Markkinakommentit

Handelsbanken: Sijoittajien odotukset kohdistuvat nyt koronarokotteisiin

Sijoittajat odottavat ensi vuotta toiveikkaina.

Maailmantalouden kasvu jää tänä vuonna selvästi negatiiviseksi, mutta ensi vuonnaelpymisen odotetaan olevan vahvaa, uskoo Handelsbanken aamukatsauksessaan.

”Erityistoiveita kohdistuu nyt lupaaviin koronarokotteisiin, joista on uutisoitu viimeisen viikon aikana”, pankki toteaa.

Osakemarkkinat lähtivät maanantaina hurjaan kiitoon, kun lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech ilmoittivat koronarokotteen tutkimustuloksista. Yhtiöiden mukaan kymmenille tuhansille vapaaehtoisille tehdyt tulokset rokoteaihionsa kolmannen ja viimeisen vaiheen tutkimuksesta ovat lupaavia.

Yhtiöiden kehittämällä koronarokotteella on alustavien tutkimustulosten mukaan todettu jopa 90 prosentin suojateho. Lukema on selvästi korkeampi kuin mitä aiemmin odotettiin.

USA:n terveysministeriö ja turvallisuusministeriö ilmoittivat viime heinäkuussa, että USA on tehnyt sopimuksen Pfizerin ja BioNTechin kanssa 100 miljoonasta koronarokotteesta. USA maksaa Pfizerille 1,95 miljardia dollaria koronarokotteen tuottamiseksi ja 100 miljoonan rokotteen toimittamiseksi.

Pfizerin onnistuminen lupaa hyvää myös toiselle koronarokotetta kehittävälle lääkeyhtiölle. Kuten Pfizerin, myös amerikkalaisen lääkeyhtiö Modernan rokote perustuu täysin uuteen välittäjä-RNA-teknologiaan

Pörsseissä positiiviset koronauutiset ovat saaneet aikaan jo uudenlaista optimismia. Handelsbankenin mukaan samaa voidaan odottaa myös reaalitalouteen, mikäli rokotteet osoittautuvat käyttökelpoisiksi ja tehokkaiksi.

”Monissa maissa ja suurella määrällä yrityksiä on kuitenkin edelleen koronan aiheuttaman shokin myötä ongelmana runsas käyttämätön kapasiteetti. Siksi paluuta normaaliin odotetaan kuumeisesti.”

Rokotetta odotellessa tautilanne kuitenkin pahenee ennen käännettä parempaan, pankki muistuttaa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvalloissa on varmistettu perjantaina yli 188 000 uutta koronavirustartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolintapauksia oli yhden päivän aikana lähes 1600. Uusien tartuntojen päivittäinen määrä kasvaa USA:ssa nyt kiihtyvällä vauhdilla.

Handelsbanken muistuttaa, että uusia koronarajoituksia on taas otettu maailmalla käyttöön sitä mukaa, kun tartuntamäärät ovat kasvaneet. Siitä huolimatta samaan aikaan talouden tilastot ovat kuitenkin olleet maailmalla laajalti ennusteita vahvempia. Se on nostanut niin sanottuja yllätysindeksejä korkeammille tasoille.

Keskuspankit ja valtiot ovat edelleen paljon vartioina.

”Massiivinen finanssipolitiikka ja rahapolitikka ovat olleet tänä vuonna talouden elpymisen vahvimpia tukipilareita, eikä odotettavissa ole nopeaa käännöstä talouspolitiikkaan ensi vuonnakaan”, pankki toteaa.

Vuodesta 2020 tuli maailmantaloudelle hyvin heikko, mutta odotukset ensi vuoden elpymistä kohtaan ovat korkealla, Handelsbanken uskoo.

Kommentoi
Ylös
>