Oma talous

Verovapaa kulttuuriseteli on nyt entistäkin monipuolisempi luontaisetu – näin 400 euron arvoisen edun käyttö laajenee

Kulttuuriseteliä eli työnantajan tarjoamaa verovapaata kulttuurietua voi käyttää nyt myös virtuaalisiin kulttuuritapahtumiin.

Verohallinnon mukaan etua voi lisäksi käyttää urheilu- ja kulttuurialan messujen sisäänpääsymaksuihin.

Verohallinto kertoo tiedotteessaan, että kulttuuriseteli käy jatkossa etäosallistumiseen maksuvälineeksi esimerkiksi konserttiin, teatteriin, taidenäyttelyyn, urheilutapahtumaan tai toiminnalliselle taidekurssille.

Etu koskee kuitenkin vain reaaliajassa tapahtuvaa osallistumista tai tiettynä päivänä tiettyyn kellonaikaan näytettävää tallennettua esitystä. Kulttuurisetelillä ei siten edelleenkään voi maksaa pelkkiä tallenteita eikä maksukanavia tai suoratoistopalveluja.

Kulttuurisetelin etu on henkilökohtainen kuten tähänkin asti. Toisin kuin kulttuurisetien on liikuntaseteleiden käyttäminen etäyhteydellä toteutettaviin tapahtumiin ollut mahdollista tähänkin asti.

Kulttuuriedun käyttömahdollisuuksia on asteittain laajennettu.

Verovapaa kulttuurietu laajeni heinäkuussa kattamaan myös sisäänpääsymaksun tapahtumaan tai messuille, jos sen pääasiallinen sisältö on urheilu tai kulttuuri. Kulttuurisetelillä voi siis nykyään maksaa sisäänpääsyn esimerkiksi urheilualan messuille tai kirjallisuusmessuille.

Kuitenkaan esimerkiksi ruoka-, viini- ja eläinmessut tai kädentaitoihin ja kodinsisustukseen liittyvät messut eivät edelleenkään kuulu verovapauden piiriin. Myöskään esimerkiksi vene-, auto- ja moottoripyörämessut rajautuvat edun ulkopuolelle.

Kulttuurisetelin käytön laajentaminen virtuaalisiin kulttuuritapahtumiin on tullut tarpeeseen, sillä korona-aika on vaikeuttanut tai jopa estänyt kulttuuritapahtumien pitämistä. Kulttuuriseteleillä voidaan lisätä kulttuuritapahtumien kysyntää korona-aikana.

Kulttuuriseteli on työntekijän luontaisetu samalla tavalla kuin liikuntasetelikin. Sen avulla työntekijä voi valita harrasteen, jolle työnantaja antaa rahallista tukea.

Liikunta- ja kulttuurietu on verovapaa henkilöstöetu, kun etu on henkilökohtainen ja kaikkien yrityksen työntekijöiden käytössä. Työnantaja voi tukea yhtä työntekijää verovapaasti 400 eurolla vuodessa. Summa kattaa sekä liikunta- että kulttuuripalvelut.

Työnantaja voi periä halutessaan liikunta- ja kulttuuriedusta omavastuun, jolloin työntekijä voidaan paremmin sitouttaa käyttämään etunsa. Työnantajayritys voi vähentää setelistä aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti tuloverotuksessaan.

Lue myös tämä: Tutkimus: Lämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jo 10 vuodessa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös