Yritysuutiset

Koulutuksen kehitysyhtiö Soprano sai ison sopimuksen – osake pomppasi 15 prosentin nousuun

Soprano kertoi eilen saaneensa vientisopimuksen, mikä on yksi suurimmista koskaan tehtyjä suomalaisen koulutusosaamisen vientikauppoja.

Yhtiö kertoo allekirjoittaneensa merkittävän koulutusvientisopimuksen maksukykyisen, asukasluvultaan keskikokoisen Aasiassa sijaitsevan valtiollisen toimijan kanssa maan ammatillisen koulutuksen uudistamisesta.

Helsingin pörssin vähemmän tunnettuihin yhtiöihin kuuluva Soprano on koulutukseen erikoistunut kehitys- ja sijoitusyhtiö. Se yhtiöihin, jotka tarjoavat koulutuspalveluita verkossa. Yhtiö hakee kasvua digitaalisesta ja globaalista koulutuksesta geneeristen ja skaalautuvien koulutusratkaisuiden avulla. Haluamme nousta avainpelaajaksi tekoälyavusteisen verkkokoulutuksen hyödyntäjänä Suomessa ja kansainvälisesti.

Soprano käsittää kaksi liiketoimintasegmenttiä: pohjoismainen ICT-koulutukseen erikoistunut Informator Tieturi Group sekä suomalainen johtamis- ja esimieskoulutukseen erikoistunut Management Institute of Finland MIF.

Nyt allekirjoitettu noin 4 miljoonan euron arvoinen toimitussopimus on ensimmäinen osa kaksivuotisesta ja yhteensä noin 7,8 miljoonan euron arvoisesta kehityshankkeesta. Sopimussumma on sidottu paikalliseen valuuttaan, joten kauppasummaan liittyy valuuttariski.

Sopranolle hankkeesta jäävää tulosvaikutusta yhtiö ei osaa vielä tässä vaiheessa vaikea arvioida. Toimitussopimus auttaa Sopranoa silti koronapandemian aiheuttamassa vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Toimitussopimuksen ensimmäinen osa 30 prosenttia maksetaan toukokuussa 2020 ja toinen osa 70 prosenttia asiakkaan hyväksyttyä toimituksen arviolta joulukuussa 2020. Hankkeen jatko vuonna 2021 riippuu ensimmäisen osan onnistumisesta.

Soprano Group modernisoi yli 150 ammatillista oppilaitosta vastaamaan kansainvälisiä standardeja. Yhtiön apuna on konsortio suomalaisia osaamisen viennin ammattilaisia, ammatillisia oppilaitoksia, ammattikorkeakouluja sekä yksityisiä koulutusyrityksiä ja opetusteknologiayrityksiä.

Sopranon konsortioon kuuluvat MIF, Tieturi, TAMK, OAMK, Tredu, Riveria, Claned, EduRes Consulting, Lentävä Liitutaulu ja HuippuEducation. Sopranon strategian mukaisesti hanke toteutetaan mahdollisimman suurelta osin etänä, verkon yli tai online-ratkaisuja hyödyntäen. Sopimuksen mukaisesti tarvitaan kuitenkin myös matkustamista, paikalla olemista ja face-to-face -palvelua ja ne pyritään hoitamaan koronakriisin aikana mahdollisimman turvallisilla tavoilla.

Sopranon toimitusjohtaja Arto Tenhunen kertoo, että kansainvälinen markkina suomalaiselle osaamisen viennille on käytännössä rajaton.

”Siitä huolimatta Sopranon ensimmäinen merkittävä läpimurto koulutusviennissä antoi odottaa itseään kolme vuotta ja vaati isot investoinnit. Tämä hanke on suurimpia koskaan tehtyjä suomalaisen koulutusosaamisen vientikauppoja. Nyt tarvitsemme nopeasti asiantuntijoita töihin hankkeeseen, myös konsortion ulkopuolelta”, Tenhunen toteaa.

Sopranon liikevaihto vuonna 2019 oli 14,9 (1-12 2018 15,5) ja liiketulos 0,1 (0,4) miljoonaa euroa. Vuonna 2018 liikevaihto oli 15,5 miljoonaa euroa ja liiketulos 0,4 miljoonaa euroa.

Konsernin ydinliiketoiminta Suomessa oli kannattavaa. Ruotsin ja Venäjän toiminnoissa oli haasteita eivätkä kehittyvien maiden isot koulutusvientihankkeet edenneet vielä toivotulla tavalla tilauksiksi. Vuoden 2019 aikana Soprano panosti osaamisen vientiin ja tuotekehitykseen enemmän kuin kertaakaan historiansa aikana.

Vuonna 2019 Soprano Group koulutti 29 111 rekisteröitynyttä opiskelijaa 2 457 organisaatiosta 27 maassa. Nykyisin online-koulutuksiin ja webinaareihin osallistuneita ei lainkaan rekisteröidä ilman asiakkaan aktiivista valtuutusta.

Opiskelijoiden määrä kasvoi 12 prosenttia viime vuonna ja maksavien asiakkaiden määrä kasvoi yhdeksän prosenttia. Samaan aikaan liikevaihto ja liiketulos kuitenkin laskivat. Keskihintaan vaikuttaa erityisesti lisääntyvä webinaarien ja online-koulutettavien lukumäärä. Verkkokoulutusten myyntikate on yhtiön mukaan hyvä mutta vaatii investointeja etupainotteisesti.

Yhtiö kertoi tilinpäätöstiedotteessaan, että sen tulevaan kehitykseen vuonna 2020 ja lähivuosina vaikuttavat yrityskoulutuksen digitalisoituminen, kasvava oppimisen ja opettajien tarve maailmalla ja sekä megatrendien vaikutus toimialaan. Soprano tavoittelee tulevina vuosina liikevaihdon kasvua ja kannattavuutta ja sen myötä osingonjakokyvyn palauttamista.

Sopranon osake pinkaisi eilen Helsingin pörssissä yli 15 prosentin nousuun vientisopimuksen julkaisun jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös