Asunnot ja kiinteistöt

Voivatko asuntojen hinnat romahtaa?

Koronakriisi herättää kysymyksen asuntomarkkinoiden tilanteesta.

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi Taloussanomille antamassaan haastattelussa, että asuntojen hinnat Suomessa voivat pudota 5–8 prosenttia koronaviruskriisin takia. Lisäksi asuntokauppojen määrä saattaa Brotheruksen mukaan vähentyä jopa 30–50-prosenttia normaalista kaupankäyntimäärästä.

Koronakriisin talousvaikutukset kohdistuvat koko maahan. Brotheruksen mukaan näin kriisit tyypillisesti vaikuttavat, ja asuntomarkkinoilla vaikutus näkyy myös kasvukeskusten suosituillakin asuinalueilla.

Hänen mukaansa kriiseille tyypillistä on se, että ne iskevät koko maahan, tässä tapauksessa myös suosittuihin asuinalueisiin kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.

Koronakriisillä tuplavaikutus

Ekonomistin mukaan Suomen asuntomarkkinoiden kokeman iskun takana on nyt kaksi asiaa. Koronakriisin vuoksi toteutetut poikkeustoimet vaikuttavat, mutta sen lisäksi ihmiset viettävät aikaansa nyt kodeissaan, jolloin asuntokauppa ei toimi normaalisti. Digitaalinen asuntokauppa ei ole Brotheruksen mukaan vielä valtavirtaa.

Danske Bankin ekonomistit puolestaan arvioivat, että asuntomarkkinat tulevat kyllä kärsimään epidemiasta, mutta viruksen vaikutus jää rajalliseksi, jos kriisi ei pitkity.

Pankin ekonomistien mukaan asuntomarkkinoiden sopeutuminen koronataantumaan tapahtuu ennen kaikkea kauppamäärien vähentymisen kautta. Asuntojen hinnat eivät välttämättä laske voimakkaasti.

Toistaiseksi ei ole myöskään merkkejä pakkomyynneistä ja myös lyhennysvapaat auttavat asuntovelallisia. Finanssikriisissäkin asuntojen hinnat laskivat melko maltillisesti, pankin ekonomistit muistuttavat.

”Keväisin asuntokauppa yleensä käy, mutta tänä vuonna näin ei varmastikaan tapahdu. Silti asuntokauppa tuskin pysähtyy kokonaan. Kaupungistuminen jatkuu ja suurissa kaupunkikeskuksissa on kysyntää uusille asunnoille, joten rakentamisen on mahdollista piristyä uudelleen suvantovaiheen jälkeen vuonna 2021”, toteaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Jos asuntokauppa pääsee tilapäisesti pysähtymään kokonaan, markkinan palautuminen saattaa kestää kuitenkin jonkin aikaa. Tämä johtuu siitä, että asuntokaupan ketjut käynnistyvät yleensä hitaasti.

Asuntolainojen korot pysyvät alhaalla

Kuoppamäen mukaan hyvää tässä tilanteessa on, että asuntomarkkina on terve. Lisäksi suurella osalla suomalaisista elämä jatkuu taloudellisessa mielessä kuten ennenkin.

”Matalan korkotason vallitessa lainanhoitomenot säilyvät maltillisina. Uusien asuntolainojen reaalikorko on negatiivinen ja säilyy pitkälle tulevaisuuteen sellaisena, Kuoppamäki rauhoittelee.

Myös Handelsbanken arvioi aamukatsauksessaan, että koronaviruksen häiriö asuntomarkkinoille on hetkellinen.

”Epätietoisuus viruksen laajuudesta ja kestosta pitää kotitaloudet epävarmoina ja vaimentaa asuntomarkkinoiden aktiviteettia. Asuntokauppojen määrä tulee hidastumaan jonkin verran. Toisaalta perustarve vaihtaa asuntoa pitää yllä aktiviteettia”, pankki toteaa.

Mikäli koronaviruksen negatiiviset talousvaikutukset jäävät lyhytaikaisiksi, asuntomarkkinat voivat selvitä säikähdyksellä ja tilanne normalisoituu varsin nopeasti, Handelsbanken uskoo Danske Bankin ekonomistien tapaan.

Handelsbankenin mukaan asuntojen hinnat voivat laskea 1–2 prosenttia tänä vuonna, jos talouden toipuminen on hidasta ja työttömyys lisääntyy.  Lisäksi on todennäköistä, että pandemiakriisin väistyessä asuntomarkkinoiden aktiviteetti piristyy ja asuntojen hinnat voivat nousta jonkin verran.

”Pankkien vastaantulo asiakkaita kohtaan esimerkiksi lyhennysvapaiden muodossa tukee kotitalouksien taloudellista tilannetta ja vakauttaa asuntomarkkinoita. Myös matalat korot pitävät kotitalouksien asuntolainojen hoitokulut kohtuullisina.”

Handelsbanken ennustaa, että matala korkoympäristö tulee jatkumaan vielä pitkään, vaikka koronaviruspandemia on viime aikoina hieman nostanut korkoja.

”Suomessa 96 % asuntolainojen koroista on sidottu lyhyisiin vaihtuviin korkoihin eli euribor-korkoihin. Kytköksen seurauksena Suomessa on euroalueen matalimmat asuntolainakorot”, pankki toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös