Yhtiön uuden strategian on vihdoinkin palkittava sijoittajia.
Teräshermokin on joutunut lujille Outokummussa. Yhtiö julkistaa marraskuun alussa uuden strategiansa. Toimitusjohtaja Heikki Malista voi pitää ”paljon vartijana” myös sijoittajien suuntaan.
Ensin hieman historian kelausta, mikä peilaa esiin uuden strategian painoarvoa. Ex-toimitusjohtaja Roeland Baan loihti heti kättelyssä valoa teräsyhtiön sijoittajille.
Mutta valo himmeni loppua kohden. Omistaja-arvoa ei kertynyt lainkaan Outokummun osakkaille hollantilaisen yli neljän vuoden johtamisen aikana.
Osakekurssikin jäi viidenneksen halvemmaksi verrattuna Baanin aloituspäivän tasosta. Outokummun kokonaistuotto meni 1,7 prosenttia pakkaselle.
Yhtiön pörssitiedotteista voi päätellä, että Baan eteni pitkälle edeltäjänsä Mika Seitovirran askelmerkkejä pitkin.
Pidemmästä historiasta vielä sen verran silloisten toimitusjohtajien osalta, että Jyrki Juuselan aikana osaketuotto oli 37 prosenttia ja Juha Rantasen 28 prosentin verran.
Nykyisen toimitusajan Heikki Malisen aikana on tullut 5,7 prosenttia plussaa omistaja-arvolle.
Fuusion läpiviejän ex-toimitusjohtaja Mika Seitovirran aikana omistaja-arvo sukelsi 88 prosenttia.
Outokumpu osti vuonna 2012 noin 3,4 miljardilla eurolla saksalaisen ThyssenKruppin Inoxumin. Yhtiö keräsi sijoittajilla vuoden 2012 annissaan noin 1,5 miljardia euroa ja sitten vuonna 2014 noin 600 miljoonaa euroa.
Seitovirta korostaa, että yhtiö sai kaupassa eli Outokummun pelastusoperaatiossa huipputuottoisat terästehtaat eli assetit. Seitovirta nostaa esiin myös sen, että todellinen kauppahinta oli 1,4 miljardia euroa eri liiketoiminnan osien, kuten Italian Ternin tehtaan ja erikoisteräsyhtiön VDM divestoinnin myynnin ansiosta.
”Kauppahintaa Yhdysvaltain Calvertin tehtaalle voi pitää edullisena. Saksalaiset tekivät yhteensä yli 1,6 miljardin dollarin investoinnit uuteen laitokseen.”
”Fuusio pelasti Outokummun Tornion tehtaan”, Seitovirta lisää.
Fuusion yksi episodi löytyy Kiinasta, jossa Seitovirran mukaan yhtiö onnistui jopa kaavoittamaan vanhan tehdasalueensa Shangain keskustassa. ”Kauppahinta nousi ja myynti tuki omia pääomia”, Seitovirta jatkaa.
Entä tuotto sijoittajille? Outokummusta ei ole herahtanut osinkoja kuudelta vuodelta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jättianteja voi peilata sitä vasten, että kymmenen vuoden aikana osinkoja on irronnut noin 250 miljoonan euron edestä.
Viimeisen 12 kvartaalin eli kolmen vuoden aikana yhtiön liiketulos on heikentynyt vertailukvartaalista yhdeksänä kvartaalina. Tase on pysynyt heikon kannattavuuden aikana kuosissaan. Omaa pääomaa löytyy tappiopuskureiksi noin 2,5 miljardin edestä.
Jotain positiivistakin ehkä löytyy. Yhdysvallat on nopeasti nostanut suojamuurin omalle teräkselleen Aasian vyörytystä vastaan, mikä voi jeesata Outokumpua.
Yhtiön Amerikan tehdaskumppani, hiiliteräsjätti ArcelorMittal investoi satoja miljoonia euroja Calvertin tehtaan sulattoon ja kuumavalssaamoon. Ouokumpu omistaa Calvertissa sulaton ja kylmävalssaamon. Mittal operoi puolestaan kuumavalssaamollaan.
Markkina-arvioiden mukaan Outokumpu on ajoittain potenut pulaa kuumavalssaamossa omille aihioilleen, mikä saattaa osittain selittää yhtiön Americasin heikkoa tulosta.
Mittal ei pörssitiedoteissaan nosta tehdaskumppaniaan Outokumpua esiin investointien yhteydessä.
Outokummun tuskin kannattaa ryhtyä myymään Americasia noin 1,4 miljardin euron Inoxumin kauppahinnan perusteella.
Suomalaisyhtiön kova kilpailija, espanjalainen Acerinox ottaa suurimmat voittonsa Amerikoista.
Outokumpu hallitsee noin viidennestä Yhdysvaltain ruostumattoman markkinoista ja espanjalainen Acerinox reilun kolmanneksen.
Outokumpu teki viime tilikaudella Amerikoissa noin 1,4 miljardin euron liikevaihdon ja Acerinox 2,1 miljardin euron verran.
Espanjalaisyhtiö ei julkista Amerikan kannattavuuslukuja toisin kuin Outokumpu. Viime tilikauden noin 4,7 miljardin euron liikevaihdosta kertyi Acernoxilla lähes puolet Amerikoista.
Euroopan suurimman eli Outokummun liikevaihto oli viime tilikaudella 6,4 miljardia euroa.
Mittal käyttää suurinta valtaa luxemburgilais-ranskalaisessa Aperamissa, joka otti voittonsa etenkin Brasiliasta. Aperamin liikevaihto oli noin 4,2 miljardia euroa viime vuonna. Kannattavuudessa Aperam on ykkönen, Acerinox kakkonen ja Outokumpu on pronssilla.