Oma talous

10 sääntöä, jotka tekivät Warren Buffettista miljardöörin

Buffettin yksinkertaisia neuvoja sijoittamiseen ja elämään.

Sijoitusguru Warren Buffettin omaisuus on kymmenien miljardien arvoinen, mutta herra elää vaatimatonta elämää, ja hänen strategiansa sijoittamiseen ja varallisuuden keräämiseen noudattavat yksinkertaisia sääntöjä.

No, jos se on niin helppoa, miksi emme kaikki ole yhtä rikkaita kuin Warren Buffett? Buffettin lähestymistapa vaatii kurinalaisuutta, kärsivällisyyttä ja vaistoja, joita monella ihmisellä ei ole.

Yahoo finance -sivusto tuo esiin 10 sääntöä, joiden avulla Buffett on kasvattanut ja ylläpitänyt vaurauttaan.

1. Kaikki alkaa hyvästä kommunikaatiosta

Aloitetaan perusasioista. Kommunikaation tärkeyttä ei voi koskaan painottaa tarpeeksi, ja Buffettin mukaan sanat ovat tärkein työkalusi.

”Ilman hyviä viestintätaitoja, et voi vakuuttaa ihmisiä seuraamaan sinua, vaikka näkisit vuoren toiselle puolelle, ja he eivät”, Buffetin kerrotaan sanoneen.

2. Pidä katse tulevassa

Buffett totesi jo 1950-luvulla, että ”tämän päivän sijoittaja ei hyödy eilisen kasvusta”. Herran mukaan menneiden trendien seuraaminen ei ole yhtä tärkeää, kuin uusien mahdollisuuksien tunnistaminen. Kun päätät sijoittaa yritykseen, keskity sen tulevaisuuteen, äläkä historiaan.

3. Innovoi – äläkä seuraa laumaa

Laumakäyttäytymisen omaksuminen on varmin tapa saada keskinkertaisia tuloksia, Buffet sanoo. ”Sinun pitää erottautua joukosta.”

”Ollaksesi menestyvä sijoittaja, sinun on erottauduttava ympärillä olevien ihmisten peloista ja ahneudesta, vaikka se on melkein mahdotonta,” Buffett sanoo.

4. Elä säästeliäästi

Buffettin tiedetään elävän yllättävänkin säästeliästä elämää. Hän ajaa vaatimatonta autoa, asuu edelleen talossa, jonka hän osti 31 500 dollarilla vuonna 1958, ja hän on tunnettu pikaruokaravintoloiden asiakas.

Voit seurata Buffettin esimerkkiä ja etsiä tapoja venyttää pennejä. Jos tulosi nousevat, se ei tarkoita automaattisesti sitä, että myös elämäntyylisi tasoa tulisi nostaa.

5. Ole valmis oppimaan uutta

Buffettin mukaan tieto akkumuloituu ajan kanssa samoin tavoin kuin sijoitukset. Buffett aloittaa jokaisen päivänsä lukemalla sanomalehteä ja lukee päivittäin kirjoja eri aiheista.

Tieto ei vaikuta vain investointeihin, vaan tukee menestystä elämän kaikilla osa-alueilla.

6. Tiedä, milloin luovuttaa

Myös Buffett myy osakkeita tarvittaessa. Pitkän aikavälin sijoitusmenestykseen kuuluu tietää, milloin luovuttaa ja tunnistaa, että osake on häviäjä, minimoidakseen tappiot.

7. Osingot ovat avain pitkän aikavälin kasvuun

Buffett rakastaa osinkoja. Hänen yrityksensä, Berkshire Hathaway, saa vuosittain satoja miljoonia dollareita esimerkiksi Coca-Colalta osinkoina. Osingot tulevat luotettavilta yrityksiltä, jotka täyttävät tai ylittävät tavoitteensa. Muita suuria osinkoja maksavia yrityksiä ovat Caterpillar, AT&T, Verizon ja sijoituspalveluyritys BlackRock Capital.

8. Älä sijoita lainattua rahaa

Myös pienituloiset voivat sijoittaa. Buffettin mielestä rahan lainaaminen on ”hullua”. Jos lainaat sijoittamista varten, strategiat ovat liian tiukasti sidoksissa rahasi takaisinmaksutarpeeseen. Jotkut investoinnit edellyttävät pitkän aikavälin suunnittelua, mikä voi olla vaikeaa, jos sinulla on paljon velkaa.

9. Ajattele pitkällä aikavälillä

”Osta ja pidä” on yleinen pitkän aikavälin sijoitusstrategia, jonka mukaan osakkeesta kannattaa pitää kiinni, vaikka sillä olisi huono päivä – tai kuukausi.

Buffettin lähestymistapa on enemmänkin ”osta ja pidä ja pidä”. Hän ei välitä, jos osakkeella on satunnaisia romahduksia, koska nämä ovat hyviä mahdollisuuksia ostaa lisää osakkeita alennetulla hinnalla.

10. Muista, että kaikki on mahdollista

Buffettin tiedetään liimaavaan toimiston seiniin ”opetustaidetta”. Hän kiinnittää seinille esimerkiksi sanomalehtien etusivuja, joissa on huutavia otsikoita osakemarkkinoiden kaatumisesta.

Nämä muistuttavat häntä siitä, että niin sijoittamisessa kuin elämässä, mitä tahansa voi tapahtua, minä hetkenä hyvänsä. Tämä auttaa häntä tekemään tietoisia sijoituspäätöksiä.

Lue myös: 4 syytä miksi ei kannata sijoittaa kuten Warren Buffett.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös