Lukijan blogi

Suomen COVID-19 kuolleisuus ja influenssa. Kysymys.

Moro.

Olen allaolevan asian tiimiolta viestinyt useamman tahon suuntaan enkä saanut suoraan vastausta:

Väite 1: ”COVID-19 kuolleisuus on Suomessa verrattain matala, olemme onnistuneet eristäytymisellä ja social distancing.

Väite 2: ”Influenssaan on kuollut 500-600 ihmistä”

Pick one. Se mikä tepsii COVIDiin, tepsii influenssaan.

Influenssan kuolleisuutta mitataan yleensä kahdella tavalla: Kuolinsyytodistuksilla (josta saamme kuolleisuus käppyrät) ja tilastoihin nähden poikkeuksellisella kuolleisuudella.

Esitän nyt yksityiskohtia joiden summa ei täsmää:

 1. Suomessa on meneillään tilastollisesti katsottuna varsin vaisu influenssa-epidemia – varmennettuja tartuntoja on noin 12,000 (joista 10,000 todettu tammikuun 1. alken).
 2. Influenssakuolleisuus on korkeimpia vuosikymmeniin – 500 (kirjoittaessa olen kuullut puhuttavan 600), edellisvuonna tartuntoja oli 35,000 ja kuolemia 400.
 3. Influenssa normaalioloissa todetaan PCR kokeella tai nenänielunäytteellä 
 4. Pointti 3. kyseessäolevaa testiä ei tarvitse tehdä epidemian aikaan, vaan kliininen havainto riittää.
 5. Influenssan oireiksi yleensä luetaan (Duodecim) ”hakkaava yskä, korkea kuume”
 6. Normaalistikaan näytteitä ei tarvitse ottaa mikäli oireiden ilmaantumisesta on yli 48 tuntia – paitsi riskiryhmien osalta.
 7. PCR testaaminen on herkin menetelmä arsenaalissamme – kaikki tiedämme että testauskapasiteetista on ollut puhetta niin bruttona (teoreettinen testikapasiteetti/päivä) kuin nettona (tehdyt testit)
 8. Koska edellämainitut seikat hankaloittavat virologista todentamista, tehdään influenssa epidemian aikoihin arvio kuolleisuudesta mortaliteetin poikkeuden perusteella – influenssaan kuolee arviolta 500-2000 ihmistä vuodessa, joten jos kuolee infulenssaoireisiin* niin se oli influenssa.

Kuten mainitsin olen asiasta pyytänyt selvyyttä. Toivon, että lukijat vuorostaan esittäisivät tämän kysymyksen asianomaisille tahoille, koska influenssan ja COVID-19:n oireet ovat niin samankaltaiset, ettei influenssakuolleiksi luettuja voida varmuudella poissulkea COVID-19 tilastoista.

En usko negatiivisuuteen, haluan tällä asialla toivottavasti saada selvyyttä.

Lähteet, muodossa ”Väite”:Lähde, tai Pointti numero:Lähde

1+2: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/thl-n-asiantuntija-ainakin-500-kuollut-kausi-influenssaan-suomessa-200-000-rokotetta-roskikseen-tuntuu-hullulta/7777004#gs.2887tw

3, 4 + ”Ei kannata testata jos yli 48 tuntia oireiden ilmentymisestä”:https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00570

4+”Influenssaa ei tulisi todeta vain kliinisesti vaan virologisin menetelmin” https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/influenssa

”12,000 todettua tapausta, noin 10,000 tammikuun 1. jälkeen” https://www.thl.fi/ttr/gen/rpt/infl.pdf

”Kuolleisuusseuranta, näin monta kuoli 2018-’19, näin monta tänä vuonna”, ”THL:lle ei ilmoiteta rutiininomaisesti influenssakuolemia eikä influenssaan liittyvissä kuolemissa aina tartuntaa varmisteta laboratoriokokeilla. Kuolemansyyrekisterissä tilastointi tapahtuu hoitavan lääkärin ilmoittaman peruskuolemansyyn perusteella” http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/138745/URN_ISBN_978-952-343-415-8.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Pääpointtini siis on: THL:n puolelta asiantuntija arvioi jollakin perusteella, että influenssakuolleisuus on.

Mihin tämä perustuu?

Ja miksi luku on huomattavasti korkeampi ottaen huomioon suhteessa kausi-influenssaepidemian ”vaisuuteen”, vaikka kummankin viruksen aiheuttamat oireet ovat huomattavasti samankaltaisia (hakkaava yskä, korkea kuume, lihaskivut)

*If it coughs like COVID, has a fever like COVID and causes muscle pains like COVID, it’s probably Influenza.

3 kommenttia

3 kommenttia

 1. Manki

  16.4.2020 at 09:18

  Ja sama toimii toisinpäin eli kuinka moni koronaan kuolleista onkin kuollut kausi-influensaan?

  • Mikael Koivukangas

   16.4.2020 at 12:18

   Jos koronatestin tulos on positiivinen ja potilas myöhemmin kuolee, tilastoidaan koronakuolleeksi. Eli ei käytännössä mitään mahdollisuutta.

   Kausi-influenssa puolestaan toimii eräänlaisena tilastollisena korjausliikkeenä – EuroMoMosta poikkeava kuolleisuus kirjataan influenssakuolleisuudeksi. Siksi kysymyksen alunperin esitin.

   Tässä Valvira asiasta: ”Kuolintodistuksessa on mahdollista esittää vain yksi välittömään kuolinsyyhyn päättyvä tautitilojen tai tapahtumien syy-seurausketju. Jos vaihtoehtoja on tarjolla useita, lääkäri joutuu kuolintodistusta laatiessaan päättämään, mikä tauti- tai tapahtumaketjuista on se, jonka perussyy on lääketieteellisesti punniten merkittävin. Joudutaan pohtimaan, minkä vaihtoehtoisen perussyyn poistamisella kuolema olisi todennäköisimmin voitu estää tai ainakin siirtää kuoleman ajankohtaa myöhäisemmäksi. Tämä tekijä valitaan peruskuolemansyyksi ja kilpailevien syiden diagnoosit kirjataan kuolintodistukseen kuolemaan myötävaikuttaneina syinä.”

 2. J. Karlin

  9.10.2020 at 15:11

  Sama pätee edelleenkin myös toisin päin. Jos henkilöllä on jokin perussairaus ja samalla hänellä on todettu korona, hänet merkitään automaattisesti koronaan kuolleeksi, vaikka asian ei todellakaan tarvitse välttämättä olla näin. Toki on oletettavaa, että korona on ollut myötävaikuttamassa kuolemaan, mutta kumpaan henkilö sitten oikeasti on todellisuudessa kuollut. Joka tapauksessa, vahvistakaa hyvät ihmiset luontaista vastuskykyänne, niin todennäköisesti jää sairastaminen vaisummaksi, oli kyse sitten mistä taudista tahansa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös