Toimituksen blogi

Ammattiliitot kahmivat pörssiyhtiö Kojamolta muhkeat verovapaat osingot

kerrostalo Kojamo rakennus asunnot kiinteistö
Lähde: Kojamo Oyj.

Kiinteistösijoitusyhtiön hallitus aikoo korottaa maksettavaa osinkoa. Iso osa potista menee ammattiyhdistyksille verovapaasti.

Kojamo on Suomen suurin kiinteistösijoitusyhtiö. Sen omistamien vuokra-asuntojen kokonaismäärä oli vuoden 2020 lopussa yli 35 800. Käyvällä arvolla mitattuna lähes 99 prosenttia asuntokannasta sijaitsee Suomen seitsemässä suurimmassa kasvukeskuksessa.

Kojamon eli entisen VVO-yhtymän liikevaihto kasvoi viime vuonna lähes 384 miljoonaan euroon edellisvuoden 375 miljoonasta eurosta. Liikevaihto muodostuu kokonaisuudessaan vuokraustoiminnan tuotosta.

Yhtiön mukaan liikevaihdon kasvu johtui pääasiassa vuonna 2019 ja tilikaudella valmistuneista vuokra-asunnoista sekä vuokratuottojen Like-for-Like-kasvusta (LfL). Like-for-Like-kasvu on kaksi vuotta yhtäjaksoisesti omistettujen kohteiden vuokratuottojen muutos 12 kuukaudelta verrattuna sitä edeltävään 12 kuukauteen.

Nettovuokratuotto kasvoi 258 miljoonaan euroon edellisvuoden 247 miljoonasta eurosta. Nettovuokratuoton kasvu johtui pääasiassa vuonna 2019 ja tilikaudella valmistuneista vuokra-asunnoista ja vuokratuottojen Like-for-Likekasvusta (LfL).

Kojamon hallitus ehdottaa osingoksi 0,37 euroa osakkeelta, kun vuotta aiemmin se oli 0,34 euroa.

Kojamon suurimpia omistajia ovat eläkevakuuttajien Varman ja Ilmarisen lisäksi ammattiliitot. Suurin yksittäinen omistaja on Teollisuusliitto, joka omistaa yli 10 prosenttia Kojamon osakkeista.

Osinkoehdotus tietää ammattiliitoille muhkeita osinkoja. Teollisuusliitto kuittaa Kojamosta yli yhdeksän miljoonan euron osingot ja opetusalan ammattiliitto OAJ lähes 5,6 miljoonan osingot.

OmistajaOsakkeita (milj. kpl)Osingot, milj. Eur
Teollisuusliitto24.89.18
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry15.15.58
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL11.94.40
Rakennusliitto Ry9.93.65
Ammattiliitto PRO8.13.00
Palvelualojen ammattiliitto PAM 7.02.60
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT 1.60.58

Yhteiskunnallisesti kyse on sikäli merkittävästä asiasta, että ammattiliitot eivät maksa Kojamosta saamistaan osingoistaan pääomaveroa. Tämä siksi, että ammattiliitot luokitellaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi. Näiden yleishyödyllisten yhdistysten saamat korkotuotot ja osingot, omaisuuden myynnistä saadut luovutusvoitot sekä sijoitustoiminnan tuotot ovat niille verovapaita.

Toisin on laita piensijoittajan kohdalla.

Tavallisen piensijoittajan osingot Kojamosta ovat vain osittain verovapaata ja osittain verotettavaa pääomatuloa. Yksityishenkilön osingosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja vain 15 prosenttia verovapaata tuloa.

Pääomatulona verotettavasta osingon osasta menee veroa 30 prosenttia. Jos osingon ja muiden verotettavien pääomatulojen yhteismäärä verovuonna on suurempi kuin 30 000 euroa, pääomatulon veroprosentti on 34.

Piensijoittajan osingosta menevän veron määrä on siis vähintään 25,5 prosenttia.

Toinen ammattiyhdistysten muhkean osinkopotin mielenkiintoinen piirre on se, että Kojamo tekee osittain tuottoa veronmaksajien pussista.

Suomessa nimittäin tuetaan asumista verovaroin miljardeilla euroilla asumistukina. Vuonna 2019 yleistä asumistukea maksettiin kaikkiaan 1 491 miljoonaa euroa, kertoo Kela. Kelan vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan vajaa kolmannes asumisen tuista menee suoraan vuokranantajille.

Taloussanomien mukaan esimerkiksi vuonna 2018 Kojamo sai suoraan asumistukimaksuja Kelalta lähes 25 miljoonaa euroa. Kojamon vuoden 2020 tulosraportista asumistukipotin suuruutta ei löydy. Yhtiön mukaan asumistuella ei ole merkitystä yhtiön liiketoimintaan.

Asumistukea valuu kuitenkin Kojamon kassaan myös välillisesti, kun vuokralaiset saavat asumistukea ja maksavat sillä vuokran Kojamolle. Kojamo siis saa asumistukea sekä suoraan, että välillisesti vuokralaistensa kautta.

Maksettuina osinkoina asumistuki valuu lopulta ammattiliitoille – verovapaasti.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. realisti

    22.2.2021 at 10:05

    Tämä on kyllä kanssa sellaistakin humpuukia itkeä tästä asiasta. Kuka tahansa voi perustaa yleishyödyllisen yhdistyksen ja hoitaa sijoitustoimintansa sitä kautta jos siltä tuntuu. Voi sitten päättää antaa sijoitustuotot itselleen vaikka ”kokouspalkkiona”

  2. Kortsu

    24.2.2021 at 12:11

    Muistaakseni ammattiliitot totesivat, että luopuvat verovapaudesta mikäli työnantajajärjestöt tekevät näin. Itse en pidä vähän päälle 2% osinkotuottoa kovinkaan kummoisena. Muhkeudesta puhumattakaan.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös