Yritysuutiset

Fortumin heinä-syyskuun tappio odotettua syvempi

Fortum osakekurssi sijoittaminen energiayhtiö

Kolme tekijää selittää energiayhtiön odotettua kehnompaa tuloskehitystä.

Energiayhtiö Fortumin kolmannen neljänneksen kaikki luvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, koska Fortum yhdisti saksalaisen energiayhtiö Uniperin konsernilukuihin suoraan yhtenä raportointisegmenttinä vasta edellisellä vuosineljänneksellä. Aiemmin Uniperin tulos raportoitiin osakkuusyhtiönä.

Fortumin vertailukelpoinen liikevoitto painui tappiolle -176 miljoonaa euroa kolmannella vuosineljänneksellä, kun se vuosi sitten oli positiivinen 153 miljoonaa euroa.

Tappio oli odotettu, vaikkakin hieman odotettu syvempi. Analyytikkojen konsensusennusteen mukaan odotuksissa oli, että Fortumin vertailukelpoinen liiketulos olisi 153 miljoonan euroa tappiolla.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoo, että vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä Fortumin toimintaympäristöä leimasivat koronapandemian aiheuttaman epävarmuuden jatkuminen ja korkean vesitilanteen painamat sähkönhinnat Pohjoismaissa sekä Uniper-segmentin kausiluonteisesti heikko tulos.

”Pohjoismaiset vesivarastot olivat lähes historiallisen korkeat heinä-syyskuussa ja sen myötä myös sähkönhinnat pysyivät alkuvuoden tapaan matalina koko kolmannen neljänneksen. Pohjoismainen systeemihinta ja Norjan aluehinnat olivat erityisen alhaiset, kun taas Fortumille tärkeimmillä Ruotsin ja Suomen hinta-alueilla hinnat laskivat selvästi vähemmän”, Rauramo kertoo.

Hiilidioksidin päästöoikeuksien korkea hinta tuki Keski-Euroopan sähkönhintoja, ja Saksan ja Pohjoismaiden välinen hintaero pysyi suurena.

Kuten ensimmäisellä vuosipuoliskolla, koronapandemian vaikutus Pohjoismaiden sähkönkysyntään oli rajallinen, Rauramo arvioi. Koronan tuomat ongelmat tulivat muualta.

”Pandemian haittavaikutukset Fortumin toimintaan näkyivät lähinnä Venäjällä, missä sähkön ja lämmön kysyntä on laskenut”, Rauramo kertoo.

Fortum päivitti investointinäkymiään. Se arvioi nyt investointien ilman yritysostoja olevan noin 600 miljoonaa euroa, kun aiempi arvio oli 700 miljoonaa euroa. Aiemmat näkymät sähkönhinnan suojauksien osalta pysyivät ennallaan.

Fortumin tulosraportti ei ollut sijoittajille pettymys, sillä yhtiön osakekurssi oli noin kello 11.25 kolmen prosentin nousussa Helsingin pörssissä.

Fortumin heinä–syyskuun 2020 tulosraportin avainluvut

  • Vertailukelpoinen käyttökate (EBITDA) oli 132 (295) miljoonaa euroa
  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli -176 (153) miljoonaa euroa Uniperin kolmannen neljänneksen tappiollisen
  • tuloksen seurauksena
  • Liikevoitto oli 60 (124) miljoonaa euroa, ja siihen vaikuttivat 291 miljoonan euron myyntivoitto Järvenpään
  • kaukolämpöliiketoiminnasta ja suojauslaskennan ulkopuolisten johdannaisten käyvän arvon -242 (-27)
  • miljoonan euron muutos
  • Osuus osakkuus- ja yhteisyritysten tuloksesta oli 23 (106) miljoonaa euroa; lasku johtui pääasiassa siitä, että
  • Uniper raportoitiin 31.3.2020 saakka osakkuusyhtiönä
  • Osakekohtainen tulos oli 0,23 (0,20) euroa, josta 0,33 (-0,02) euroa liittyi vertailukelpoisuuteen vaikuttaviin
  • eriin
  • Liiketoiminnan rahavirta ennen nettovakuusvelan muutosta oli 820 (236) miljoonaa euroa
  • Liiketoiminnan rahavirta oli 363 (262) miljoonaa euroa
1 kommentti

1 kommentti

  1. Jyrki Vaskela

    17.11.2020 at 11:30

    Uniper oli suuri virhe ja vielä ylihintaan. Kiitos, Lundmark.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös