Kasvuosakkeet

Autokauppa elpyy – Kamux on hinnoiteltu houkuttelevasti kasvunäkymiinsä nähden

Käytettyjen autojen kauppa elpyy yllättävän nopeasti. Siitä hyötyy pörssiyhtiö Kamux.

Käytettyjen autojen kauppa on vilkastumassa nyt yllättävänkin nopeasti. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan Käytettyjen henkilöautojen kauppa kävi kesäkuussa jo 13,0 prosenttia viime vuoden kesäkuuta vilkkaammin, kun vielä huhtikuussa lukemat olivat 18,5 prosenttia ja toukokuussa 3,6 prosenttia pakkasella.

Helsingin pörssin yhtiö Kamux on käytettyjen autojen sekä niihin liittyvien palveluiden myyntiin erikoistunut vähittäiskaupan ketju.

Yhtiön kilpailuetu autokaupassa perustuu autoliikkeiden ja netin yhdistelmään, käytettyjen autojen ammattimaiseen hankintaan ja myyntiin, alhaisiin kiinteisiin kuluihin, nopeaan varastonkiertoon ja integroitujen palveluiden myyntiin, arvioi Inderesin analyytikko Petri Kajaani.

Käytettyjen autojen markkinat ovat Kajaanin mukaan Kamuxin toimintamaissa yhteensä noin 100 miljardia euroa ja markkinat ovat hyvin pirstaloituneet. Pirstaleituneisuus on Kamuxille mahdollisuus.

Koronanotkahdus jäämässä lyhyeksi

Kamuxin osake on elpynyt kiitettävästi koronakriisin kuopasta. Osake on palautunut viime tammikuun tasolle.

Yhtiö antoi tammi-maaliskuun tulosraportissa hyvin varovaisen näkemyksen tulevaisuudestaan. Yhtiö kertoi, ettei se julkaise lyhyen aikavälin näkymiä.

Pitemmällä aikavälillä vuosille 2019–2022 yhtiön keskipitkän aikavälin vuosittaiset tavoitteet ovat liikevaihdon kasvattaminen yli 10 prosenttia, vähintään 4 prosentin liikevoittomarginaali sekä osinko vähintään 30 prosenttia tilikauden voitosta.

Kamux julkisti tulosvaroituksen maaliskuussa.

Maailmanlaajuinen koronapandemia sekä siihen liittyvät säännökset ja rajoitukset ovat aiheuttaneet merkittäviä muutoksia yhtiön liiketoimintaympäristöön, minkä vuoksi Kamux ei todennäköisesti tule pääsemään keskipitkän aikavälin tavoitteisiinsa vuonna 2020. Yhtiön hallituksen antamiin keskipitkän aikavälin tavoitteisiin ei ole tehty muutoksia tilanteen johdosta.

Kamuxin liikevaihto kasvoi kuitenkin vahvasti ensimmäisellä vuosineljänneksellä eli 17,0 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Poikkeuksellinen toimintaympäristö heijastui kuitenkin katteeseen ja kannattavuuteen. Konsernijohtaja Juha Kalliokoski kertoi, että bruttokatteeseen vaikutti poikkeuksellisen iso, tulosvaikutukseltaan 1,6 miljoonan euron varaston alaskirjaus, joka johtui koronapandemian aiheuttamasta markkinatilanteesta.

Yhtiön oikaistu liikevoitto laski tammi-maaliskuussa 15,2 prosenttia edellisvuodesta 4,0 miljoonaan euroon.

Kamuxin osakkeen arvostus on houkutteleva

Suomen käytettyjen autojen kaupan elpymisen perusteella on mahdollista saada jotain ”konkreettista tarttumapintaa” sen puolesta, ettei koronavirus ole odotuksien vastaisesti tehnyt suurta kuoppaa käytettyjen autojen myyntilukuihin, toteaa Inderesin Petri Kajaani.

Kajaanin mukaan Kamux on lisäksi viime vuosina suoriutunut käytettyjen autojen markkinoilla selvästi yleistä markkinakehitystä paremmin. Siksi maaliskuun tulosvaroituksen jälkeen voimakkaasti alas vedetyt Inderesin liikevaihto- ja tulosennusteet näyttävät uusimpien tilastojen perusteella osoittautuvan turhan negatiivisiksi.

”Nostimme Q2-liikevaihtoennustettamme 12 % 155 MEUR:oon, mikä on hyvän vertailukauden tasolla (Q2’19: 157 MEUR). Nostimme oikaistua liikevoittoennustettamme 37 % tasolle 3,4 MEUR, mikä on vertailukauden alapuolella (Q2’19: 6,7 MEUR). Koko vuoden osalta liikevaihtoennusteemme nousi 6 % 706 MEUR:oon, mikä tarkoittaa 7 %:n kasvua edellisvuodesta (2019: 658 MEUR). Oikaistu liikevoittoennusteemme nousi 8 % 20,0 MEUR:oon (EBIT 2,8 %), mikä tarkoittaa 20 %:n laskua edellisvuodesta”, Kajaani kertoo.

Kamuxin osakkeen arvostus näyttää vahvoihin pitkän ajan tuloskasvunäkymiin peilattuna houkuttelevalta, Inderes-analyytikko arvioi.

”Päivitettyjen ennusteidemme mukaiset 2020 ja 2021 P/E-luvut ovat 20x ja 13x, ja EV/EBITDA-kertoimet ovat 10x ja 8x. Kamuxin hyvät kasvunäkymät ja tehokkaan liiketoimintamallin tasainen kannattavuus huomioiden pidämme arvostusta matalana, vaikka koronaviruksen takia kannattavuus on yhtiön historiallisen tason ja oman tavoitteen alapuolella.”

Vahvan taseen ja kassavirran turvin Kamuxin osingonmaksukyky on hyvä, Kajaani toteaa. Inderes ennustaa tälle vuodelle 3,1 prosentin ja ensi vuodelle 3,9 prosentin osinkotuottoa.

Inderesin suositus Kamuxin osakkeelle on edelleen lisää, mutta analyysitalo nosti osakkeen tavoitehinnan 8,5 euroon aikaisemmasta 8,0 eurosta osakkeen houkuttelevan arvostuksen takia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös