Sijoitusstrategiat

Pörssisäätiön sijoituskoulu: Miksi kannattaa sijoittaa?

Moni aloitteleva sijoittaja ja aiheesta kiinnostunut pohtii sijoittamisen kannattavuutta.

Entä jos sijoittamiseen on käytettävissä vain pieniä rahasummia, tai jos ei ole aikaa seurata jatkuvasti pörssikursseja? Voiko silti aloittaa sijoittamisen osakkeisiin, ja kannattaako se? Vastaus on: ehdottomasti! Sijoituskoulun ensimmäisen oppitunnin jälkeen tiedät, miksi sijoittaminen kannattaa.

Miksi kannattaa sijoittaa? Monen unelman toteuttamiseksi tarvitaan rahaa. Taloudellinen turva tuo vapautta ja vakautta. Pankkitilille säästäminen on hyvä alku, mutta lisäksi kannattaa harkita sijoittamista tuottavampiin kohteisiin.

Pohdi sellaisten säästöjen sijoittamista, joita et tarvitse arjen menoihin tai muihin välttämättömiin hankintoihin. Säästöjä kannattaa sijoittaa pitkällä aikajänteellä useamman vuoden ajaksi.

Laita raha tekemään töitä puolestasi

Jos sinulta jää kymppikin kuussa pakollisten menojen jälkeen säästöön, voit hyvin aloittaa sijoittamisen. Ja mitä varhaisemmassa vaiheessa aloitat pitkäjänteisen sijoittamisen, sitä parempi.

Tämä perustuu niin kutsuttuun korkoa korolle -ilmiöön. Ilmiötä sanotaan myös maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että sijoitusten tuototkin kasvavat korkoa alun perin sijoitetun pääoman lisäksi. Sananmukaisesti korkoa maksetaan korolle, jos sijoitat saamasi tuotot uudestaan. Tuotot kasvavat eksponentiaalisesti, kun sijoitusaika on tarpeeksi pitkä.

Esimerkki: Sijoitetaan 1 000 euroa oletuksena 6 prosentin vuosituotto. Ensimmäisenä vuotena korkoa maksetaan 60 euroa. Toisen vuotena korko maksetaan 1 060 eurosta (sijoitettu 1 000 euroa + edellisen vuoden korko 60 euroa), jolloin korkoa maksetaan 63,6 euroa. Kymmenentenä sijoitusvuotena korkoa maksetaankin jo yli 100 euroa (sijoitetun pääoman ollessa jo yli 1 790 euroa).

Edellä olevasta esimerkistä huomataan korkoa korolle -ilmiön vaikutus. Koron suuruus kasvaa vuosittain, vaikka uusia lisäsijoituksia ei tehtäisikään. Kuvainnollisesti voidaan todeta, että ajan kuluessa ”raha tekee työtä” sijoittajan puolesta.

Korkoa korolle -ilmiötä havainnollistava kuva kertoo hyvin, miksi kannattaa sijoittaa.

Pankkitili vai osakkeet? – pitkällä aikavälillä ero on merkittävä

Sillä on suuri merkitys, pitääkö rahoja pankkitilillä vai sijoittaako ylimääräiset varat tuottoisasti. Pankin säästötilillä rahoille saatu tuotto on tyypillisesti prosentin luokkaa, markkinatilanteesta, pankista ja sopimuksesta riippuen. Pörssiosakkeet taas ovat tuottaneet keskimäärin pitkällä aikavälillä noin 7 prosenttia. Pitkäjänteisyys onkin osakesijoittamisessa erittäin tärkeää. Pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat, mutta lyhyellä aikavälillä ne voivat heilahdella voimakkaastikin.

Esimerkki eri vuosituottojen eroista pitkällä jänteelläSijoitetaan 1 000 € ja tarkastellaan, kuinka sijoituksen arvo kehittyy 1 %, 5 %, 8 % ja 10 % vuosituotoilla.

Sininen käyrä kuvaa sijoituksen kehitystä 1 prosentin vuosituotolla eli korolla, jota tyypillisesti maksetaan säästöille tilillä. Sijoittamalla esimerkin 1 000 euroa tuottoisasti (5 %, 8 %, 10 %) voidaan pitkällä sijoitusajalla tienata moninkertaisesti pankkisäästäjään verrattuna, kuten kuvaajasta nähdään.

Netistä löytyy useita säästölaskureita, joiden avulla voit vertailla, kuinka paljon omat säästösi kasvaisivat, jos pankkitilillä pitämisen sijaan sijoittaisit ne.

Korkoa korolle -ilmiö puolessa minuutissa

Noin 800 000 suomalaista sijoittaa osakkeisiin ja noin miljoona rahastoihin. Sijoittaminen ei siis ole vain harvojen harrastus.

Kannattaa aloittaa rohkeasti, ja tekemällä oppii lisää.

Katso yllä olevalta videolta, kun Pörssilähettiläs Otso havainnollistaa maailman kahdeksatta ihmettä.

Pörssisäätiön Sijoituskoulu tarjoaa tehokkaan alun sijoittamiseen. Se sisältää hyödyllistä tietoa myös hieman pidemmälle ehtineen tarpeisiin.

Sijoituskoulun oppitunneilta opit muun muassa, miten aloittaa sijoittaminen, kuinka sijoituskohteita valitaan, mitä erilaiset käsitteet tarkoittavat, miten voit sijoittaa vastuullisesti ja miten konkreettisesti ostat ensimmäiset osakkeet. Tutustu Sijoituskoulun muihin artikkeleihin tästä.

Pörssisäätiön on julkaissut myös ilmaisia sijoittamista käsitteleviä  oppaita verkossa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös