Asunnot ja kiinteistöt

Yle: Näin taloyhtiö sai 24 000 euron vuosisäästöt ja nosti huoneistojen markkina-arvoa

Taloyhtiö teki taloudellisesti kannattavan investoinnin maalämpöön.

Lappeenrannassa sijaitseva Asunto Oy Kotivalkama luopui kaukolämmöstä puoli vuotta sitten ja vaihtoi maalämpöön, kertoo Yle. Nyt taloyhtiön lämmönjakohuoneessa maalämpöpumpun kompressori siirtää maasta saatua lämpöä talon lämmitysjärjestelmään.

Taloyhtiön hallituksen jäsen Vesa Tikkanen laskee, että hintaero on 24 000 euroa vuodessa. Kyse on merkittävästä säästöstä.

Lappeenrantalaiselle taloyhtiölle maalämpöön, poistoilman lämmön talteenottoon sekä aurinkosähköön siirtyminen on tuonut vuosisäästöjen lisäksi myös välillisiä taloudellisia hyötyjä. Energiaremontti on jo nostanut taloyhtiön asuntojen hintoja.

Kotivalkaman hallituksen puheenjohtaja Tapio Saarelainen kertoo Ylelle, että taloyhtiöstä on myyty muutamia asuntoja energiaremontin jälkeen, ja hinnat ovat olleet huomattavasti korkeampia kuin muualla Lappeenrannassa.

Taloyhtiön yhtiövastike pysyy lähivuodet vakaana, koska energiaremontista syntyvällä säästöllä voidaan rahoittaa talon kunnostusta ja tulevia isompia remontteja, Saarelainen kertoo.

Taloyhtiö laskee maksaneensa maalämpöön siirtymisellä energiaremontin takaisin kuudessa vuodessa.

Ylen mukaan Suomessa uusista omakotitaloista jo joka toisen lämmitysmuodoksi valitaan maalämpö.

Maalämpöpumpuilla lämmön hinta jää usein peräti puolet alhaisemmaksi kuin kaukolämmöllä. Kaukolämpöverkkojen rasitteena on laaja kaukolämpöverkosto, joka vaatii jatkuvaa kunnossapitoa.

Maalämmön kiinnostavuutta lisää Ylen mukaan sekin, että taloyhtiö voi hankkia sen palvelumallilla, jossa myyjäyritys hankkii järjestelmän ja laskuttaa taloyhtiötä maalämpöpumpun tuottamasta energiasta.

Kommentoi
Ylös
>