Oma talous

Kulutusluottojen korkosääntely toi uuden haasteen – apua velkaongelmiin haetaan ennätyksellisen paljon

Velalliset hakevat Takuusäätiöstä apua velkojensa järjestelyyn enemmän kuin koskaan ennen.

Korona-Suomen velkaantumisongelmat syvenevät. Velkaongelmissa olevat ihmiset etsivät ratkaisua velkatilanteeseensa. He haluavat yhdistää velkansa, mutta velkojen yhdistelylainan saaminen markkinoilta on vaikeutunut, kertoo Takuusäätiö.

Yhdistelylainan saamisen vaikeutuminen on saanut kansalaisia kääntymään Takuusäätiön puoleen.

Viimeaikaiset kulutusluottojen korkosääntelyt selittävät Takuusäätiön arvion mukaan hakemustulvaa. Enimmäiskorko rajattiin enintään 20 prosenttiin syksyllä 2019 ja viime heinäkuussa se puolitettiin määräaikaisesti 10 prosenttiin.

Lakimuutoksen ja korkokaton tarkoitus on ollut suojella ylivelkaantumiselta. Ajatus on ollut, että kuluttaja joko saisi lainaa kohtuullisemmalla korolla – ja näin henkilökohtainen talousvaikutus on positiivinen – tai että rahoituslaitos ei pysty myöntämään lainaa ja mahdollinen velkakierre katkeaa aikaisemmin.

Korkokatto on nyt siis lisännyt kuluttajien turvautumista Takuusäätiön apuun.

Takuusäätiö myöntää velkaongelmiin joutuneille ihmisille pankkilainan takauksia, jotta he voivat järjestellä eri velkansa yhdeksi, hallittavammaksi kokonaisuudeksi. Vuoden 2020 loppuun mennessä takaushakemuksia saapui 30 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna 2019.

”Vastaavaa hakemusmäärää ei olla Takuusäätiön 30-vuotisen olemassaolon aikana aikaisemmin nähty”, toteaa Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalvelujen johtaja Minna Backman.

Tammi-helmikuussa hakemusruuhka on jopa voimistunut. Nyt hakemuksia on saapunut jo noin 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Sääntely on ollut tarpeellista, mutta osa ihmisistä on joutunut sen myötä vaikeuksiin. Edullinen korko houkuttelee ottamaan liikaa luottoa. Toisaalta myös luotonmyöntäjien varovaisuus on lisääntynyt, jos toiminnasta saadut korkotuotot eivät kata riittävästi luottotappioita.

”Asiakkaat ovat aiemmin kertoneet, että luottoa on ollut liian helppo saada. Korkokattosääntelyn jälkeen syksystä 2020 alkoi kuulua viestiä, että luotonsaanti on vaikeutunut. Osalla hakijoista on ollut jo ennestään niin paljon velkaa, ettei luotonmyöntäjä ole antanut enää uutta luottoa”, kertoo Backman.

Väliaikainen sääntely päättyi vuoden vaihteessa. Sen jälkeen luotonantaja on voinut periä normaalilainsäädännön mukaista 20 prosentin korkoa.

”10 prosentin korolla velkaa ottanut kuluttaja on voinut yllättyä, jos kuukausierä on tupalaantunut tai takaisinmaksuaika pidentynyt”, sanoo Backman.

Väliaikainen 10 prosentin korkosääntely uusittiin vuoden 2021 alussa ja nyt se on voimassa tämän vuoden syyskuun loppuun. Koron väliaikaisuuteen on syytä kiinnittää huomiota, jotta ei joutuisi maksuongelmiin. Luotonottajan kannattaa mitoittaa luotto maksukykyynsä niin, ettei koron kaksinkertaistuminen haittaa.

Maksutonta neuvontaa on saatavilla. Takuusäätiö neuvoo pienissä ja suurissa rahahuolissa Velkalinjalla ja Kysy rahasta -chatissa. Apua saa myös oikeusavun talous- ja velkaneuvonnasta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös