Yritysuutiset

Finnair sakkaa pörssissä – tulosraportti odotettua heikompi

Finnair kasvatti markkinaosuuksiaan kaikilla liikennealueilla. Se ei sijoittajille riittänyt.

Lehtoyhtiön liikevaihto kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä 7,9 prosenttia 870 miljoonaan euroon viime vuoden vajaasta 807 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus oli kuitenkin hieman korkeampi, 877 miljoonaa euroa.

Tuloksessa Finnair jäi odotuksista reippaammin.

Finnairin heinä-syyskuun vertailukelpoinen liikevoitto jäi vajaaseen 101 miljoonaa euroa, mikä jäi selvästi analyytikoiden konsensusodotuksista. Analyytikot olivat odottaneet keskimäärin 122 miljoonan euron liikevoittoa. Tulos jäi myös selvästi edellisvuoden 118 miljoonasta eurosta.

Osakekohtainen tulos laski 0,43 euroon viime vuoden 0,52 eurosta, kun odotuksissa oli 0,61 euron tulos.

Tuloskehitys oli selkeä pettymys sijoittajille, ja lentoyhtiön osakekurssi syöksyi alaspäin lähes seitsemän prosenttia.

Toimitusjohtaja Topi Mannerin mukaan kolmas vuosineljännes kehittyi yhtiön puolivuosikatsauksessa kertomien odotusten mukaisesti. Finnair kuljetti kolmannella kvartaalilla ennätysmäärän matkustajia, 4,1 miljoonaa.

”Euroopan-liikenteessä sekä matkustajamäärät että yksikkötuotot kasvoivat selvästi, ja uusi Pohjois-Amerikan reittimme Los Angelesiin kehittyi hyvin. Joillakin Aasian reiteillä, etenkin Hongkongin, kysyntä heikkeni. Kaiken kaikkiaan markkinaosuutemme kasvoi kaikilla liikennealueilla”, Manner toteaa. 

Rahtiliikevaihtoa heikensi Mannerin mukaan odotetusti lentorahdin maailmanlaajuisesti heikko kysyntä, joka myös painoi rahdin yksikkötuottoja merkittävästi. Finnairin markkinaosuus rahdissa nousi kuitenkin hieman.

”Matkapalveluiden kysyntä puolestaan piristyi kolmannella vuosineljänneksellä haastavan ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen, mikä ennakoi kehityksen paranevan myös loppuvuonna”, Manner ennustaa.

Vertailukelpoisen liikevoiton laskua selittää toimitusjohtajan mukaan rahtikehityksen ohella polttoainekustannusten nousu (mukaan lukien suojaukset), vuokrasopimusvelkojen dollaripohjaisen diskonttokoron lasku sekä nettomääräisesti negatiiviseksi jäänyt valuuttakurssimuutosten vaikutus painoivat kannattavuutta.

Finnair säilytti lähiajan näkymät ennallaan.

Yhtiö odottaa kansainvälisen lentoliikenteen jatkavan kasvuaan vuoden 2019 toisella puoliskolla. Toiminta-ympäristön Finnair odottaa kuitenkin säilyvän epävakaana myös toisella vuosipuoliskolla.

Huolenaiheina ovat tutut teemat. Taloudellisen kasvun hidastuminen Finnairin päämarkkinoilla ja maailmankauppaan liittyvän, USA:n ja Kiinan kauppaneuvotteluista ja Brexitistä aiheutuvan, epävarmuuden jatkuminen saattavat vaikuttaa lentomatkustuksen ja -rahdin kysyntään.  

Finnair arvioi vuoden 2019 kapasiteettikasvun olevan 11–12 prosenttia. Liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin vuonna 2019. 

Yhtiö arvioi edelleen, että sen vertailukelpoinen liiketulos on 4,5–6,0 prosenttia liikevaihdosta vuonna 2019, olettaen että polttoaineen hinta ja valuuttakurssit eivät muutu merkittävästi.

Inderesin analyytikko Antti Viljakainen kommentoi tuoreeltaan Finnairin tulosraporttia.

”Finnair jäi Q3:n sesonkikvartaalilla reippaasti vertailuluvuista ja ennusteista. Liikevaihto alitti ja kulut ylittivät odotukset useammassa kohtaa. Melko lavea ohjeistus pysyi ennallaan, mutta yleisesti kommentit vaikuttavat varsin varovaisilta hiljaisemman talvikauden alla”, analyytikko toteaa.

Katso analyytikko Antti Viljakaisen kommentit alla olevalta videolta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös