Talouden trendit

EU haluaa helpottaa joukkorahoituksen saatavuutta ja sijoittajan asemaa

EU aikoo luoda yhtenäisen sääntelyn rajat ylittävien joukkorahoitusalustapalvelujen tarjoajille.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan sähköisten palvelualustojen ylläpitäjät voisivat tarjota palveluja kaikissa jäsenmaissa, jos ne hankkivat erityisen joukkorahoitustoimiluvan. Näin palveluntarjoajat pystyisivät laajentamaan toimintaansa koko EU:n alueelle.

Sijoittajan asemaa tukisi sääntely, joka koskisi muun muassa sijoittajan osaamisen ja tappionsietokyvyn testaamista, tietojen antamista sijoittajalle sekä palveluntarjoajan hallinnointia, riskienhallintaa ja valvontaa.

Joukkorahoituksella kerätään verkossa suhteellisen pieniä summia suurelta joukolta ihmisiä.

EU-lainsäädäntö koskisi joukkorahoitusalustoja, jotka tarjoavat kohtauspaikan sijoittajille ja rahoitusta hakeville yrityksille yli jäsenmaiden rajojen. Sääntely kattaisi vain laina- ja sijoitusmuotoisen joukkorahoituksen.

EU:n tavoitteena on uudella sääntelyllä laajentamaa startup-yritysten sekä muiden pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusmahdollisuuksia. Siten voidaan edistää talouskasvua ja työpaikkojen luomista.

Sijoittajalle uudistus toisi lisää vaihtoehtoja sijoituskohteisiin.

EU:n neuvosto on päässyt poliittisen yhteisymmärrykseen EU-lainsäädännöstä. Suomen tavoitteena on käynnistää kolmikantaneuvottelut EU:n parlamentin ja komission kanssa niin pian kuin mahdollista ja pyrkiä päättämään neuvottelut Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Joukkorahoituksen sääntely on osa pääomamarkkinaunionin kehittämistä. Hanke kytkeytyy myös EU:n komission toimintasuunnitelmaan finanssiteknologian (fintech) edistämiseksi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös