KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Finanssialan uusin vastuullisuusteko on vanhusten pelastaminen yhdessä Gubben kanssa

Gubbe artikkelikuva henkilöstö

Yhteiskuntavastuu on nouseva megatrendi finanssialalla. Alaan liitetään usein vaurauden ja “kovien” arvojen mielikuvia, mutta todellisuudessa esimerkiksi kotimaiset vastuullisuusteot ovat alalla selkeässä kasvussa.

Jo pari vuotta on voinut kuulla ihmisten puhuvan “gubbeista” – nuorista, jotka käyvät säännöllisesti ikäihmisen luona ja auttavat arjen askareissa, rohkaisevat liikkumaan ja ennen kaikkea toimivat sydänystävinä. Ilmiön takana on Gubbe, vuonna 2018 perustettu yritys, jonka missiona on mahdollistaa ikäihmisille onnellinen ja aktiivinen vanhuus. Onnellinen Vanhuus -hanke on esimerkki yritysten lahjoituskohteesta, jossa pieni osa yrityksen voitosta ohjataan yhteiskuntamme kunniakansalaisille, vanhuksille.

Pian vanhuspalvelu-startupin perustamisen jälkeen useampi yritys otti Gubben perustajiin yhteyttä. “Tunnetut yrityspäättäjät olivat huomanneet toimintamme ja halusivat kantaa kortensa kekoon. On paljon yksinäisiä ja vähävaraisia vanhuksia, jotka eivät pääse ulkoilemaan tai joiden ainut ihmiskontakti on kotihoito, joka käy antamassa lääkkeet. Palvelumme on maksullinen, joka tarkoittaa että meidän on vaikea toimittaa apua heille jotka sitä eniten tarvitsisivat: vähävaraiset ja erittäin yksinäiset vanhukset. Niimpä aloitimme Onnellinen Vanhuus -hankkeen, jonka kautta yrityskummi kustantaa ikioman gubben vähävaraiselle vanhukselle” kertoo Gubben toinen perustaja, Sandra Lounamaa.

Finanssialalla on puhuttu vastuullisuuden eri muodoista jo pitkään: vastuullisesta sijoittamisesta, vastuullisesta luotonannosta sekä vastuullisuuden vaikutuksesta yrityksen menestykseen. Tutkimukset puhuvat selkeää kieltä – yritys, jonka nähdään kantavan yhteiskunnallista vastuuta menestyy paremmin. Vaikutus korostuu etenkin yhteiskunnallisten kriisien, kuten koronapandemian aikana. Usein yritysten vastuullisuuskohteet valitaankin yhdessä henkilöstön kanssa tai annetaan henkilöstölle “lahjana”.

Uudet kriteerit vaikuttavat myös vastuullisuuskohteiden valinnassa, sillä lahjoituksen tulisi mennä merkitykselliseen ja arvokkaaseen tarkoitukseen. Tuoreimman vastuullisuustutkimuksen mukaan enää ei kuitenkaan niin innokkaasti lahjoiteta kehitysmaiden kohteisiin tai kaukaiseen lähetystyöhön. Yhä useampi työntekijä haluaa sijoittaa lahjoitusvarat kotimaiseen kohteeseen. Kotimaisten vanhusten ja nuorten asiat koetaan tärkeäksi ja niiden seuraukset vaikuttavat jokaisen lähipiirissä. Lähes jokaisen lähipiirissä on ikäihminen, joka asuu liian kaukana ja viettää aivan liikaa aikaa yksin. “Omat epäilyt finanssialan “kovuudesta” on pitänyt heittää romukoppaan. Etenkin koronan aikana moni alan yritys on nähnyt esimerkiksi THL:n tutkimuksia vanhusten lohduttomasta tilanteesta ja ottanut meihin yhteyttä. Suurin osa meidän kummiyrityksistä on yllättynyt siitä miten voimakkaan positiivisen reaktion yrityskummius on saanut esimerkiksi somessa ” Lounamaa huomauttaa.

Anna Oikarinen, 21, työskentelee “gubbena”, mikä tarkoittaa, että hän käy joka maanantai kahden tunnin vierailulla Aino Lehtosen, 99, luona Jyväskylässä. Nuoren ystävän säännölliset vierailut piristävät Ainoa ja maanantaisin hymy leviää silmiin asti. Kaksikon lempipuuhaa on katsella televisiosta vanhoja suomalaisia elokuvia ja keskustella Ainon lottavuosista.

Koronan varjostama vuosi on ollut Lehtoselle monella tavalla poikkeuksellinen. “Olen ollut vain kotona. Ei ole ollut niin paljon kanssakäymistä kuin aiemmin. Olen ollut hyvin seurallinen ja ollut paljon mukana yhdistyksissä, mutta nyt ei ole ollut mitään.” Lehtonen kuvailee omaa tilannettaan. Anna-gubben avulla Aino on saanut arkeen paljon iloa ja säpinää. ​”On oikein mukava, että on seuraa. Ja että Anna on kiinnostunut minun asioistani. Me olemme käyneet ulkona tai tehneet pieniä askareita. Vaatteita on laitettu kuntoon ja kaappiin ja sellaista.”

Gubbe toivoo yhä useamman finanssialan yrityksen lähtevän mukaan talkoisiin. “Meillä on Suomessa on yli 300 000 yksinäisyydestä kärsivää vanhusta ja koronavuosi on pahentanut tilannetta entisestään. Uskomme että nyt alkaa olla viimeisiä hetkiä kääntää tilanne ja tehdä Suomesta hieno paikka myös ikäihmisille. Finanssiala on toiminut tässä hienona esimerkkinä ja haastanut alan sisällä muita toimijoita mukaan. Henkilöstöäänestyksissä Gubbe äänestetään aina voittajaksi, kun kysytään mihin yritys voisi lähteä mukaan” iloitsee Gubben Onnellinen Vanhuus -hankkeen vetäjä Carolina Koivisto.

Lähteet:

Lins, K.V., Servaes, H. and Tamayo, A., 2017. Social capital, trust, and firm performance: The value of corporate social responsibility during the financial crisis. the Journal of Finance, 72(4), pp.1785-1824.

IRO Research Oy, 2020. COVID-19 vaikutuksista hyväntekeväisyyssektorille Suomessa, https://www.vala.fi/uploads/b80a2xvD/VaLa_tutkimus_0405_2020.pdf

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös