Rahastotietoa

Rahastosijoittajat suosivat helmikuussa pitkän koron rahastoja

Suomeen rekisteröityihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin helmikuussa nettomääräisesti yhteensä 107 miljoonaa euroa, kertoo Finanssiala.

Rahastopääoma pieneni osakemarkkinoiden markkinakehityksen vuoksi. Yhteenlaskettu rahastopääoman arvo oli kuun lopussa 123 miljardia euroa.

Pitkän ja lyhyen koron rahastoihin sijoitettiin yhteensä 218 miljoonaa euroa uusia pääomia. Lisää pääomaa kerryttivät myös yhdistelmärahastot 77 miljoonaa euroa ja vaihtoehtoiset rahastot 22 miljoonaa euroa. Osakerahastoista lunastettiin 209 miljoonaa euroa pääomia.

Osakerahastoissa eniten varoja sijoitettiin Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 49 miljoonaa euroa. Eniten pääomia lunastettiin kehittyville markkinoille, Pohjoismaihin ja Suomeen sijoittavista rahastoista, yhteensä 235 miljoonaa euroa. 

Pitkän koron rahastoissa uusia varoja kertyi globaalisti luokiteltuihin yrityslainoihin ja euroalueen valtioriskiin ja luokiteltuihin yrityslainoihin sijoittaviin rahastoihin, yhteensä 244 miljoonaa euroa. Pääomia lähti erityisesti euroalueen korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavista rahastoista 147 miljoonaa euroa.

Koronavirus aiheutti helmikuussa mittavia varotoimenpiteitä Kiinassa ja muualla maailmassa. Monien yritysten globaalit tuotantoketjut ulottuvat Kiinaan tai ovat muuten riippuvaisia Kiinan markkinoista, joten varotoimenpiteiden vaikutuksista globaaliin teollisuustuotantoon ja maailmantalouteen on vaikea arvioida, Finanssiala kertoo.

Kiinan ostopäällikköindeksit heikkenivät merkittävästi ja olivat mittaushistorian heikoimmat.

Epävarmuus ja taantuman uhka heijastuivat helmikuussa osakemarkkinoille. Keskeiset osakeindeksit laskivat maailmanlaajuisesti: Standard & Poor’s:in 500 arvokkaimman amerikkalaisen yrityksen indeksi laski viikossa yli 10 prosenttia.

Korkosijoittajalla ei ollut sen helpompaa: kehittyvien talouksien korkosijoituksissa ja korkeariskisissä yrityslainoissa tuotot jäivät heikoiksi.

Sen sijaan sijoitukset valtionlainoihin ylsivät plussalle, koska niiden korot laskivat.

”Koronaviruksen aiheuttamien mittavien varotoimenpiteiden talousvaikutuksia on vaikea ennustaa. Kukaan ei tiedä, kuinka moni yritys antaa vielä tulosvaroituksen varotoimenpiteiden takia. Vaikea ennustettavuus luo epävarmuutta, mihin osakemarkkinat sitten reagoivat voimakkaasti. Korkotasot ovat jo lähes ennätyksellisen matalalla tasolla, joten sijoitusmarkkinoilla nyt vaihtoehtojen ja hajauttamisen tärkeys korostuvat.” summaa asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.

Turvasatamasijoituksina mielletyillä valtiolainoilla on ollut mahdollista tehdä hulppeaa tuottoa viime aikoina, kun korot ovat laskeneet koronaviruskriisin ja öljyn hintaromahduksen vuoksi.

Esimerkiksi USA:n yli 20-vuoden velkakirjoihin sijoittavan iShares 20+ Treasury Bond ETF -rahaston tuotto vuoden alusta on 28 prosenttia. Vuoden aikana kyseinen ETF on tuottanut peräti 44 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös