Makrotalous

Uusimaa nousi yllättäen työttömyyden ongelma-alueeksi

Uusimaa on nyt Suomen ainoa maakunta, jossa työttömyystilanne on nyt huonompi kuin edellisen työttömyyshuipun aikana, kertoo Akavan pääekonomisti.

Uusimaa näyttää toipuneen koronakriisistä työllisyyden suhteen heikommin kuin muu Suomi. Uudellamaalla on nyt työttömiä vajaat 20 000 enemmän kuin edellisessä huipussa vuonna 2016. Samalla se on ainoa maakunta, jossa työttömyystilanne on nyt huonompi kuin edellisen työttömyyshuipun aikana. Tämän havaitsi Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

”Kaikissa muissa maakunnissa tilanne on nyt parempi työttömien lukumäärällä mitattuna”, Sorjonen toteaa Akavan Lomautus- ja työttömyyskatsauksessa.

Sorjosen mukaan koronaviruspandemia ja sen torjunta näyttävät iskeneen voimakkaimmin Uudenmaan työttömyyteen. Se johtuu hänen mukaansa todennäköisesti tiukemmista koronarajoituksista ja suuremmasta palveluiden merkityksestä kuin muualla Suomessa.

Jos koronarajoitukset rajoittavat Uudenmaan työllisyyden nousua, on koronarajoitusten purkamisella iso vaikutus alueen työllisyystilanteeseen.

”Koronarajoitusten purkaminen ja elämän palaaminen normaaliksi vähentää työttömyyttä todennäköisesti jyrkemmin Uudellamaalla, jossa elpyminen on pahasti kesken kuin muissa maakunnissa, joissa toipuminen on jo edennyt ripeämmin”, Sorjonen päättelee.

Koko Suomen kannalta ikävä uutinen on, että työttömyyden pitkittyminen jatkuu.

”Koronaviruspandemia on laittanut tulpan työmarkkinoille. Sieltä puuttuu imu, minkä vuoksi työttömillä on ilmeisen suuria vaikeuksia työllistyä. Niinpä työttömyysjaksot pitkittyvät. Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa nopeasti. Työttömien kokonaismäärä vähenee hyvin hitaasti, jos ollenkaan. Hyvä uutinen on se, että uusia työttömyysjaksoja alkaa tällä hetkellä jopa vähemmän kuin keskimäärin parina edellisenä vuotena. Ongelman ydin eivät siis ole uudet irtisanomiset, vaan olemassa olevien työttömien työllistyminen”, Sorjonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös