
Yhtiön liikevaihto kasvoi ensimmäisellä vuosineljänneksellä 468 miljoonaan euroon, jolloin kasvua viime vuodest tuli 6,5 prosenttia. Myynnin kasvu johtui yhtiön mukaan pääasiassa Polystar-yhtiön hankinnasta.
Mobiilipalvelujen liikevaihto kasvoi 2,1 prosenttia 208 miljoonaan euroon.
Elisan vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 99 miljoonaan euroon viime vuoden 92 miljoonasta eurosta. Tuloskasvu oli odotusten mukainen, sillä analyytikoiden konsensusodotus oli juuri 99 miljoonaa euroa.
Hyvä tuloskehitys tuli kuitenkin sijoittajille positiviisena yllätyksenä, sillä Elisan osakekurssi lähti tulosjulkistuksen jälkeen lähes yhdeksän prosentin nousuun.
”Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana Elisan liikevaihto kasvoi 6 prosenttia edellisvuodesta 468 miljoonaan euroon pääasiassa matkaviestintäpalvelujen, digitaalisten palvelujen ja laitemyynnin kasvun sekä Polystar-kaupan seurauksena”, kertoo Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.
Mattilan mukaan vuosineljännes oli ainutlaatuinen koronaviruksen johdosta, ja Elisa on aktiivisesti mukauttanut toimintaansa useilla alueilla. Toisin kuin monet muut pörssiyhtiöt, Elisa on myös hyötynyt koronakriisin aiheuttamasta etätyön kasvusta.
”Samalla olemme auttaneet yritysasiakkaitamme, kun esimerkiksi etätyön mahdollistavien virtuaalityövälineiden tarve on kasvanut. Kuluttajat ovat myös joutuneet uuteen tilanteeseen joutuessaan pysymään kotona. Luotettava ja laadukas verkkomme takaa hyvät yhteydet etätyötä ja viihdepalveluja varten”, Mattila toteaa.
Täysin immuuni koronakriisille Elisakaan ei kuitenkaan ole.
Elisa arvioi lähiajan näkymissään, että nykyinen koronavirustilanne voi merkittävästi hidastaa talouskasvua ja aiheuttaa epävarmuutta makrotalouden kehitykseen. Talouden voimakkaalla hidastumisella voi olla siten vaikutusta Elisaan. Lisäksi kilpailu Suomen televiestintämarkkinoilla jatkuu kireänä.
Elisan ohjeistus vuodelle 2020 pysyy ennallaan. Liikevaihdon yhtiö arvioi olevan vuoden 2019 tasolla tai hieman korkeampi. Matkaviestinpalveluiden ja digitaalisten palveluiden Elisa odottaa kasvattavan liikevaihtoa. Vertailukelpoinen käyttökate on yhtiön arvioin mukaan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin edellisenä vuonna.
Inderesin analyytikko Joni Grönqvist arvioi, että Elisan koronaan liittyvät kommentit olivat myös hyvin odotetut.
”Elisa jatkaa tehokasta ja hyvin ennustettavaa liiketoiminnan toteutusta, mikä pitää riskitason hyvin matalalla, mutta toisaalta se näkyy myös kireässä arvostuksessa”, analyytikko kiteyttää.
Grönqvistin mukaan kovasta kilpailusta huolimatta Elisan kannattavuus on edelleen todella hyvällä tasolla, ja yhtiö on pystynyt jatkuvasti parantamaan tehokkuuttaan.
”Paine liikevaihdon orgaaniseen kehitykseen ja myöhemmin kannattavuuteen säilyy kuitenkin edelleen korkeahkona”, analyytikko arvioi.
Inderesin suositus Elisan osakkeelle on myy ja osakkeen tavoitehinta on 42 euroa.
Vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen keskeiset luvut
- Liikevaihto kasvoi 28 milj. euroa 468 milj. euroon pääasiassa Polystar-hankinnan myötä
- Mobiilipalvelujen liikevaihto kasvoi 2,1 prosenttia 208 milj. euroon
- Vertailukelpoinen käyttökate kasvoi 8 miljoonaa euroa 166 milj. euroon
- Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 7 milj. euroa 99 milj. euroon
- Kassavirta kasvoi 5 milj. euroa 73 milj. euroon pääasiassa kasvaneen käyttökatteen takia
- Mobiilin postpaid ARPU oli edellisen vuosineljänneksen tasolla, 19,3 euroa (19,3)
- Mobiilin postpaid vaihtuvuus laski 18,9 prosenttiin (20,1 prosenttia edellisellä neljänneksellä)
- Postpaid-mobiililiittymien määrä kasvoi edellisestä vuosineljänneksestä 20 800 liittymällä
- Prepaid-liittymien määrä väheni vuosineljänneksellä 12 900 liittymällä kausivaihtelun takia
- Kiinteiden laajakaistaliittymien määrä väheni vuosineljänneksellä 400 liittymällä
- Ohjeistus vuodelle 2020 pysyy ennallaan