Talouden trendit

Lääkeyhtiö Moderna julkisti Pfizeriäkin lupaavammat tulokset koronarokotteestaan

Moderna osakekurssi sijoittaminen pörssi talous

Modernan rokotteessa on tiettyjä etuja Pfizerin rokotteeseen verrattuna.

Lääkejätti Pfizerin ja bioteknologiayhtiö BioNTechin lupaavat koronarokoteuutiset saivat tänään jatkoa, kun amerikkalainen lääkeyhtiö Moderna kertoi tänään sen kehittämän koronarokotteen rokotetestien alustavista tuloksista.

Yhtiön rokotteen kolmannen vaiheen testit osoittivat, että rokotteen teho on ollut testeissä 94,5 prosenttista, mikä on Pfizerin rokotetta enemmän. Pfizerin rokotteen suojateho oli 90 prosenttia.

Testeihin osallistui 30 000 ihmistä, joista osa sai rokotetta ja osa lumelääkettä. Modernan testeissä vain viisi rokotetta saanutta osallistujaa sairastui, kun lumelääkeverrokkiryhmässä sairastui 90 henkilöä.

Modernan rokote antaa suojan kahden 28 päivän välein annettavan pistoksen jälkeen.

Kuten Pfizerin, myös amerikkalaisen Modernan rokote perustuu täysin uuteen välittäjä-RNA-teknologiaan. Siinä elimistöä ei altisteta kuolleelle, tainnutetulle tai pilkotulle virukselle, vaan kehon solut huijataan tuottamaan oikeita proteiineja ujuttamalla soluun peukaloitu rakennusohje.

Itsenäinen viranomainen Data Safety Monitoring Board on arvioinut Modernan testien tulokset, eikä se havainnut merkittäviä turvallisuushuolia.

Modernan rokotteessa on toinenkin etu Pfizerin rokotteeseen verrattuna. Se säilyy jääkaappilämmössä jopa 30 päivän ajan, kun aiempi arvio oli ollut seitsemän päivää. Pfizerin rokote sen sijaan vaatii säilömistä jopa -80 asteessa, mikä tekee rokotteen jakelusta haastavaa.

Moderna aikoo hakea Yhdysvaltojen lääkeviranomaiselta FDA:lta hätätilanteisiin soveltuvaa pikahyväksyntää lähiviikkoina.

Moderna lähetti ensimmäisen erän uudenlaista kokeellista koronavirusrokotetta liittovaltion tutkijoille ihmistestejä varten jo viime helmikuussa.

Viime maanantai Pfizer ja BioNTech kertoivat, että kymmenille tuhansille vapaaehtoisille tehdyt tulokset rokoteaihionsa kolmannen ja viimeisen vaiheen tutkimuksesta olivat lupaavia. Tulosten mukaan yhtiöiden kehittämä koronarokote antaa kahdella annoksella suojan koronaa vastaan vähintään vuodeksi.

USA:n terveysministeriö ja turvallisuusministeriö ilmoittivat viime heinäkuussa, että USA on tehnyt sopimuksen Pfizerin ja BioNTechin kanssa 100 miljoonasta koronarokotteesta. USA maksaa Pfizerille 1,95 miljardia dollaria koronarokotteen tuottamiseksi ja 100 miljoonan rokotteen toimittamiseksi.

Modernan rokoteuutinen innosti luonnollisesti osakemarkkinoita, vaikkakin Modernan lupaavia testituloksia osattiin ounastella Pfizerin ilmoitettua hyvistä testituloksista. Modernan osake on Nasdaq-pörssissä noin kahdeksan prosentin nousussa maanantain iltapäivällä Suomen aikaa.

Koronauutinen sai myös jenkki-indeksit nousuun. S&P 500 on hieman yli prosentin nousussa ja Dow-indeksi noin 1,5 prosentin nousussa.

Vastuurajoitus: Artikkelin kirjoittaja omistaa Modernan osakkeita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös