaan tai Metsätilat-sivustolla. Sivustolta löytyy tiloja ympäri Suomen. Koska palvelu on Metsänhoitoyhdistysten, myynti-ilmoitukset ovat yleensä varsin kattavia.

Myös Metsälehden sivulta voi etsiä myytäviä metsätiloja Metsämaa-palvelusta. Kyseisen sivuston kautta myyntiä harrastavat niin yksityiset henkilöt kuin kiinteistövälitysyhtiötkin. Koska myynti-ilmoitusten teko on yksin myyjän vastuulla, ilmoitusten kattavuus on ihan myyjän viitseliäisyyden varassa.

Eri metsäyhtiöillä on myös omia sivustoja, joilla myyvät pääasiassa yhtiöiden omia maita. Metsähallituksen myytävät metsät löytyvät Laatumaa-sivustolta, Tornatorin metsät TornaMarketista sekä UPM Kymmenen tilat UPM Bonvestasta. Yleensä yhtiöiden omistamat metsät ovat keskittyneet tiettyihin alueisiin Suomessa, joten metsäsijoittaja ei välttämättä löydä näiltä sivuilta ensimmäistäkään metsätilaa omasta maakunnastaan.

Myös perinteiset myyntisivustot voivat pitää sisällään metsätiloja. Esimerkiksi Torista löytyy lukuisia myytäviä metsätiloja. Silmät kannattaa pitää myös auki markettien ilmoitustauluilla tai paikallislehtien myydään-palstoilla.

Muista jättää ostoilmoitus

Aivan kuten asuntomarkkinoilla, myös metsäsijoittamisessa voi olla kannattavaa pitää välit kunnossa erilaisten välittäjien kanssa. Välittäjille voi jättää omia yhteystietojaan, jotta nämä ovat sinuun ensimmäisenä yhteydessä sopivan tilan tullessa myyntiin.

Ostaja voi jättää myös ostoilmoituksia erilaisiin medioihin. Metsien ostoilmoituksia näkee niin Torissa, Etuovessa kuin myös lehdissä.

Itse kaupankäynti metsätiloilla toimii hyvin pitkälle kuten asuntojen kanssa. Metsätiloista voi jättää tarjouksia, jotka myyjä joko hyväksyy tai hylkää. Tarjousten jättämiseen voi olla joillakin myyntisivustoilla erilaisia aikarajoituksia.

Metsän ostamisesta aiheutuu joitakin kuluja

Metsän ostamisessa vallitsevat normaalit kiinteistökauppojen pelisäännöt, jotka ovat monille tuttuja esimerkiksi omakotitalojen ostamisesta.

Jos käytetään kiinteistönvälittäjää, hänen palkkionsa maksaa myyjä. Mikäli kauppa tehdään ilman kiinteistönvälittäjää, kauppaan liittyvistä kuluista sovitaan myyjän ja ostajan kesken.

Kaupan vahvistajan palkkion (120 €) maksaja sovitaan myyjän ja ostajan kesken.

Metsätilan ostamisesta seuraa varainsiirtovero, jonka maksaa ostaja. Varainsiirtovero on 4 prosenttia kauppahinnasta ja se tulee maksaa oma-aloitteisesti viimeistään kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta.

Lisäksi kiinteistön vaihtaessa omistajaa, joutuu ostaja rekisteröimään omistusoikeutensa ja pyytämään Maanmittauslaitokselta lainhuudatusta. Lainhuudatus maksaa 119 euroa.

Joissakin tapauksissa metsäpalsta voi olla isommasta kiinteistöstä irrotettava määräala, josta on tarkoitus muodostaa itsenäinen kiinteistö lohkomalla. Lohkomiskulu on vähintään 850 euroa riippuen tilan koosta ja se maksetaan Maanmittauslaitokselle. Esimerkiksi sadan hehtaarin määräalan lohkominen maksaa 2 300 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös