Asunnot ja kiinteistöt

Vuokra-asuntojen kysyntä ollut ennätysvahvaa koronakriisistä huolimatta

Ennen koronaa vuokrat kasvoivat nopeimmin suurissa kaupungeissa.

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa toteuttaman tuoreen vuokramarkkinakatsauksen mukaan vuokrat kasvoivat suuremmissa kaupungeissa selkeästi pieniä kaupunkeja nopeammin ennen koronaa.

Tilastokeskuksen vuokratilastojen perusteella vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuosikehitys on ollut hyvin yhdenmukaista kaikissa suurissa kaupungeissa. Viime vuoden ensimmäiseltä vuosineljännekseltä tämän vuoden vastaavaan ajankohtaan Suomen kuuden suurimman kaupungin vuokrien kasvu asettuu Helsingin 1,8 prosentin ja Oulun 1,5 prosentin välille.

Monissa keskisuurissa ja pienemmissä kaupungeissa vuokrien nousu on selkeästi jäänyt suurempien kaupunkien vauhdista.

Esimerkiksi Lahdessa (+ 0,5 %), Kuopiossa (+ 0,7 %), Jyväskylässä (+ 0,4 %) ja Joensuussa (+ 0,6 %) vuokrien vuosikasvu oli huomattavasti suurimpia kaupunkeja hitaampaa. Nähtävissä on myös vuokrausaikojen pidentyminen Lahden ja Jyväskylän tapaisissa keskisuurissa kaupungeissa, joissa asuntotarjonta on viime vuosina kasvanut rajusti.

”Tarjonta on reagoinut viime vuosina kaupungistumiskehityksen myötä kasvaneeseen vuokra-asuntojen kysyntään. Uusia kerrostaloasuntoja valmistui vuonna 2019 lähes tuplasti enemmän kuin vuonna 2015, mikä on pitänyt vuokrien kasvuvauhdin maltillisena” , toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Rokkasen mukaan asuntomarkkinamme toimivat, kunhan niiden annetaan toimia ja kaupungit luovat edellytykset riittävälle asuntorakentamiselle. Yksityisillä vuokranantajilla on ollut hänen mukaansa iso merkitys laadukkaiden kaupunkikotien tarjonnan kasvulle.

Vuokra-asuntojen kysynnän näkökulmasta kevät on ollut poikkeustilanteesta huolimatta ennätyksellisen korkealla tasolla ja Vuokraovi.com palvelussa on ollut asunnonetsijöitä huomattavasti tavallista enemmän. Vuokra-asuntoja on haettu maalis-, huhti- ja toukokuussa enemmän kuin perinteisinä vuokramarkkinoiden kuumina kesäkuukausina, jolloin opiskelijat etsivät asuntoja.

Myös tarjonta markkinassa on kasvanut reilusti Airbnb asuntojen siirryttyä pitkäaikaisvuokraamiseen ja opiskelija-asuntojen vapauduttua tavallista aikaisemmin. Tämä on aiheuttanut joillain alueilla markkinointiajan pitkittymistä. Hakukäyttäytymisestä ei isossa kuvassa ole nähtävissä merkittäviä muutoksia, vaikka volyymit onkin kasvanut.

”Asunnot ja asuinalueet, jotka olivat suosituimpia ennen koronaa, ovat edelleen suosituimpia. Suurin muutos hakukäyttäytymisessä on hakumäärien kasvu. Selvitystemme mukaan hakukäyttäytyminen on ollut erittäin tarvehakuista, eikä asunnonvaihtoa ole lykätty”, Vuokraovi.comin liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen sanoo.

Vuokra-asumisen riskit ovat pienemmät epävarmassa taloustilanteessa kuin asunnon ostajalla. Tämä voi jopa kasvattaa vuokra-asuntojen kysyntää, Laakkonen tuumaa.

”Mielenkiintoista on nähdä, miten perinteinen kesän kysyntäpiikki vuokramarkkinassa asettuu tänä vuonna, kun osa oppilaitoksista aloittaa syyskauden etäopiskeluilla.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös