Talouden trendit

Warren Buffett panostaa lähes 600 miljoonaa dollaria rajusti kasvavaan teknologiayhtiöön

Omahan oraakkelin yllättävät siirrot saavat jatkoa.

Maailman tunnetuin sijoittaja ei ole tullut kuuluisaksi teknologiayhtiöiden suosijana. Buffett etsii hyvää liiketoimintaa hyvään hintaan ja omistaa pitkäjänteisesti ilman turhaa kaupankäyntiä. Teknologiaosakkeita Buffetin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway -yhtiön salkussa on vain vähän. Tosin suurin sijoitus on tällä hetkellä teknojätti Applessa.

Nyt Warren Buffett on tehnyt yllättävän liikkeen. Investors’ Business Daily -sivusto kertoo, että Buffett aikoo osallistua teknoyhtiö Snowflaken listautumisantiin. Snowflake aloittaa kaupankäynnin jenkkipörssissä ensi viikolla.

Snowflake tulee tarjoamaan 28 miljoonaa osaketta pörssiin hintahaarukalla 75 – 85 dollaria, mikä nostaa yhtiön markkina-arvon 20,9 – 23,7 miljardin dollarin väliin.

Mikä on Snowflake?

Snowflake tarjoaa pilvipohjaisia tietovarastoratkaisuja. Yhtiö hyödyntää Amazonin pilvialusta AWS:ää ja on luonut näiden päälle hyvin kustannustehokkaan ja skaalautuvan palvelun.

Pilvipohjaisia tietovarastopalveluita tarjoavat isot jo perinteisiksi mielletyt alan toimijat, kuten Microsoft, Amazon ja Google. Suurten toimijoiden rinnalle on tullut vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tällainen on Snowflake, joka tarjoaa käyttäjilleen erityisesti hinnaltaan kilpailukykyistä prosessointikapasiteettia ja tallennustilaa.

Liiketoiminnan raportointi- ja analytiikkatarpeiden kehittyessä useat yritykset ovat siirtyneet tai siirtymässä käyttämään tietovarastoinnissaan pilvipohjaisia ratkaisuja, kertoo tietovarastoratkaisuihin ja johdon tietojärjestelmiin erikoistunut suomalainen Invenco sivuillaan.

Invencon mukaan syy pilvipohjaisten ratkaisujen suosion kasvussa piilee siinä, että tiedon latauksessa, käsittelyssä ja varastoinnissa organisaatioiden paikalliset, omassa konesalissa toteutetut ratkaisut ovat vaaditun suoritin- ja tallennuskapasiteetin näkökulmasta kustannustehottomia. Sen sijaan joustavasti skaalautuvat pilvipohjaiset tietovarastopalvelut ovat Invencon mukaan syrjäyttämässä niitä kiihtyvällä tahdilla.

Snowflaken listautumisessa Buffetin sijoitusyhtiö ja Salesforce Ventures ovat sijoutuneet molemmat investoimaan yhtiöön 250 miljoonaa dollaria riskisijoituspääomaa. Sen lisäksi Buffetin Berkshire Hathaway tulee ostamaan 320 miljoonan dollarin edestä Snowflaken osakkeita. Berkshiren investoinnit yhteensä Snowflakeen ovat 570 miljoonaa dollaria.

Berkshiren mittakaavassa sijoitus on toki pieni, sillä Berkshiren sijoitussalkun arvo on yhteensä yli 233 miljardia dollaria.

Snowflake on huikeassa kasvuvauhdissa.

Snowflake raportoi tänä vuonna tammi-kesäkuussa vajaan 150 miljoonan dollarin liikevaihdon, mikä kasvoi peräti 189 prosenttia vuoden takaisesta. Tappiota yhtiö teki kuitenkin vielä yli 171 miljoonaa dollaria, kun vuosi sitten tappio oli yli 177 miljoonaa dollaria.

Snowflake ei ole ensimmäinen epätavanomainen sijoitus Buffetilta tänä vuonna. Berkshire Hathaway osti toisen vuosineljänneksen aikana noin 20,9 miljoonaa Barrick Gold Corp -kultayhtiön osaketta. Sijoitus on kesäkuun lopussa arvoltaan yli 560 miljoonaa dollaria. Berkshire Hathawayn omistus kultayhtiöstä on 1,2 prosenttia.

Samalla Buffettin sijoitusyhtiö myi jättipankki Goldman Sachsin 1,9 miljoonan osakkeen potin.

Warren Buffettin sijoitusyhtiön kultasijoitusta voinee pitää jonkinmoisena yllätyksenä, sillä Omahan Oraakkeli on suhtautunut kultaan ja muihin raaka-ainesijoituksiin epäilevästi. Buffett on usein todennut, että kulta ei tuota mitään, toisin kuin yritykset.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös