Käänneyhtiöt

Finnairin markkina-arvo sulaa koronavaikeuksien keskellä – sisäpiiriläiset haistoivat tilaisuuden

Lentoyhtiö Finnair on menettänyt vuodessa jo lähes 60 prosenttia markkina-arvostaan.

Viimeisen kuukaudenkin aikana yhtiö on ollut Helsingin pörssin yksi kovimmista laskijoista, kun markkina-arvosta on sulanut lähes 19 prosenttia.

Finnairilla on tällä hetkellä yksi iso ongelma: koronakriisi.

Finnair kuljetti heinäkuussa 145 300 matkustajaa, mikä oli peräti 90 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2019 vastaavalla jaksolla, mutta silti 163 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2020.

Kokonaiskapasiteetti tarjotuilla henkilökilometreillä mitattuna laski heinäkuussa 88,7 prosenttia vertailukaudesta. Finnair operoi päivittäin keskimäärin 93 lentoa, mikä oli 24,4 prosenttia verrattuna vuoden 2019 heinäkuuhun. Erot kapasiteettilukujen välillä selittyvät keskimäärin lyhyemmillä operoiduilla lennoilla sekä pienemmillä operoiduilla lentokoneilla verrattuna vuoden 2019 heinäkuuhun.

Finnairin mukaan koronapandemiasta aiheutuneet kapasiteettivähennykset heikensivät yhä kaikkia matkustajaliitännäisiä liikennelukuja merkittävästi, mikä näkyi erityisesti Pohjois-Amerikan luvuissa, koska sinne ei lennetty yhtään reittiliikennettä heinäkuussa.

Lentoyhtiön toisen vuosineljänneksen tulos oli odotetusti historiallisen huono. Liikevaihto laski 91 prosenttia vertailukaudesta ja oli hieman alle 69 miljoonaa euroa.

Vertailukelpoinen liiketulos oli reippaasti pakkasella -174 miljoonassa eurossa, kun vuosi sitten Finnair teki vielä positiivista 47 miljoonan euron tulosta.

Koko vuoden tulosnäkymistä yhtiö ei uskalla edelleenkään antaa arviotia, vaan se aikoo päivittää tulevaisuuden näkymiään ja ohjeistustaan vuoden 2020 kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksen yhteydessä.

Vaikka Finnairin heinakuun liikenneraportin luvut olivat odotetun heikkoja, ei rikkonaisesta lentojen aloituskuukaudesta kannata vetää suurempia johtopäätöksiä, arvioi Inderesin analyytikko Antti Viljakainen.

Raportti ei aiheuta Viljakaisen mukaan suurempia muutospaineita Inderesin kolmannen vuosineljänneksen tulosennusteisiin tai näkemykseen osakkeesta.

”Arviomme mukaan Finnairin osaketta ajavat lyhyellä tähtäimellä etenkin koronapandemian kehityssuunta sekä valtioiden matkustusrajoitusten muutokset, joilla on myös oleellinen vaikutus lentomatkustamisen kysyntään”, analyytikko arvioi.

Finnairin tilanne on kehittynyt viime aikoina hieman negatiiviseen suuntaan, sillä pandemia ottaa maailmalla kierroksia ja globaalisti hankalan tilanteen takia valtioiden on vaikea purkaa matkustamiseen kohdistuvia rajoituksia, Viljakainen toteaa.

Riskit Finnairin tavoitteleman lentovolyymin ylösajokäyrän sekä viimeisen vuosineljänneksen ja vuoden 2021 alun tulosnäkymien suhteen ovat nyt negatiivisella puolella, analyytikko toteaa. Tosin tilanne voi muuttua erittäin nopeasti molempiin suuntiin.

Inderesin suositus Finnairin osakkeelle on edelleen vähennä ja osakkeen tavoitehinta 0,5 euroa.

Finnairin sisäpiiriläiset haistoivat yhtiön osakkeen rajussa kurssilaskussa nyt mahdollisuuden, sillä elokuun aikana viisi yhtiön sisäpiiriläistä on ostanut Finnairin osakkeita. Suurin osto on tehnyt Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner, lähes 14 900 euron osakekaupallaan. Muiden summat ovat pienempiä.

Kurssilaskun myötä Finnairin tasepohjainen P/B-luku on valahtanut alle 0,7x-tason, kun se esimerkiksi vuonna 2017 oli vielä yli 1,6x.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös