Sijoittajan verotus

Hallitus tarjoaa helpotusta virheellisesti usean osakesäästötilin avanneille osakesijoittajille

Kahden tai useamman osakesäästötilin avaaminen saattaa käydä rankasti kukkaron päälle. Hallitus on päättänyt kuitenkin kädenojennuksesta virheellisesti toimineille osakesijoittajille.

Osakesäästötili mahdollistaa pörssiosakkeiden ostamisen ja myymisen niin, ettei arvopapereiden yksittäisistä myynneistä tarvitse maksaa veroa. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun tililtä nostetaan rahaa. Osakesäästötilin avaaminen tuli mahdolliseksi vuoden 2020 alussa.

Osakesijoittajalla saa kuitenkin olla vain yksi osakesäästötili. Vahingossa avattu ylimääräinen tili voi johtaa pahimmassa tapauksesas mittaviin veroseuraamuksiin.

Verohallinto kertoi, että syyskuussa määränneensä 200:lle henkilölle veronkorotusta kahden osakesäästötilin avaamisesta 2020. Veronkorotus pitää määrätä, jos henkilöllä on useampi kuin yksi osakesäästötili. Veron määrä on 10 euroa päivässä kutakin tiliä kohden.

Jos ylimääräinen osakesäästötili avautuu vasta kuukausien tai jopa yli vuoden kuluttua veroilmoitusten valmistumisen jälkeen, saattaa veronkorotus nousta tuhansiin euroihin. Verohallinto määräsi esimerkiksi kaksi osakesäästötiliä avanneelle piensijoittajalla viime vuodelta yhteensä lähes 6 100 euron veronkorotuksen.

Hallitus on nyt tehnyt esityksen, jonka mulukaan usean osakesäästötilin tilanteessa veronkorotus jätetään jatkossa määräämättä, jos varoja on vain yhdellä tilillä.

Esityksen mukaan osakesäästötilin veronkorotus jätetään määräämättä, jos osakesijoittajalla on ollut verovuoden aikana voimassa ilmeisen erehdyksen johdosta samanaikaisesti useampia osakesäästötilejä, mutta verovuoden aikana säästövaroja on ollut enintään yhdellä osakesäästötilillä. Mikäli verovelvollinen ei ole siirtänyt millekään osakesäästötilille varoja, tai hän on siirtänyt niitä vain yhdelle osakesäästötilille, hän ei ole tietenkään voinut saada useamman osakesäästötilin avaamisesta mitään verotuksellista etua. 

Uudistuksen esitetään tulemaan voimaan vuoden 2022 alusta. Verotusmenettelystä annetun lain muuttamista koskevaa lakia sovellettaisiin kuitenkin ensimmäisen kerran jo vuodelta 2021 toimitettavassa verotuksessa. 

Jos osakesäästäjä on avannut toisen tilin on avannut epähuomiossa, veronkorotuksesta voi hakea vapautusta, Verohallinto muistuttaa. Vapautusta voi hakea OmaVerossa tai lomakkeella sen jälkeen, jos vuoden 2020 verotus on päättynyt. Vapautus myönnetään tapauskohtaisesti, jos toisen tilin on avannut epähuomiossa ja vain yhdellä tilillä on ollut toimintaa.

”Jos toisella osakesäästötilillä ei ole ollut toimintaa, kannattaa veronkorotuksesta vapauttamista hakea. Automaattisesti veronkorotuksia ei kuitenkaan kaikilta poisteta. Molemmat tilit eivät ole saaneet olla käytössä, ja syy kahden tilin perustamiselle pitää olla erehdys tai väärinymmärrys”, johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös